دستورالعمل ایزو بخش دوم
نوشته شده توسط : بهروز اسدی

دستورالعمل ایزو بخش دوم

استانداردها و دستورالعمل های ساختمانی پس از حادثه زمین لرزه خلیج هاک نیوزیلند در سال 1931 بسیار سخت گیرانه تر محک زده می شوند.

در چهارم سپتامبر 2010، کانتربوری با بزرگترین فاجعه طبیعی خود مواجه شد، که بیشترین خسارت مالی و هزینه را در تاریخ آن کشور در بر داشت.

آمار تکان دهنده هستند:

سازمان خزانه داری خسارات کلی را بیش از 4 میلیارد دلار استرالیا برآورد کرد.
کمیسیون تشکیل شده پس از حادثه تعداد درخواست ها را 100،000 عنوان کرد.
صدها خانه مسکونی و ساختمان های دیگر باید تخریب گردند.
 اما بطور معجزه آسایی هیچ کس در زلزله کانتربوری کشته نشد. باب پارکر شهردار کریسچرچ می گوید:«همه ما چیزی را از دادیم، اما شگفت آنکه کسی جان خود را از دست نداد».

هوگ موریس سخنگوی ارشد در دپارتمان مهندسی عمران و زیست محیطی دانشگاه آکلند گفت، «پابرجا ماندن ساختمان های بزرگ در کریسچرچ گواهی است بر کیفیت استاندارهای ساختمانی نیوزیلند. این استانداردها برپایه کاری است که در کانتربوری و آکلند (و در کل مجمع مهندسی زلزله شناسی طی 50 سال گذشته) انجام گرفته.»

«زمین لرزه باعث جابجایی اساسی زمین زیر بسیاری از خانه های اسکلت چوبی سبک گردید، و علی رقم اینکه فونداسیون خانه ها صدمات شدیدی دیدند، اما به خاطر استانداردها و اصول ساخت و ساز خوب مردم در آنها سالم باقی مانند.»

«نیوزیلند استانداردهای ساختمانی با کیفیتی در اختیار دارد که حاصل سالها تحقیق و همکاری دانشگاه ها، مشاوران مهندسی، جامعه مهندسی زمین لرزه، آژانس های دولتی، لرزله شناسان و سایر افراد و ارگان ها است.»

سر برآوردن از آوار

لازم به یادآوری است که استانداردهای نیوزیلند از زیر آوار زمین لرزه سال 1931 در خلیج هاک سربرآورده. بعد از این حادثه دولت تصمیم گرفت که یک مجموعه دستورالعمل های ساختمانی موثر تهیه کند. در «دایره المعارف نیوزیلند» به آدرس (teara.govt.nz) این حادثه را اینگونه تشریح کرده:

به محض فروپاشی ساختمان ها، مردم به سمت درب های خروجی و به زیر باران مرگبار آوار سردرهای آزین بندی شده و قرنیز ها فرار کردند. ساختمان ها به شدت تاب می خوردند و دیواره آنها مانند بهمنی از آجر و مصالح به خیابان ها می ریخت و با مردم و ماشین ها برخورد می کرد.

سقف ساختمانهایی مانند کلیساها، کتابخانه ها و تئاترها که محوطه داخلی وسیعی داشتند به درون فرو ریخت. در بعضی ساختمانها دهانه چاه فاضلاب در کف زمین شکافته شد، و مخلوطی از تیرآهن ها، الوارها و مصالح را به درون کشید.

گزارش رسید نزدیک به 260 نفر در زلزله 7.8 ریشتری خلیج هاک کشته شده اند.

حقیقت اینکه حتی یک نفر هم در زمین لرزه کانتربوری کشته نشده شاهدی است بر دوراندیشی دولت بعد از زلزله خلیج هاک و عملکرد استانداردهای نیوزیلند، که سال بعد از آن حادثه پایه گذاری شد.

پیشگیری از خرابی

استانداردهای نیوزیلند شکل گرفتند تا تضمین کنند زلزله های آتی باعث خسارات شدید جانی و مالی نمی شوند. در حقیقت، استانداردهای نیوزیلند یک سال پس از بنیانگذاری اولین استاندارد زمین لرزه را تهیه کرد. اکنون بیش از 650 استاندارد مربوط ساختمان در نیوزیلند وجود دارد.

بسیاری از این استانداردها برای طراحان و ساختمان سازان ابزاری تهیه میکند تا با دستورالعمل های ساختمانی (که برای صنعت و اجتماع نیوزیلند مفید هستند) هماهنگ شوند.

روند تهیه استانداردها در نیوزیلند بسیار قدرتمند است؛ درواقع این استانداردها خود به تنهایی به عنوان استاندارد بین المللی تلقی می شوند. از یک منظر بین المللی، ارزش استانداردسازی ابتدای سال 2010 و با وقوع زلزله های هاییتی و شیلی پررنگ شد. خبرنگاران سراسر جهان به مقایسه میزان آمادگی و مقابله دو کشور دربرابر زلزله پرداختند.

روزنامه هرالد سیدنی بعد از زمین لرزه شیلی این تیتر را داشت: «شیلی برای زلزله آماده بود اما هاییتی نه» اما این تمام ماجرا نیست، هر دو کشور درس های جالبی به ما دادند.

استانداردسازی و اتخاذ دوراندیشی در سیستم ها (از یک دستورالعمل قدرتمند ساختمانی گرفته تا یک نقشه قابل فهم برای مقابله با بحران) شیلی و کانتربوری را نجات داد. با اینکه خسارات برای هر دوی آنها سنگین بود، اما زمین لرزه نتوانست زیربنای دو کشور را تحت تاثیر قرار دهد.

از سوی دیگر زمین لرزه 7 ریشتری هاییتی در 12 ژانویه 2010 فاجعه بار بود. حدود 230،000 نفر کشته شدند، که شامل 17% کارگران دولتی می شد، بنابراین اجرای عملی بروکراسی در هاییتی سالها طول خواهد کشید.

به گزارش CNN، شش ماه پس از حادثه 98% ویرانه ها هنوز برجا بودند و 1.6 میلیون نفر همچنان در اردوگاه ها به سر می بردند. اکثر این اردوگاه ها فاقد برق، آب و سیستم دفع فاضلاب بودند.

در نیوزیلند مردم مدیون افرادی هستند که تفکری دور اندیش راجع به استانداردها داشتند.

با اینکه بعد از زلزله خلیج هاک بسیاری از چیزها تغییر کرده اند یک موضوع همچنان ثابت مانده: استانداردهای نیوزیلند به عنوان راه حلی برای کسب مزایای اقتصادی و اجتماعی.

تفاوت ایزو 22000

یکی از تفاوت های بین HACCP و ایزو 22000 تاکید استاندارد ایزو بر استفاده از برنامه های پیش نیاز (PRPs) است. PRP ها عوامل کنترلی عمومی هستند که توسط شرکت های غذایی به منظور حفظ شرایط بهداشتی در محیط فرآوری استفاده می شوند. PRPP ها پیش زمینه لازم برای تهیه غذای ایمن را فراهم می کنند. بسته به نوع فعالیت های دخیل، باید الزامات زیر را در نظر گرفت:

اقدامات مناسب زراعی (GAP)
اقدامات مانسب بهداشتی (GHP)
اقدامات مناسب تولید (GPP)
اقدامات مناسب توزیع (GDP)
 پاکسازی و نظافت، دفع آفت، بهداشت شخصی، ساختار و طرح ابنیه و تاسیسات مرتبط، نحوه تامین هوا، آب، برق و سایر تاسیسات؛ خدمات پشتیبانی از قبیل سیستم دفع فاضلاب و ضایعات، کنترل تامین کننده، آموزش کارمندان، و بسیاری دیگر جزو برنامه های پیش نیاز محسوب می شوند.

علت اتخاذ ایزو 22000

سازمان ها باید هنگام اتخاذ ایزو 22000 به سه دلیل اصلی توجه کنند:

مزایایی برای بازار. با نمایش یک سیستم پایدار و رو به رشد اعتماد مشتریان جلب می شود. همچنان که سازمان ها ی داخل زنجیره تامین اقدام به اخذ ایزو 22000 می کنند و یا تحت کنترل مشتری قرار می گیرند، این اطمینان به وجود می آید که در زنجیره غذایی لحقه ضعیفی وجود ندارد.
 مزایایی برای سازمان های تولید کننده مواد غذایی. سازمان اطمینان دارد که برای کنترل فعالیت های موثر بر ایمنی مواد غذایی اقدامات درست را انجام داده. سیستم به دقت و کامل برنامه ریزی، نظارت، ممیزی (داخلی و خارجی)، و سنجش شده و بطور مرتب به تصمیم گیران بازخورد ارائه می شود.
ایزو 22000 از الزامات قانونی بسیار فراتر می رود. ایزو 22000 برنامه های HACCP را در بر می گیرد و از آنها نیز فراتر می رود. برنامه های HACCP عالی هستند و برای پیشگیری از مشکلات ایمنی غذایی خوب عمل می کنند، اما این برنامه ها از طرف یک رویکرد سیستماتیک و نظارتی که بسیاری از مفاد تشکیل دهنده ایزو 9001 را در بر دارد حمایت نمی شوند.
آنچه کاربران ایزو 22000 باید بدانند

استاندارد ایزو 22000 برای انواع سازمان های کوچک و بزرگ کاربرد دارد. این استاندارد بهترین اقدامات را مشخص می کند و باعث القای اطمینان به سازمان و شرکای آن می شود. این اطمینان از طریق انجام ممیزی های داخلی و خارجی برای گواهینامه ایزو 22000 شکل می گیرد.

بروز عیب و نقص در اقدامات ایمنی غذایی خطرناک و پرهزینه است. روشن است که پیشگیری از بروز چنین مشکلاتی بسیار آسانتر، بی خطر تر، و کم هزینه تر است.

ایزو 22000 استاندارد های ملی مختلف موجود در صنایع غذایی را باهم همسان می سازد. الزامات مشتریان و سایر سهامداران در زنجیره غذایی افزایش شدید و سختگیرانه ای داشته. به همین دلیل  دریافت یک گواهینامه معتبر بین المللی به عنوان مدرکی در تائید صلاحیت سازمان ها مهم جلوه می کند.

اگر سازمان شما در هر بخش از صنعت غذایی فعال است، بهتر است که اطلاعاتی درباره ایزو 22000 کسب کنید. یک فهرست مختصر از سازمان هایی که باید ایزو 22000 را مد نظر داشته باشند به شرح  زیر است:

تولید کنندگان مواد غذایی
تولید کنندگان ترکیبات غذا
تولید کنندگان مواد زارعی
انتقال دهندگان محصولات غذایی خام یا نهایی شده
تاسیسات انبار و ذخیره محصولات غذایی خام یا نهایی
شرکت های بسته بندی
پیمان کاران فرعی فعال در زنجیره غذایی
فروشندگان جزئی
فروشندگان کلی
تولید کنندگان خوراک حیوانات
تولید کنندگان تجهیزات مربوط به صنایع غذایی
تولیدکنندگان مواد بسته بندی غذایی
 نکات

برای پیاده سازی موفق ایزو 22000 باید یک برنامه پروژه واضح درست کنید که مسئولیت ها، وظایف و مدت زمان اختصاص داده شده در آن مشخص باشد. هرجا که ممکن است از اقدامت جاری خود در  رابطه با کیفیت یا ایمنی غذایی استفاده کنید. بی معنی است اگر روندی که درست جواب می دهد را تغییر دهید.

لازم است درباره اهداف و مزایای ایزو 22000 با کارمندان صحبت کنید. آماده مقابله با مجادلات باشید، این مجادلات در زمان پیاده سازی هر استاندارد دیگری نیز رو می دهند، مواردی از قبیل: اسناد و مدارک  زیادی دارد، پیچیدگی آن بسیار است، برای تجارت های خرد مناسب نیست، و یا اهداف تعیین شده برای سازمان بسیار دور از دسترس است.

افراد را درباره جنبه های فنی ایزو 22000 آموزش دهید (یعنی ممیزی، تولید مستندات موثر، وظایف مخصوص ایمنی غذایی، آلودگی بیولوژیکی و غیره).

اهمیت ایزو 22000
ایزو 22000 با بکار گیری HACCP و سایر برنامه های پیشگیرانه ایمنی غذایی را تضمین کرده و درواقع فراتر از یک سیستم مدیریت کیفیت عمل می کند.

در سال های اخیر شواهد بارزی به وجود آمده که نشان می دهد کنترل ایمنی و بهداشت غذایی امری حیاتی است. گزارشات اخیر رسانه ها از ناکارآمدی زنجیره های تامین و به خطر افتادن سلامت و ایمنی مشتریان خبر داده اند. این مشکلات پی در پی و مسئله ایمنی مصرف کننده نیاز به یک ابزار کمکی برای کاهش و از بین بردن ریسک ها را ضروری می سازد.

ایمنی غذایی ابتدایی

قوانین ایمنی غذایی دارای پیشینه طولانی هستند. شواهد به روشنی نشان می دهند که دولت ها و مقامات قانون گذار از همان ابتدا نگران محافظت ایمنی مصرف کنندگان در برابر غذای ناسالم بوده اند. در روم باستان و در شهر آتن میزان خلوص نوشیدنی ها مورد بررسی قرار می گرفت.

در ایالات متحده نگرانی ها در مورد ایمنی غذایی از اوخر قرن هجده میلادی آغاز شد اما تا سال 1906 قوانینی برای آن وضع نشد. در طول زمان رویکرد های پیشگیرانه برای ایمنی غذایی بیشتر و بیشتر اتخاذ گردید و در سال 1995 به اوج خود رسید، در این سال ایالات متحده الزامات تحلیل مخاطرات و کنترل نقاط بحرانی (HACCP) را تدوین نمود و سپس این الزامات به ایزو 22000 ارتقا یافت.

ایزو 22000

استاندارد بین المللی ایزو 22000 مناسب کاربرد سازمان های فعال در زنجیره غذایی است. این استاندارد معیار های پیشگیرانه و تضمین کیفیت سنتی را به همراه معیارهای پیشگیرانه ایمنی غذایی را در بر دارد. هدف ایزو 22000 تهیه رویکردی برای کاهش و حذف ریسک ایمنی غذایی و حفاظت از مصرف کنندگان است. ایزو 22000 به سازمان ها کمک می کند تا:

پروسه های لازم برای پایداری ایمنی غذایی را ایجاد کرده و ارتقا دهند
به تیم مدیریتی نشان دهند که فعالیت ها و فرآیندهای سازمان عملی، موثر و قدرتمند انجام می شوند
به مشتریان و سایر سهامداران (بوسیله اخذ گواهینامه ایزو 22000) اطمینان دهند که سازمان قادر به کنترل مخطرات ایمنی غذایی و تهیه محصولات سالم است
به پیشرفت مستمر پرداخته، مطمئن شوند که سیستم مدیریت ایمنی غذایی پی در پی بروزرسانی و بازبینی می گردد و اینکه تمام فعالیت های مرتبط با ایمنی غذایی بهینه سازی شده و موثر هستند.
تضمین گردد در تمام مراحل زنجیره غذایی کنترل کافی برای اجتناب از مخاطرات ایمنی غذایی وجود دارد.
 سیستم های مدیریت ایمنی غذایی زمانی درست عمل می کنند که درک یکسان و مدیریت درستی بین بخش های در تعامل با هم (تولید کننده، تامین کننده، مشتری) وجود داشته باشد. این امر شامل داشتن درکی روشن از مسئولیت ها و صلاحیت ها در تمام سطوح می شود. این کار فقط در سایه یک سیستم مدیریتی دارای ساختار که منطبق با ایزو 22000 باشد امکان پذیر است.

پیشگیری

ایزو 22000 شامل تعداد فراوانی از اقدامات پیشگیرانه است، که توسط متخصصان ایمنی و کیفیت تهیه گردیده اند. سه مفهوم مختصر از ایزو 9001 وارد این ایزو گردیده اند: برنامه ریزی (یعنی وقتی برنامه  باشد کارها بهتر پیش می رود)؛ فرآیندها (یعنی ثبات طولانی مدت، به ویژه وقتی که افراد متعددی در امر دخیل هستند)؛ و صلاحیت کارکنان (یعنی استفاده از پرسنل با صلاحیت لازمه دستیابی به نتایج مدنظر است).

سایر مفاهیم شامل کنترل مستندات، کنترل سوابق، اقدامات اصلاحی، اندازه گیری، و بسیاری موارد دیگر می شود که در این متن جای نمی گیرند. حدودا نیمی از صفحات متن استاندارد ایزو 22000 بسیار مشابه یا حتی یکسان با متن ایزو 9001 است.

ایزو 22000 تلاشی دوچندان است برای تشریح الزامات مخصوص مدیریت ایمنی غذایی. این الزامات را می توان به دو دسته تقسیم نمود:

متدها و اقدامات مرتبط با تهیه غذای سالم
 متد ها و اقداماتی برای اعتبار بخشی، تائید و ارتقا سیستم مدیریت ایمنی غذایی

الزامات ایمنی غذایی

چون بیشتر HACCP در ایزو 22000 گنجانده شده، مهم است کمی درباره آن بدانیم. HACCP سیستمی است برای شناسایی، ارزیابی، و کنترل مخاطرات قابل توجه در ایمنی غذایی. فعالیت هایHACCP شامل دوازده مرحله منطقی و صریح است:

تشکیل تیم HACCP برای اطمینان از پیاده سازی و تکمیل مناسب برنامه HACCP.
تعریف محصول مرتبط برای یک پلان HACCP خاص؛ سازمان هایی که دارای چند محصول هستند باید چندین پلان HACCP داشته باشند.
تشریح نوع مصرف محصول.
ایجاد فلوچارت برای نمایش مراتب و مراحل مربوط به محصول و پروسه.
تائید این فلوچارت از طریق نظارت یا بازرسی مستقیم، تهیه لیستی از تمامی مخاطرات محتمل در فلوچارت، و تحلیل مخاطرات برای دناستن این نکته که کدمایک از مخاطرات باید کنترل گردند.
شناسایی و در نظر داشتن معیار های کنترلی که می توانند از مخاطرات اجتناب کنند.
تعیین نقاط بحرانی برای اعمال کنترل و تضمین ایمنی غذایی
تعیین محدوده بحرانی برای هر نقطه بحرانی که میزان قابل قبول در آن به روشنی مشخص شده باشد
ایجاد یک سیستم نظارتی برای هر نقطه بحرانی
ایجاد اقدامات اصلاحی برای استفاده در زمانی که از حد قابل قبول تجاوز شود.
تهیه راهکارهای تائیدی برای نظارت بر نتایج
 مستند سازی و ثبت سوابق برای دستیابی به شواهد کنترل

سیستم مدیریت شکایات
 استاندارد مدیریت شکایات به انواع سازمان ها در شناسایی، مدیریت و رسیدگی موفق به شکایات کمک می کند. شکایاتی از قبیل موارد زیر:

کیفیت ضعیف خدمات، رسیدگی ناشایست به شکایات، ایجاد ارتباط ضعیف قبل و حین روند رسیدگی به شکایت.

این استاندارد برای انواع سازمان های خصوصی و دولتی قابل کاربرد است بدون آنکه نوع یا نحوه تجارت آنها ملاک باشد. این استاندارد الزامات ضروری برای حل موفقیت آمیز شکایات را فراهم می کند و با کمک به شما در کنترل و مدیریت شکایات علل نارضایتی های مشتریان شما را مشخص می نماید. ایزو 10002 فراهم ساز راهنمایی هایی برای رسیدگی به شکایات مرتبط با روند تولید محصولات در  سازمان شماست، روندی که شامل برنامه ریزی، طراحی، اجرا، نگهداری، و توسعه می شود.

این استاندارد بین المللی ارائه کننده چارچوبیست که در آن اطلاعات بدست آمده از طریق روند رسیدگی به شکایات موارد زیر را در بر دارد:

بهبود کیفیت خدمات و محصولات،
ارتقا اعتبار سازمان
ایزو 10002 مناسب سازمانی است که قصد دارد فراتر از نیاز مشتری عمل کند.

مزایای اخذ ایزو 10002– سیستم مدیریت شکایات

جلب اعتماد مشتری

با برقراری این استاندارد مدیریتی توانایی جلب و حفظ وفاداری مشتریان افزایش می یابد. مشتریان درمورد تعهد سازمان به پاسخ گویی و حل مشکلات آنها اطمینان حاصل می کنند.

افزایش کاراریی

پیاده سازی و کسب گواهینامه این ایزو متضمن یک روند ثابت رسیدگی به مشتریان خواهد بود، این موضوع به شناسایی و از بین بردن علل شکایات کمک می نماید و همچنین سطح عملیات سازمان را ارتقا می دهد.

ایجاد ارتباطات بهتر

این ایزو به شما در اتخاذ یک رویکرد مشتری محور در رسیدگی، تحلیل و بازبینی شکایات کمک می کند و پرسنل را تشویق می کند تا مهارت ها و رفتار خود را در برخورد با مشتریان بهبود و ارتقا دهند.

پیشرفت مستمر

این استاندارد زمینه ساز پیشرفت مستمر است و با تحلیل شکایات برطرف ساختن آن ها را آسانتر می سازد.

ایجاد شفافیت در سیستم

روند رسیدگی به شکایات پروسه ای آزاد، موثر و سهل الوصول خواهد گشت

سازگاری

این استاندارد قابلیت کاربرد مستقل یا هم راستا با ایزو 9001 را دارد.

رضایت مشتری

با ایجاد محیطی مشتری محور که ارائه بازخورد (شکایات نیز نوعی از بازخورد هستند) در آن آزاد است، برطرف سازی هرگونه شکایت، و افزایش قدرت سازمان در بهبود کیفیت محصولات و خدمات رضایت مندی مشتری افزایش می یابد.

مدیریت اطمینان و تضمین تولید در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی

ایزو 20815 معرفی کننده مفهوم تضمین محصول در سیستم ها و عملیات مرتبط با حفاری اکتشافی، استخراج، فرآوری و انتقال منابع نفت، گاز و پتروشیمی است. ایزو 20815 تاسیسات و فعالیت های ابتدایی

(شامل فعالیت های زیر دریا)، میانی و نهایی را پوشش می دهد. این ایزو بر روی تضمین محصولات نفتی و گازی، فرآوری و فعالیت های مربوطه تمرکز می کند و تحلیل قابلیت اعتماد و نگهداری اجزای آنرا

تحت پوشش قرار می دهد.

ایزو 20815 برای مدیریت نظام مند، برنامه ریزی موثر، اجرا و استفاده از تضمین محصول پروسه ها، فعالیت ها، الزامات و خط مشی هایی فراهم می سازد. این کار برای حصول راه حل های کم هزینه در

طول چرخه یک پروژه توسعه سرمایه که حول محور این عوامل اصلی ساختار بندی شده است انجام می شود: مدیریت تضمین محصول به جهت اقتصاد بهینه تاسیسات در تمام فاز های چرخه زمانی آن، و همچنین در

نظر گرفتن موانع که از بهداشت، ایمنی، محیط زیست، فاکتور های کیفیتی و انسانی برخاسته؛ برنامه ریزی، اجرا و پیاده سازی فناوری قابلیت اعتماد؛ کاربرد قابلیت اعتماد و نگهداری داده ها؛ و طراحی بر اساس

قابلیت اعتماد و ارتقا عملکرد.

اخذ ایزو 9001
اگر به تاریخچه استاندارد ایزو 9001 نگاهی بی اندازیم اولین بار در سال 1987 و بعداز آن در سال 1994، 2000 و در نهایت در سال 20088 اصلاح و تجدید چاپ گردید.

در این مبحث شما با الزامات ایزو 9001:2008 آشنا خواهید شد.

مجموعه استانداردهای مدیریت کیفیت ایزو 9001 عمومی و برای تمام بخش ها قابل استفاده هستند. از طرفی برخی بخش های صنعت جزئیات بعضی از جنبه های استاندارد را برای صنعت خود کافی نمی بینند. بنابراین استانداردهای مخصوص این بخش های صنعتی براساس مجموعه استانداردهای ایزو 9000 تهیه شده تا خصوصیات ویژه بخش ها را در نظر بگیرد، نمونه این سیستم های مدیریت کیفیت مخصوص این ها هستند:

AS9001 برای صنعت هوافضا

TL 9001 برای صنعت مخابرات

و ایزو 16949 برای صنعت خودروسازی

نسخه های سالهای 1987 و 1994 مجموعه استانداردهای ایزو 9000 دارای ایزو 9002 و 9003 بودند، این دو زیر مجموعه ایزو 9001 بودند. با انتشار ایزو 9001:2000 این دو زیر مجموعه حذف گردیدند.

پیش از انتشار نسخه ایزو 9001:2000 شرکت ها می توانستند گواهی ایزو 9001، 9002 یا 9003 را کسب کنند. اما اکنون شرکت ها فقط می توانند گواهی ایزو 9001 را کسب کنند.

سازمان ها به صورت یک سلسله مراتب از واحدهای عملکردی ساختاربندی شده اند و معمولا بصورت عمودی مدیریت می شوند. از طرفی رویکرد پروسه ای [مرحله ای] مدیریت افقی را معرفی می کند و از موانع موجود بین واحدهای عملکردی مختلف عبور می کنند. ارزش واقعی رویکرد پروسه ای به دلیل تمرکز آن بر نتایج است و بنابراین فعالیتها و راهکارهایی را که به مشتریان و دیگر گروه های ذی نفع خود ارزشی نمی افزایند حذف می کند.

1

یک پروسه را می توان به شکل مجموعه ای از فعالیتهای مرتبط باهم معرفی کرد که ورودی ها را تبدیل به خروجی می کند.

2

خود پروسه به چند پروسه فرعی مرتبط باهم تقسیم می شود.

3

تصویر بالا نشان می دهد که یک مشتری نقش مهمی را در تعیین الزامات به عنوان داده های ورودی ایفا می کند، الزامات مشتری به عنوان داده های ورودی برای تحقق محصول هستند، محصول به مشتری ارائه می شود و باید رضایت مندی مشتری را با اجرای الزامات افزایش دهد. کیفیت پروسه ها و محصولات اندازه گیری و تحلیل می شود، اقدامات لازم برای ارتقای آنها و افزایش رضایت مشتری اتخاذ می شود، مدیر ارشد مسئول اجرا و پیاده سازی سیستم مدیریت کیفیت و پیشرفت مستمر اثرگذاری آن است، از منابع بصورت کارآمد و موثر بهره برداری می شود، این چرخه به منظور پیشرفت مستمر سیستم مدیریت کیفیت تکرار می شود، این مدل یک دید کلی از رابطه بین پروسه های اصلی استاندارد به دست می دهد.

ایزو 9001 و ایزو 9004 استانداردهای سیستم مدیریت کیفیت هستند که برای تکمیل یکدیگر طراحی شده اند اما می توان آنها را جداگانه نیز استفاده کرد. از 9001 می توان برای کسب گواهینامه یا اهداف قراردادی استفاده کرد، 9004 نسب به 9001 تمرکز وسیع تری بر مدیریت کیفیت دارد، این ایزو بر نیازها، انتظارات و رضایت مندی تمام گروه های ذی نفع اشاره دارد. با این حال ایزو 90044 برای کسب گواهینامه، قانون گذاری یا امور قراردادی استفاده نمی شود. آخرین نسخه ایزو 9004 در سال 2009 منتشر گردید.

1 معیار (1،1 کلی)

استاندارد ایزو 9001 دو هدف را دنبال می کند، 1) هنگامی که یک سازمان قصد نمایش توانایی خود را در ارائه مستمر محصولاتی دارد که مطابق با الزامات مشتری و قانون است. دوم وقتی یک سازمان قصد افزایش رضایت مندی مشتری را دارد. این افزایش رضایت مندی را چگونه انجام می دهند؟ این کار از طریق کاربرد موثر سیستم صورت می گیرد، در ایزو 9001:2008 عبارت «الزامات تنظیمی» به «الزامات مقرراتی و تنظیمی» تبدیل گردیده، و مجموع دو عبارت مقرراتی و تنظیمی «الزامات قانونی» نامیده می شوند.

1،2 کاربرد

تمام الزامات این استاندارد بین المللی عمومی هستند و به منظور استفاده تمام سازمان ها فراق از نوع، اندازه و محصولی که دارند تهیه شده، اگر هر کدام از الزامات این استاندارد بین المللی به دلیل ماهیت سازمان و محصولش قابل استفاده نباشد می توان از آن الزامات صرف نظر کرد. گرچه اگر یک سازمان بخواهد مطابقت خود را نسبت به استاندارد ادعا کند، این صرف نظرها باید محدود به الزامات ذکر شده در بند 7 استاندارد باشد، همچین این صرف نظرها نباید بر توانای سازمان در انطباق محصول بر نیاز مشتری و الزامات قانونی اثر گذارد.

2 منابع مرجع

در بخش دیگر، استاندارد ایزو 9000 به تشریح عبارات و اصطلاحات مدیریت کیفیت و ارتباط بین آنها می پردازد.

3 عبارات و تعاریف

عبارت «محصول» در طول استاندارد استفاده شده، این بخش مشخص می کند که «محصول» می تواند به معنی «خدمات» نیز باشد. بنابراین هرجا که با عبارت «محصول» مواجه شدید «به معنی محصول یا خدمات» است.

4،1 الزامات عمومی

این بند الزام می دارد که سیستم مدیریت کیفیت و پروسه های مرتبط تهیه، مستند، پیاده سازی و نگهداری شوند. همچنین الزام می شود که پروسه های مستمر پیشرفت داشته باشند.

این بخش و بخش بعدی فعالیت های لازم برای اجرا، مستندسازی، پیاده سازی، نگهداری و پیشرفت سیستم مدیریت کیفیت را مشخص می کند. این فهرست با شناسایی پروسه های لازم، ارتباط متقابل آنها باهم و تضمین در دسترس بودن منابع آغاز می شود. برای موثر بودن عملکردها معیارها و متدهایی تعیین می شوند و مورد نظارت، سنجش وتحلیل قرار می گیرند. اگر شکافی بین برنامه و عملکرد باشد، راهکارهایی برای رفع این شکاف اتخاذ می شود. پیشرفت مستمر از طریق این چرخه حاصل می شود.

زمانی پروسه های لازم اجرایی شدند استاندارد الزام میدارد که طبق آن به مدیریت این پروسه ها پرداخته شود.

هنگامی که یک پروسه برون سپاری می شود سازمان موظف به کنترل آن پروسه است. این کنترل های اعمال شده بر پروسه های برون سپاری شده باید در QMS [سیستم مدیریت کیفیت] تشریح گردند. علی رقم داشتن کنترل و تشریح آن در QMS سازمان همچنان مسئول پروسه های برون سپاری شده است و این از سازمان سلب مسئولیت نمی کند.

4،2 الزامات مستندسازی (4،2،1 عمومی)

مستندسازی سیستم مدیری کیفیت شامل این موارد است:

سیاست، اهداف کیفیت

دستورالعمل کیفیت

راهکارها و مدارک مستند موردنیاز استاندارد و سازمان

استاندارد مشخصا تنها به شش راهکار مستند اجباری نیاز دارد، اینها کنترل مستندات، کنترل مدارک، کنترل محصولات نامنطبق، اعمال اصلاحی، اعمال پیشگیرانه، و ممیزین کیفیتی داخلی هستند. ممکن است سازمانها بسته به نیازهای خاص خود راهکارهای اضافه ای داشته باشند.

عبارت راهکار مستند یعنی راهکار تهیه، مستندسازی، پیاده سازی و نگهداری شده.

تغییرات در هر سازمانی محتمل است، با تغییر در پروسه باید مستند اصلاح شود و مطابق با امور اجرایی فعلی باشد. این استاندارد الزامات مستندسازی را بطور وسیعی شرح می دهد. وضعیت واقعی مستندسازی ممکن است بسته به تعدادی عوامل از یک سازمان تا سازمانی دیگر متفاوت باشد.

بطور معمول مستندات بصورت کاغذی بودند، اما با پیشرفت فناوری بسیاری از سازمان ها از چاپ کاغذی به مستندسازی الکترونیکی روی آوردند.

دستورالعمل کیفیت مستند سطح بالا در سیستم مدیریت کیفیت است. این مستند حیطه کاری سیستم مدیریت کیفیت، هرنوع صرف نظرها و توجیهات را تعیین می کند. سازمان ممکن است راهکارهای مستند لازم را دستوالعمل بی آورد یا تنها ارجاعاتی از آن را ذکر کند. دستورالعمل کیفیت همچنین فراهم کننده ارتباطات بین پروسه ها است یا توضیح می دهد چطور این پروسه ها باهم مرتبط هستند.

4،2،3 کنترل مستندات

یکی از شش راهکارهای مستند اجباری که مورد نیاز استاندارد است کنترل مستندات است. این راهکار شامل بررسی کفایت و صلاحیت مستندات قبل از استفاده است. از آنجا که امور در سازمان دائم درحال تغییر هستند مستندها نیز تغییر می کنند. برای این موضوع باید مکانیزمی وجود داشته باشد که در آن به شناسایی وضعیت تغییر [و اصلاح] مستند پرداخته شود. این کار برای آن است که مطمئن شویم اصلاحیه جدید مستند در محل کار موجود است و مستندات نا آشنا مورد استفاده قرار نمی گیرند. همچنین حفظ خوانا بودن [شفافیت] مستند ضروریست. علاوه بر راهکارهای مستند شده توسط سازمان، مستنداتی با منشا خارجی نیز وجود دارند، مستندات مشتریان [کارفرمایان]، مستندات فروشندگان یا مستندات قانونی نمونه ای از آنهاست. این مستندات خارجی نیز باید شناسایی شده و تحت کنترل منتشر شوند.

4،2،4 کنترل مدارک

مستندات الزامات یا روند کار را تعریف می کند و گزارشی دال بر مطابقت با الزامات ارائه می دهد. مدارک نوع ویژه ای از مستندات هستند. کنترل مدارک راهکار مستند دیگری است که مورد الزام استاندارد می باشد. این راهکار باید مشخص کننده کنترل لازم برای شناسایی، ذخیره سازی، محافظت، بازیابی، نگهداری، و جابجایی مدارک باشد. مدارک باید خوانا، قابل شناسایی و قابل بازیابی باشند.

5 مسئولیت مدیریت

5.1 تعهد مدیریت
5.2 تمرکز بر مشتری
5.3 سیاست کیفی
5.4 برنامه ریزی
– 5.4.11 اهداف کیفی

– 5.4.2 برنامه ریزی سیستم مدیریت کیفیت

5.5 مسئولیت، اختیار و ارتباط
– 5.5.11 مسئولیت و اختیار

– 5.5.2 نماینده مدیریت

– 5.5.3 ارتباط داخلی

5.6 بررسی مدیریت
– 5.6.11 کلی

– 5.6.2 بررسی ورودی

– 5.6.3 بررسی خروجی

این ها آیتم هایی هستند که در بند مسئولیت مدیریت به آن پرداخته می شود. ما در بخش های بعدی به بحث درباره هرکدام از این موارد می پردازیم.

5.1 تعهد مدیریت

برای پیاده سازی استاندارد به تعهد مدیر ارشد احتیاج است تا بطور مستمر پیشرفت یابد. مدیر ارشد باید این تعهدات را با انجام امور نشان داده شده در قسمت بالا نمایش دهد: مدیر ارشد باید اهمیت تحقق الزامات مشتریان و الزامات قانونی را برای کارمندان توضیح دهد. همچنین مدیریت مسئول تعیین اهداف و سیاست های کیفیتی است. در بند 5.6 به الزام بررسی مدیریت پرداخته شده و در آن بخش بطور مفصل توضیح داده می شود. مسئولیت مدیریت شامل تامین منابع مورد نیاز نیز می شود.

5.2 تمرکز بر مشتری

4

مدیر ارشد باید الزامات مشتری مشخص سازد و این الزامات را تحقق بخشد تا باعث افزایش رضایت مشتری گردد.

5.3 سیاست کیفیتی

بند 5.1 که پیشتر بحث شد مدیر ارشد را ملزم می دارد به تهیه سیاست های کفیتی بپردازد. در این بند 5.3 ارائه کننده جزئیات سیاست کیفیتی است. سیاست کیفیتی باید مناسب با نوع تجارت و هدف سازمان باشد. استاندارد از مدیریت میخواهد تعهد خود را نسبت به الزامات و پیشرفت مستمر و موثر QMS را در سیاست کیفیتی نشان دهد. سیاست کیفی فراهم ساز چارچوبی است برای اجرا و بررسی اهداف کیفیتی. زمانی که سیاست کیفی برقرار شد باید به کارمندان سازمان منتقل گردد و توسط آن ها درک شود، همچنین با تغییر در امور باید سیاست کیفی مورد بازبینی قرار گیرد تا مطمئن شویم همچنان مناسب است.

5.4.1 اهداف کیفیتی

همانطور که در بند قبلی بحث شد اهداف کیفی از سیاست کیفی سرچشمه می گیرند، این یعنی سیاست کیفی و اهداف کیفی باید باهم هماهنگ باشند. اهداف کیفیتی باید قابل اندازه گیری و سنجش باشند.

5.4.2 برنامه ریزی سیستم مدیریت کیفیت

برای دستیابی به اهداف کیفیتی باید پروسه تحقق اهداف برنامه ریزی شود، این بند همچنین مدیریت تغییرات را ملزم می دارد تا وقتی که سیستم تغییر می کند یکپارچگی سیستم مدیریت کیفیت حفظ گردد. بعدا خواهیم آموخت که تغییراتی که بر سیستم مدیریت تاثیر می گذارند جزو یکی از ورودی ها برای بررسی مدیریت است.

5.5 مسئولیت، اختیار و ارتباط

5.5.1 مسئولیت و اختیار

لازم است که مدیریت نقش افراد و مسئولیت ها را مشخص کند تا همه از وظیفه خود آگاه باشند. این مسئولیت ها و اختیارات باید در سازمان به افراد مربوط منتقل شوند.

5.5.2 نماینده مدیریت

علاوه بر تعیین مسئولیت ها و اختیارات افراد مهم مدیر ارشد باید بطور ویژه یک نفر را به عنوان نماینده مدیریت برگزیند، این فرد باید یکی از اعضای مدیریت سازمان باشد و مسئولیت های دیگر از او سلب شده باشد. نماینده مدیریت اطمینان می یابد که پروسه های لازم برای سیستم مدیریت کیفیت برقرار، پیاده سازی و نگهداری گردیده اند. نماینده مدیریت درمورد عملکرد سیستم مدیریت کیفیت به مدیر ارشد گزارش می دهد و اینکه آیا احتیاج به ارتقا است. به علاوه نماینده مدیریت اطمینان می یابد که کل سازمان از الزامات مشتریان آگاه است.

5.5.3 ارتباط درونی

مدیر ارشد مسئولیت دارد مطمئن شود که انتقال پروسه ها درسراسر سازمان اجرایی شده. علاوه بر ارتباطات روتین تجاری یک الزام خاص وجود دارد که تضمین می کند ارتباطات براساس سیستم مدیریت کیفیت سازمان انجام می پذیرد. بطور خاص می تواند شامل ارتباطات ممیزی ها، اعمال اصلاحی و پیشگیرانه، بررسی مدیریت، بازخورد مشتری، و یا وضعیت اهداف کیفیتی.

5.6 بررسی مدیریت (5.6.1)

بررسی مدیریت پروسه ای است که در آن مدیر ارشد تاثیر سیستم مدیریت کیفیت را بررسی می کند و بدنبال توسعه و پیشرفت آن می گردد. این بررسی همچنین نیاز به تغییر سیاست کیفیتی، اهداف کیفیتی یا سایر عناصر سیستم مدیریت کیفیت مدنظر قرار می دهد. در بند 5.3 درباره مرور سیاست کیفیت به منظور ادامه و برقراری صلاحیت آن صحبت شد. هدف یک بررسی مدیریتی افزایش اثر بخشی سیستم مدیریت کیفیت است و این هدف درواقع به پیشرفت سازمان کمک می کند. ممکن است بررسی مدیریتی فهرستی از فعالیت ها را فراهم سازد. استاندارد الزام می دارد که از مدارک بررسی مدیریتی انجام شده نگهداری شود.

در ابتدای این فصل ما درباره رویکرد ورودی-پروسه-خروجی صحبت کردیم، بررسی مدیریتی یک پروسه است و دارای چند ورودی و خروجی می باشد. استاندارد بعضی ورودی های خاص را برای پروسه بررسی مدیریتی ملزم می دارد این تصویر ورودی های الزامی استاندارد برای پروسه بررسی مدیریتی را نشان می دهد.

5

خروجی بررسی مدیریتی، فهرستی از تصمیمات و اعمال است. این تصمیمات بر حوزه هایی که در تصویر زیر نشان داده شده تمرکز دارد. مدارک این تصمیمات ثبت و نگهداری شده و به عنوان ورودی برای بررسی مدیریتی بعد استفاده می شود.

6

6 مدیریت منابع

برای تولید یک محصول یا ارائه خدمات احتیاج به منابع است. این بخش از استاندارد به نحوه بهره برداری و مدیریت منابع توسط سازمان می پردازد.

6.2 منابع انسانی (6.2.1 عمومی)

در این بند از استاندارد سازمان باید از صلاحیت افرادی که بر مطابقت محصولات اثرگذارند اطمینان حاصل کند. صلاحیت یک فرد برای اجرای وظایف بر اساس میزان تحصیلاتش، آموزش، سطح مهارت ها و تجارب کاری او یا ترکیبی از اینها مشخص می شود.

6.2.2 صلاحیت، آموزش و آگاهی

بند پیشین صلاحیت افراد را برای اجرای وظایف اثرگذار بر مطابق محصول ضروری میدانست، برای همین اولین قدم سازمان تعیین صلاحیت لازم است، اگر بین صلاحیت لازم و صلاحیت واقعی تفاوت وجود داشت، سازمان باید برای برطرف کردن این شکاف دوره آموزشی ترتیب دهد یا اقدامات لازم دیگر انجام دهد. بعد از این اقدام سازمان باید مطمئن شود به صلاحیت لازم دست یافته. قبلا درباره تعیین اهداف کیفیتی صحبت شد، در این بند افراد باید بدانند که کار آنها چطور به حصول آن اهداف کمک می کند، همچنین در این بند لزوم ثبت مدارک تحصیلات، آموزش، مهارت ها و تجارب توسط سازمان ذکر گردیده.

6.3 زیرساخت

زیرساخت شامل ساختمان ها، محیط کار، ماشین آلات، تجهیزات، تاسیساتی مانند برق، گاز، آب و همچنین خدمات پشتیبانی اعم از مخابراتی، سیستم اطلاعات و غیره می شود. تمام این موارد نقش مهمی در تضمین مطابقت محصولات یا خدمات با الزامات بازی می کنند. این بند از استاندارد سازمان را به تهیه، تامین و نگهداری زیرساخت ملزم می کند.

6.4 محیط کار

عبارت محیط کار مربوط به شرایطی است که تحت آن کار اجرا می شود، این شرایط شامل محیط کار فیزیکی، محیط زیست و دیگر عوامل مانند صدا، دما، رطوبت، نور یا آب و هوا می شود. این بند سازمان را مجاب می سازد الزامات محیط کار را فراهم و مدیریت نماید تا به مطابقت محصول دست یابد.

ایزو 9001
77 تحقق محصول

اجازه دهید به عقب برگردیم و ببینیم تا کنون چه آموخته ایم. بند 4 استاندارد مربوط به سیستم مدیریت کیفیت و کنترل مستندات بود، بند پنجم استاندارد به مسئولیت مدیریت می پرداخت، و بند شش به مدیریت منابع می پرداخت. بند 7 راجع به تحقق محصول است، کلمه تحقق در اینجا به معنی ساخت یک محصول یا ارائه یک خدمت است، اجازه دهید در اینجا درباره صرف نظرها صحبت کنیم که در ابتدای بحث به آن پرداختیم، استاندارد اجازه صرف نظر از الزامات را می دهد اما این صرف نظرها محدود به موارد ذکر شده در بند 7 هستند تا آنجا که بر توانایی و مسئولیت سازمان در تامین محصول مطابق با الزامات قانونی و مشتری صدمه نزند.

7.1 برنامه ریزی تحقق محصول

در این بند سازمان ها باید پروسه تحقق محصول را از مرحله دریافت سفارش تا ارائه نهایی و خدمات پس از فروش طراحی کنند. روند طراحی با تعیین اهداف کیفیتی و الزامات محصول شروع می شود، سازمان برای رسیدن به اهداف کیفیتی باید پروسه ها و منابع لازم را تهیه کند، برای اطمینان از تحقق اهداف به کنترل های ضروری احتیاج است، این کنترل ها می توانند شامل بازبینی، اعتبار سنجی، نظارت، سنجش، بازرسی و آزمایش باشد. برای نمایش تحقق الزامات باید مدارک را ثبت کرد.

7.2 پروسه های مربوط به مشتری

در اول این فصل ما درباره مدل رضایت مندی مشتری سخن گفتیم، روند رضایت مشتری با الزامات مشتری آغاز و با حصول رضایت مندی مشتری پایان می یابد، این دقیقا همان هدف این بخش از استاندارد است.

7.2.1 تعیین الزامات مربوط به محصول

برای جلب رضایت مشتری باید الزامات وی را محقق سازید، برای این کار باید از این الزامات اطلاع داشته باشید. این بند بر همین موضوع تمرکز دارد، سازمان ها باید بطور نظام مند به تشخیص الزامات مشتری بپردازند. بعضی از الزامات به روشنی توسط مشتری بیان می شوند، ولی اکثر اوقات مشتری آنها را بیان نمی کند، اما این الزامات مشخص نشده نیز باید شناخته شده و تحقق یابند، الزامات تنظیمی و مقرراتی نیز وجود دارد که سازمان باید آنها را اجرا کند، به علاوه ممکن است یک سازمان الزامات داخلی خود را داشته باشد.

7.2.2 بررسی الزامات مربوط به محصول

زمانی که الزامات مشخص شدند، قدم منطقی بعدی مرور آنها است و اینکه آیا سازمان توانایی انجام آنها را دارد؟ این کار باید پیش از ارائه خدمات یا محصولات به مشتری صورت گیرد. استاندارد ثبت مدارک این مرور و بازبینی الزامات مشتری را ضروری می داند. اگر مشتری الزامات مستند ارائه ندهد، به عبارتی سفارش شفاهی باشد، سازمان باید الزامات را با مشتری تائید کند تا از هرگونه سوتفاهم و ابهام اجتناب شود. در روند تحقق الزامات مشتری اگر الزامات تغییر یابند سازمان باید این تغییرات را از طریق اصلاح مستندات و اطلاع رسانی به افراد ذی نفع مدیریت کند.

7.2.3 ارتباط مشتری

در پروسه تحقق الزامات مشتری سازمان باید ارتباط موثر خود را با مشتری حفظ کند، سازمان باید با مشتری جلساتی تشکیل دهد تا مشتری بازخورد خود را نسبت به کیفیت محصول یا خدمات ارائه کند، و سازمان عملکرد خود را مستمر توسعه دهد.

7.3 طراحی و توسعه

در عبارت طراحی و توسعه، طراحی یعنی روند خلق یک محصول یا پروسه نو و توسعه یعنی ایجاد تغییرات در یک محصول یا پروسه موجود. این هفت حوزه از روند طراحی و توسعه در اسلاید های بعدی مورد بحث قرار خواهند گرفت.

7.3.1 برنامه ریزی طراحی و توسعه

7.3.2 ورودی های طراحی و توسعه

طراحی و توسعه باید کوششی برنامه ریزی شده باشند. این برنامه می تواند شامل خرد کردن پروسه های طراحی و توسعه به واحد های کوچک تر قابل مدیریت، افراد مسئول، محدوده زمانی دستیابی به این وظایف زیر مجموعه، منابع مورد نیاز و غیره باشد. این برنامه باید شامل فعالیتهای کنترلی نیز باشد، مانند بررسی، بازبینی و اعتبارسنجی طراحی در مراحل مناسب. فعالیت های طراحی و توسعه گروه متعددی را در سازمان دربر می گیرد. باید نسب به وظایف و مسئولیت ها شفافیت وجود داشته باشد و سازمان باید از وجود ارتباط موثر بین این گروه ها اطمینان حاصل کند. برنامه طراحی و توسعه باید در مسیر پیشرفت خود به روزرسانی شود. داده های ورودی طراحی و توسعه مشخص کننده الزاماتی است که باید توسط محصول یا خدمت محقق شوند. الزمات محصول شامل الزامات کارکردی، الزامات قانونی، اطلاعات از محصول مشابه یا هر الزامات دیگری است که در اینجا ذکر نشده. دقت داده های ورودی مورد بررسی قرار می گیرد، الزامات ورودی های طراحی باید کامل و بدون ابهام باشند و باهم در تضاد نباشند.

7.3.3 خروجی های طراحی و توسعه

خروجی طراحی معمولا به شکل طرح یا سند است. همچنین ممکن است به شکل یک مدل الکترونیکی سه بعدی باشد. طبق دستور استاندارد خروجی باید به شکلی باشد که مناسب بازبینی و مقایسه با ورودی باشد. خروجی طراحی و توسعه باید قبل از انتشار تائید شوند. طبق الزام استاندارد خروجی باید چهار شرط ذکر شده در این اسلاید را رعایت کند: خروجی باید الزامات ورودی را تحقق ببخشد، باید اطلاعات مناسبی برای خریداری، تولید و تامین خدمات فراهم کند، باید شامل معیار پذیرش باشد یا بر آن ارجاع داشته باشد و همچنین باید خصوصیات یک محصول که برای استفاده مناسب و ایمن ضروری است را مشخص کند.

7.3.4 بررسی طراحی و توسعه

استاندارد الزام می دارد که طراحی بطور نظام مند در مراحل مناسب بررسی شود. بررسی طراحی به منظور سنجش میزان تحقق الزامات قانونی، داخلی و مشتری انجام می شود. تمام عوامل کارکردی مرتبط با طراحی در این پروسه دخیل هستند. مشکلات شناسایی می شوند و برای حل آنها برنامه عملی تهیه می گردد. مدارک پروسه بررسی طراحی باید ثبت و نگهداری شوند.

7.3.5 بازبینی طراحی و توسعه

هدف از بازبینی طراحی، حصول اطمینان از تحقق الزامات ورودی توسط خروجی طراحی و توسعه است. مدارک این پروسه باید ثبت و نگهداری شود.

7.3.6 اعتبار سنجی طراحی و توسعه

هدف از اعتبار سنجی طراحی، بررسی نحوه کارکرد مورد انتظار از محصول در شرایط واقعی است. استاندارد راجع به نحوه انجام اعتبارسنجی توضیحی نمی دهد. این کار ممکن است توسط آزمایش نمونه اولیه یا نوعی پروژه پایلوت [آزمایشی] انجام شود. به هر حال استاندارد رعایت الزامات توسط محصول نهایی را اجباری می داند. اگر محصول قابل کاربرد باشد اعتبارسنجی طراحی و توسعه به خوبی انجام شده. پیش از توزیع محصول مدارک این پروسه باید ثبت شوند.

7.3.7 کنترل تغییرات طراحی و توسعه

دلایل متعددی برای تغییر طراحی وجود دارد، این تغییرات می تواند به دلیل تغییر در الزامات مشتری، الزامات قانونی یا حقایق تجاری صورت پذیرد. باید این تغییرات مدیریت شوند. مدارک این تغییرات باید ثبت شوند. همانطور که طراحی اصلی مورد بررسی، بازبینی و اعتبار سنجی قرار می گیرد همین روند نیز برای تغییرات صورت می گیرد. تغییرات نباید به تنهایی بررسی شوند، تاثیر تغییرات بروی بخشهای مرتبط و بر روی محصولات توزیع شده نیز باید مورد اعتبارسنجی قرار گیرد.

7.4 خریداری

این بخش از استاندارد به پروسه خریداری می پردازد. اجازه دهید در اینجا به آنچه در بند 4.1 درباره پروسه برون سپاری ذکر کردیم بپردازیم. کنترل های موجود بر پروسه های برون سپاری باید در QMS [سیستم مدیریت کیفیت] تشریح گردند. علی رقم داشتن کنترل و تشریح آن در QMS سازمان همچنان مسئول پروسه های برون سپاری شده است و مسئولیت از سازمان ساقط نمی شود.

7.4.1 پروسه خرید

سازمان باید مطمئن شود که محصول خریداری شده با الزامات مشخص مطابقت دارد. نوع و میزان کنترل بر روی تامین کننده و محصول خریداری شده از آن به تاثیری که بر محصول نهایی می گذارد بستگی دارد. این کنترل ها ممکن است به شکل ممیزی، بازرسی، آزمایش یا تجسس و غیره باشد تا تضمین گردد که تامین کننده قادر به ارائه محصول یا خدمت است. سازمان باید تامین کنندگان را براساس معیار انتخاب مشخصی ارزیابی و انتخاب کند. ممکن است تامین کنندگان در طول زمان مججدا مورد ارزیابی قرار گیرند. مدارک این ارزیابی ها باید ثبت گردد.

7.4.2 اطلاعات خرید

این بند از استاندارد بر میزان دقت اطلاعات خرید تمرکز دارد. این اطلاعات علاوه بر الزامات محصول ممکن است شامل الزامات پذیرش و الزامات مربوط به پرسنل تامین کننده و سیستم مدیریت کیفیت نیز باشد. در این بند سازمان باید قبل از انتقال اطلاعات خرید به تامین کننده از دقت آن اطمینان حاصل کند.

7.4.3 بازبینی محصول خریداری شده

از آنجا که سازمان بطور کل مسئولیت محصول نهایی را به عهده دارد باید بر روی محصولات خریداری شده کنترل داشته باشد تا مطمئن شود محصولات خریداری شده الزامات خرید را رعایت می کنند. سازمان باید از طریق بازرسی یا عواملی مانند ممیزی اطمینان یابد که محصول خریداری شده الزامات را رعایت می کند. اگر سازمان یا مشتری سازمان قصد بازرسی یا اعتبارسنجی محصول تامین کننده را داشته باشد این کار باید در زمان سفارش دهی انجام پذیرد.

7.5 تولید و تامین خدمات

این بخش از استاندارد دربرگیرنده فعالیت های کاربردی سازمان و پروسه هایی است که الزامات مشتری را به محصول یا خدمات تبدیل می کند.

7.5.1 کنترل تولید و تامین محصول

محصولات یا خدمات باید کنترل شده ارائه شوند. کنترل با داشتن اطلاعات مربوط به محصول یا خدمات بدست می آید. در صورت نیاز سازمان باید برای اجرای پروسه های مورد نیاز دستور کار یا راهکار داشته باشد. سازمان باید برای اجرای پروسه ها تجهیزات مناسب فراهم کند. سازمان باید از صحت تجهیزات نظارتی و سنجشی و اجرای واقعی امر نظارت و سنجش اطمینان حاصل کند. بند7.6 استاندارد با جزئیات بیشتری الزامات مرتبط با تجهیزات سنجشی و نظارتی را پوشش می دهد. سازمان همچنین باید سیستمی را پیاده کند که به کنترل فعالیت های پس از تولید بپردازد.

7.5.2 اعتبارسنجی پروسه ها

در این بند به پروسه هایی پرداخته می شود که قبلا یکبار اجرا شده اند و خروجی آنها قابل ارزیابی نیست. استاندارد کنترل بیشتری را بر این نوع از فعالیت ها لازم می داند. قبلا در نسخه 1994 این استاندارد به این فعالیتها «پروسه های ویژه» گفته می شد. استاندارد از شما می خواهد که این پروسه ها اعتبارسنجی شوند و نشان داده شود که در شرایط کنترل شده نتایج مورد نیاز بدست خواهند آمد. اولین گام در این روند داشتن معیاری برای بررسی و تائید پروسه ها است، تائید تجهیزات استفاده شده و تعیین کفایت پرسنل دخیل در پروسه لازم است، متدها و راهکارهای خاصی باید به کار برد، مدارک اعتبار سنجی باید ثبت گردد و درصورت تغییرات مشخص پروسه ها باید مجددا مورد اعتبار سنجی قرار گیرند.

7.5.3 شناسایی و ردیابی

هنگامی که مشکلی پیش می آید سازمان محصول خود را جمع آوری می کند. این امر در بخش صنایع غذایی، داروئی و خودروسازی کاملا رایج است. بدون نگهداری از شماره های شناسایی و ردیابی این کار چطور ممکن می بود؟ شناسایی و ردیابی دو مقوله مرتبط بهم هستند اما مشابه نیستند، شما میتوانید یک محصول را از طریق شماره سریال آن شناسایی کنید، اما ردیابی یعنی اینکه شما قادر باشید به تاریخچه آن دسترسی داشته باشید. استاندارد سازمان ها را وادار می کند شناسایی محصولات را توسط ابزار مناسب حفظ کنند. در جایی که به ردیابی نیاز باشد سازمان باید شناسایی منحصر به فردی را برای محصول فراهم کند و مدارک را ثبت و نگهداری کند.

7.5.4 دارائی مشتری

این بند مربوط به محصول فراهم شده از طرف مشتری برای سازمان است تا به محصول نهایی الحاق شود. سازمان از محصول فراهم شده توسط مشتری مراقبت می کند و این محصول تحت کنترل سازمان خواهد بود. این محصول مورد شناسایی، بازبینی، محافظت و نگهبانی قرار خواهد گرفت، اگر در طی این روند محصول تامینی از طرف مشتری، مفقود شده، صدمه ببیند یا قابل استفاده نباشد سازمان باید مشتری را از این موضوع آگاه کند و مدرک آن را ثبت کند. محصول مشتری لزوما یک محصول فیزیکی نیست می تواند یک دارایی ذهنی [فکر] یا داده های شخصی باشد.

7.5.5 نگهداری از محصول

هدف از این الزامات جلوگیری از صدمه دیدن و زوال محصولات طی روند پردازش داخلی و زمان پروسه توزیع محصول است. روند حفاظت شامل شناسایی، جابجایی، بسته بندی، ذخیره سازی و محافظت می شود. این الزامات محدود به محصول نهایی نیستند بلکه اجرای تشکیل دهنده محصول را نیز شامل می شوند.

7.6 کنترل تجهیزات نظارتی و سنجشی

قدم اول در کنترل تجهیزات نظارتی و سنجشی شناسایی سنجش های مورد نیاز و سپس تجهیزات لازم برای این سنجش هاست. بعد سازمان موظف است برای اطمینان از این که سنجش انجام شده مطابق الزامات است پروسه ای تهیه کند، اگر از یک نرم افزار کامپیوتری به عنوان بخشی از سیستم سنجشی استفاده می شود عملکرد نرم افزار را پیش از استفاده و در طول پروسه اعتبارسنجی کنید.

باید تجهیزات سنجشی و نظارتی طبق استانداردهای بین المللی کالیبره شوند. کالیبره سازی ممکن است قبل از استفاده یا در فاصله ای معین شده توسط سازمان انجام شود. طی فرایند کالیبره سازی ممکن است برای تطابق با الزامات تنظیماتی بر روی تجهیزات انجام پذیرد. همچنین سازمان باید تجهیزات را دربرابر تنظیماتی که بر کالیبره سازی آنها اثر سو دارد محافظت کند. سازمان باید سیستمی تهیه کند که نشان دهنده وضعیت کالیبره سازی باشد. بسیاری از سازمان ها وضعیت کالیبره سازی را با الصاق برچسبی بر روی تجهیزات نمایش می دهند، اما این یکی از گزینه هاست ، مدارک کالیبراسیون باید ثبت گردند. اگر طی روند کالیبراسیون تجهیزات خارج از محدوده کالیبره باشد ممکن است برخی از سنجش های انجام شده پیشین تحت تاثیر قرار گرفته باشند، در این صورت سازمان وظیفه دارد نتایج پیشین را بسنجد و اعتبار آن را گزارش دهد.

7.6 کنترل تجهیزات سنجشی و نظارتی

کالیبره سازی یا شناسایی در فواصل مشخص یا قبل از استفاده در برابر استانداردهای ملی و بین المللی. در زمانی که چنین استانداردهایی وجود نداشته باشد مدارک را ثبت کنید.
تنظیم یا تنظیم مجدد در صورت نیاز
شناسایی وضعیت کالیبراسیون
محافظت دربرابر آسیب یا زوال در طول جابجایی، نگهداری و ذخیره سازی
ثبت نتایج کالیبراسیون
سنجش و ثبت اعتبار نتایج پیشین در زمانی که دستگاه کالیبره نباشد
 اجازه دهید بار دیگر بندهای اصلی استاندارد را مرور کنیم. بند چهار استاندارد ربوط به سیستم مدیریت کیفیت و کنترل مستندات است. بند پنجم استاندارد به مسئولیت مدیریت می پردازد. بند شش مدیریت منابع را پوشش می دهد. بند هفتم درباره پروسه های شناسایی محصولات است. بند هشتم راجع به الزامات مربوط به پییشرفت مستمر از طریق سنجش و تحلیل داده ها است.

8 سنجش، تحلیل و پیشرفت

8.1 عمومی

سازمان باید پروسه های سنجشی، تحلیلی و پیشرفتی خود را برنامه ریزی کند. هدف از این پروسه ها نمایش وجود مطابقت با الزامات محصول، تضمین صلاحیت و پیشرفت مستمر سیستم مدیریت کیفیت است. این ها الزامات اصلی برای پیشرفت مستمر هستند، جزئیات این الزامات در بندهای زیر مجموعه ذکر گردیده.

8.2.1 رضایت مندی مشتری

بند 8.2 در بخش استاندارد مسئولیت مدیریت، مدیر ارشد را ملزم می دارد اطمینان یابد که الزامات مشتری معین شده و مطابق با هدف افزایش رضایت مشتری است. این بخش به نظارت برداشت مشتری از محصولات و خدمات می پردازد. در این بخش استاندارد به تحقق الزامات توسط سازمان تمرکز ندارد، و بیشتر به برداشت مشتری نسبت به این موضوع می پردازد. چه مشتری احساس کند الزامات رعایت شده یا نه، سازمان باید روش هایی برای بدست آوردن داده های مربوط به رضایت مشتری تهیه کند، داده های مربوط به رضایت مشتری ممکن است از طریق پرسشنامه ها، تحلیل تجاری، شکایات و پیشنهادات، یا ادعاهای ضمانت نامه جمع آوری شود.

8.2.2 ممیزی داخلی

یکی از اهداف مهم ممیزی کیفیتی داخلی اندازگیری اثرگذاری سیستم مدیریت کیفیت یک سازمان است، سازمان باید در فاصله های زمانی معین ممیزی های داخلی اجرا کند، برای اجرای برنامه ممیزی سازمان باید وضعیت و اهمیت پروسه ها و حوزه های تحت ممیزی و همچنین نتایج ممیزی های پیشین را در نظر داشته باشد. معیار، مقیاس و تناوب ممیزی باید مشخص گردد.

8.2.2 ممیزی داخلی

انتخاب ممیزین بی طرف و واقع گرا
ممیز نباید کار خود را ممیزی کند
راهکارهای مستند باید پوشش دهنده موارد زیر باشد:
 – مسئولیت ها و الزامات برای برنامه ریزی و هدایت ممیزی

– گزارش نتایج و ثبت مدارک

اقدامات اصلاحی بدون تاخیر بی مورد
پیگیری امور انجام شده و گزارش نتایج بازبینی
 هنگام انتخاب ممیزها برای ممیزی سازمان باید مطمئن گردد که بی طرفی ممیزان حفظ خواهد شد، یک راه برای اطمینان از بی طرف بودن آن است که مطئن شویم ممیز کار خودش یا کاری را که تحت تاثیر مستقیم اوست را ممیزی نمی کند. ما قبلا راجع به شش راهکار اجباری صحبت کردیم که باید توسط سازمان اجرا شوند، راهکار ممیزی داخلی یکی از آنهاست، راهکار ممیزی داخلی شامل مسئولیت ها و الزاماتی است برای برنامه ریزی و هدایت ممیزی، همچنین باید مسائل مربوط به گزارش دهی و گزارش نتایج ممیزی را شامل شود، بعد از مسئله گزارش، استاندارد الزام می دارد یک سری اعمال بدون وقفه انجام شوند، این اعمال شامل اصلاح شرایط و اتخاذ اعمال اصلاحی برای رفع مشکل می شود. استاندارد انتظار دارد تا زمان اتخاذ اعمال لازم وگزارش نتایج اعتبار سنجی، از یافته های ممیزی پیروی شود. پیروی از یافته های ممیزی بطورکلی ضعیف ترین رابطه در پروسه ممیزی است.

8.2.3 نظارت و سنجش پروسه ها

در این بند از استاندارد پروسه ها باید تحت نظارت و سنجش قرار گیرند تا مطمئن شویم نتایج مورد نظر حاصل شده اند، استاندارد روند نظارت را یک راهکار اجباری می داند درحالی که امر سنجش اختیاری است. اگر با کمک نظارت و سنجش یافت شود که پروسه پروسه ها نتایج مدنظر را برآورده نکرده اند اقدامات لازم و اعمال اصلاحی باید توسط سازمان اتخاذ شود.

8.2.4 نظارت و سنجش محصول

علاوه بر نظارت بر پروسه ها سازمان همچنین باید به نظارت و سنجش محصولات بپردازد. این کار برای تضمین تحقق الزامات توسط محصولات است. این نظارت و سنجش باید با برنامه صورت گیرد، سازمان باید مدارک صلاحیت محصول نسبت به الزامات را ثبت و نگهداری کند. مدارک باید نمایانگر فرد یا افراد مسئول توزیع محصول برای مشتری باشد. تا زمانی که تمام الزامات بطور مناسب محقق نگردیده محصول نباید عرضه گردد. درصورتی که نیاز به عرضه محصول بدون تحقق کامل الزامات بود این توزیع باید تحت کنترل دقیق افراد معتبر در سازمان انجام شود و حتی درصورت لزوم مورد تائید مشتری قرارگیرد.

8.3 کنترل محصول غیر منطبق

اشتباه ها اتفاق می افتند، و مشکل پیش می آید. با وجود تمام این راهکارها و کنترل ها بخش ها یا محصولات نامنطبق ممکن است همچنان وجود داشته باشد. این بخش با چنین شرایطی ارتباط دارد، تمام محصولات نامنطبق باید شناسایی شوند تا سهوا مورد استفاده قرار نگیرند. یک راه آن می تواند الصاق برچسبی به محصول باشد. استاندارد برای کنترل محصولات نامنطبق استفاده از راهکارهای مستند را الزامی میداند. زمانیکه یک محصول نامنطبق تصحیح می شود باید مجددا مورد اعتبارسنجی قرار گیرد که آیا اکنون الزامات را رعایت می کند یا خیر؟

به سه حالت می توان با یک محصول غیرمنطبق برخورد داشت:

یک. محصول غیر منطبق را می توان توسط تعمیر، دوباره کاری یا پردازش مجدد اصلاح کرد.

دو. اگر توسط مشتری قابل استفاده باشد می توان آن را تحت کنترل انحصاری مسئولین مرتبط عرضه کرد.

سه. می توان آن را برای هدف دیگری مانند تجدید طبقه بندی استفاده کرد. گاهی محصول نامنطبق بعد از عرضه آن به مشتری کشف می شود سازمان باید در این رابطه اقدامات لازم را اتخاذ کند. یک مثال آن می تواند جمع آوری [استرداد] محصول باشد. سازمان باید مدارک محصولات نامنطبق و اقدامات اتخاذ شده برای آن را ثبت کند.

8.4 تحلیل داده ها

سازمان باید به تهیه، جمع آوری و تحلیل داده های مناسب بپردازد، هدف از انجام اینکار افزایش اثرگذاری سیستم مدیریت کیفیت کنونی و پیشرفت های به القوه داخل آن است. این تحلیل اطلاعاتی درباره رضایت مندی مشتری، مطابق محصول، تامین کنندگان و فرصت اجرای اقدامات پیشگیرانه فراهم می کند. الزامات مربوط به اقدامات پیشگیرانه جلوتر توضیح داده شده اند.

8.5 پیشرفت

8.5.1 پیشرفت مستمر

ایزو از عبارت «پیشرفت مستمر» و نه «پیشرفت پیوسته» استفاده می کند، مستمر یعنی تکرار شوند بطور متناوب ولی پیوسته یعنی بدون وقفه. استاندارد از ایزو می خواهد میزان اثرگذاری سیستم مدیریت کیفیت خود را مستمر ارتقا دهد. این پیشرفت مستمر از طریق، سیاست کیفیتی، اهداف کیفیتی، ممیزی ها، تحلیل داده ها، اقدامات اصلاحی و پیشگیرانه، و بررسی مدیریتی انجام می شود.

8.5.2 اقدامات اصلاحی

این بند الزامات مربوط به اقدامات اصلاحی را توضیح میدهد و اسلاید بعدی که آخرین اسلاید این مبحث است. در اینجا ما باید اختلاف بین اصلاحات، اقدامات اصلاحی و اقدامات پیشگیرانه بدانیم. اصلاحات به معنی تصحیح نشانه ها و علائم یک مشکل موجود است، اقدامات اصلاحی برای از بین بردن علل و عوامل یک مشکل موجود و ممانعت از وقوع مجدد آن هستند، اقدامات پیشگیرانه برای از بین بردن علل یک مشکل به القوه و جلوگیری از وقوع آن هستند. هنگامی که می گوییم مشکل به القوه یعنی مشکل هنوز درواقع اتفاق نه افتاده و امکان آن را دارد که به وقوع بپیوندد. سازمان باید برای انجام اقدامات اصلاحی راهکار مستندی تهیه کند.

8.5.3 اقدام پیشگیرانه

درست مثل اقدامات اصلاحی سازمان ها باید اقداماتی درباره علل مشکلات به القوه اتخاذ کنند. سازمان ها باید برای اقدامات پیشگیرانه راهکار مستندی تهیه کند. استاندارد تنها به اجرای شش راهکار مستند احتیاج دارد و اقدامات پیشگیرانه یکی از آنهاست، برای یادآوری این شش راهکار مستند اینها هستند: کنترل مستندات، کنترل مدارک، کنترل محصولات نامنطبق، ممیزی کیفی داخلی ، اقدامات اصلاحی، و اقدامات پیشگیرانه.

امیدواریم از این آموزش لذت برده باشید.

اهمیت استانداردها در عایق بندی صوتی ابنیه
 آکوستیک ساختمان موضوعی مهم برای حفظ آسایش و سلامت ما و افراد اطراف ما است. در بسیاری از کشورها بحث عایق بندی صوتی مورد توجه و پیگیری عموم مردم است. عدوم وجود عایق در برابر اصوات هزینه جبران ناپذیری برای سلامت به همراه دارد.

امر عایق بندی صوتی از همان ابتدا و در مرحله طراحی ساختمان باید مد نظر باشد، زیرا ایجاد تغییرات در آینده بسیار هزینه برتر خواهد بود. طراحی آکوستیکی ساختمان ها مراحل متعددی دارد:

مشخص کردن عملکرد آکوستیکی مصالح ساختمان از طریق سنجش آزمایشگاهی؛
پیش بینی و تخمین عملکرد آکوستیکی در زمان ادقام این مصالح با هم؛
و در انتها اجرای آزمایش هایی به جهت کنترل انزوای صوتی بدست آمده؛
مجموعه های استانداردهای ایزو 140 سنجش ها و مقیاس های آزمایشگاهی هوابرد و کاهش صدای برخورد مصالح ساختمانی را در بردارند. مجموعه ایزو 1400 با عنوان (آکوستیک – سنجش عایق بندی صوتی در ساختمان و مصالح ساختمانی) شامل 13 بخش مختلف است. این مجموعه الزامات خاص برای نحوه ساخت تاسیسات آزمایشگاهی به منظور تست عایق بندی صوتی و بررسی کیفیت آنها را مشخص می کند. این مجموعه تجهیزات سنجشی را برای سازندگان فراهم می کند، و خصوصیات آزمایشگاهی رای برای انجام آزمایش معین می سازد.

مصالح و ترکیبات ساختمانی که در این ایزو مشخص شده اند دیوارها، کف، کف پوش ها، سقف های معلق، درها، پنجره ها، شیشه کاری ها، سردرها، نماها، بام ها، و مصالح جزئی و کوچک دیگری هستند که به عایق بندی صوتی مربوط می شوند مانند ورودی تهویه ها و سیستم های گرمایشی/سرمایشی. بنابراین این مجموعه برای طیف وسیعی از تولیدکنندگان مصالح ساختمانی و ساختمان سازان دارای اهمیت می باشد.

تحقق نیاز تولیدکنندگان
بدون روشهای سنجش استاندارد موجود در ایزو 1400 هیچ گونه کنترلی بر موضوع عایق بندی صوتی ممکن نخواهد بود. تولیدکنندگان خواهان راهکارهای سنجش پذیرفته شده اند، این راهکارها نتایجی را در بر دارد که به آسانی با سایر نتایج قابل مقایسه خواهد بود. این امر باعث روانی بازار می شود، و تولید کنندگان را قادر می سازد بر ارتقای محصولات خود تمرکز کنند.

مجموعه ایزو 140 نه تنها باعث بهبود شرایط بازار می شود بلکه یک حامی قدرتمند برای مشاغل ساختمانی نیز می باشد. وجود گزینه های شفاف در ارتباط با کاهش اصوات از بروز مسائل قانونی در آینده جلوگیری می کند.

ایزو 140 از نظر فنی دارای پیچیدگی های فراوانی است. تعیین کاهش صوت ساختمانها و مصالح ساختمانی یعنی یافتن عددی که مشخص کننده نرخ قدرت میدان صوتی در دو اتاق (مجاور) باشد. این موضوع نه تنها شامل معدل گیری های مکان-زمانی فراوانی است، بلکه شامل اصلاح انتشار اصوات ناخواسته و اصوات پس زمینه نیز می شود. شرایط هنگامی پیچیده تر می گردد که در اکثر موارد یک صدا که منبع آن از سازه است در نمونه آزمایشی تداخل ایجاد می کند، نمی توان از این صدا اجتناب کرد و باید در محاسبات در نظر گرفته شود. با پیشرفت و کسب تجربه، ایزو 140 بهبود یافته و مسائل تازه ای را حل کرده، مسائلی مانند کاهش صدای ناشی از بارش باران بر روی سقف های نازک یا کاهش صدای برخورد (صدای قدم های عابرین) با استفاده از پوشش بر روی کف کاذب (نازک) که روز به روز بیشتر استفاده می شوند.

در انتها باید یاد آوری نمود که مجموعه استانداردهای اندازه گیری ایزو 140 ارتباط تنگاتنگی با مجموعه ایزو 717 (آکوستیک – درجه بندی عایق صوتی در ساختمان ها و مصالح ساختمانی) است، این ایزو هنگام مقایسه محصولات یا عملکرد ساختمان ها با الزامات کمیت دامنه فرکانس عایق صوتی را به یک رقم واحد کاهش می دهد. از طرفی ایزو 140 با استانداردهای پیش بینی کننده (تخمینی)، مانند مجموعه EN 12354 (آکوستیک ساختمان – تخمین عملکرد آکوستیک ساختمان ها با توجه به عملکرد محصولات) که در اروپا برای تخمین عایق بندی صوتی ساختمان ها به کار می رود مرتبط است. ایزو 140 تا زمانی که تغییر تحول در صنعت ساختمان و مصالح ساختمانی وجود داشته باشد در حال رشد و بهبود خواهد بود.

رشد 20 درصدی استفاده از ایزو 27001 در سراسر دنیا
تا پایان سال 2008 بیش از 9000 گواهینامه ایزو 27001 (فناوری اطلاعات – تکنیک های امنیتی – سیستم های مدیریت امنیت اطلاعات – الزامات) در 82 کشور صادر گردیده، که این یک افزایش 200 درصدی  را نسبت به سال قبل آن نشان می دهد.

ایزو 27001 به عنوان یک «زبان تجاری مشترک» تهیه گردید تا به مدیران امنیت اطلاعات در پاسخ گویی به نیاز سازمان های کوچک، متوسط و بزرگ در تمام بخش ها تجاری کمک کند.

این مدیران از مزایای زیر بهرهمند خواهدن بود:

افزایش عملکرد تجاری به موجب کاهش میزان ریسک های عملکردی.
افزایش اعتماد و اطمینان مشتری نسبت به «مطابقت با هدف» با انجام تجارت امن.
کاهش اثرات منفی تجاری و ضررهای مالی.
ارتقا جایگاه در بازار و ایجاد مزیت رقابتی.
 حمایت بیشتر از تداوم تجارت و در دسترس بودن خدمات.

ایزو 9001 امتیازی ویژه برای مرکز آزمون فرانسه
مرکز آزمون مدارس در فرانسه (Maison des Examens) با پیاده سازی ایزو 9001 در پروسه های خود نوآوری و فرهنگسازی تازه ای در سیستم پدید آورده.

هرساله بیش از 400.000 دانش آموز در منطقه (Ile-de-France) در آزمون های ورودی و آکادمیک که توسط Maison des Exams یا SIEC برگزار می شود شرکت می کنند.

در سپتامبر 2005 مدیریت SIEC رصدد کسب گواهینامه ایزو 9001:2000 برآمد و در ماه می سال 2007 با موفقیت قادر به پیاده سازی و کسب گواهینامه استاندارد سیستم مدیریت کیفیت گردید. این گواهینامه در سال 2010 تجدید صدور شد.

با توجه به این دستاورد، در یک گزارش ممیزی مشترک که توسط وزارت اقتصاد و وزارت آموزش فرانسه تهیه شده به مرکز Maison des Exames به عنوان مثالی برای پیاده سازی موفق ابتاکارات نو و کسب بازدهی بیشتر اشاره شد.

تغییر طرز فکر

به علت حجم زیاد متقاضیانی که Maison des Exames مدیریت می کند این مرکز باید دارای پروسه های مکانیزه و صنعتی باشد و لازم است نتایج قابل اندازه گیری تولید کند. در نتیجه تصمیم بر آن شد برای پاسخ به نیاز مدرنیزه سازی پروسه های کاری این مرکز یک رویکرد کیفیتی منطبق با ایزو 9001:2000 اتخاذ شود.

علاوه بر این امید می رود برداشت کاربران نسبت به SIEC دگرگون شده، و همچنین کارمندان دیدگاه خود را نسبت به سازمان و نحوه مشارکت خود تغییر دهند. درواقع، فراتر از تغییر پروسه های کاری، هدف از پیاده سازی سیستم مدیریت کیفیت (QMS) تغییر طرز تفکر ها نیز بوده.

در ابتدا رویکرد کیفیتی این سازمان پیاده سازی سیستم مدیریت کیفیت با استفاده از دستورالعمل های کلی ایزو 9001بوده، و به قصد اخذ گواهینامه نبود. اولین و مهمترین هدف مرکز اجرای استراتژی مدرنیزه سازی موثر به همراه برقراری تعهد کامل با تمام کارکنان بوده. دستورالعمل های این استاندارد بین المللی چارچوب لازم و جهت صحیح برای اجرای پروژه مدرنیزه سازی را فراهم ساخت. کسب گواهینامه مرحله بعدی برنامه بود.

یکی از مهمترین اهداف متقاعد نمودن مدیران به تغییر دیدگاه آنها نسبت به عملکرد SIEC بوده، تا نشان دهد کاربران خود را تحت فشار قرار نمی دهد، بلکه بجای آن با شرکای خود مذاکره می کند. این مرکز همچنین نشان می دهد که نسبت به انتظارات مشتریانش اهمیت قائل است.

مشارکت کارمندان

تا نوامبر 2006 تمام کارمندان به خاطر تعهدی که نسبت به وظیفه خود احساس می کردند قصد مدیریت را به اجرای ایزو 9001:2000 به حق دانستند. این مهم به مدد اجرای یک استراتژی 18 ماهه بدست آمد، و باعث شد یک شناخت رسمی از کیفیت کار آنها بدست آید.

این موضوع برای عموم تا حدودی غیر معمول بود، زیرا بطور سنتی کمتر با کارمندان مشورت می گردد، اما این کار برای غلبه بر چالش های پیاده سازی استاندارد لازم بود.

یکی از راهکارهای تیم مدیریت و کیفیت برای بدست آوردن چنین حمایتی از طرف کارمندان برقراری ارتباط گسترده و مستمر با اعضا و تشویق آنها به مشارکت در کار برنامه های توسعه کیفی بود. در نتیجه این کار در سال اول بیش از 50% از کارکنان در پروژه های دپارتمانی و سازمانی شرکت نمودند.

کارکنان بعد از بررسی سالیانه مدیریت به شرکت در برنامه ها ادامه خواهند داد. کارمندان در قلب فعالیت های شرکت قرار دارند، و فراهم کننده راه حل برای مشکلات و خلق ایده های نو هستند. آنها همچنین کاملا آگاه هستند که این برنامه های اجرایی به صورت یکسان در تمام دپارتمان ها انجام می گیرند و می دانند که باید نظرات خود را اظهار کنند تا برای آنها تصمیم گیری نشود. این یک موقعیت برد-برد برای مدیران و کارکنان است.

اهمیت کیفیت

امر پیشرفت مستمر در این سازمان آسانتر انجام می پذیرد زیرا اکنون موضوع کیفیت در پروسه کاری و در ذهن کارمندان SIEC مورد احترام است. اما ایجاد چنین ساختار کیفیت محوری نیازمند یک سیاست ویژه و تغییر دهنده بود.

از آنجا که این استاندارد در ابتدا برای بخش های صنعتی نگاشته شده برای پیاده سازی آن لازم بود تغییراتی در آن انجام شود تا با نیاز این سازمان که در حوزه خدمات عمومی فعال است همخوانی پیدا کند.

یک دگرگونی

کسب گواهینامه ایزو 9001:2000 Maison des Examesرا قادر ساخت تا به یک دگرگونی سازمانی و بنیادین برسد.

این امر یک دگرگونی بنیادین است زیر دید این سازمان نسبت به مشتریان، نقش نظارتی و شیوه کاری تغییر یافته. همچنین این یک دگرگونی سازمانی و عملی است زیرا در تمام ساختار سازمان تجدید نظر شده.

مدیریت و نظارت بر کفیت فعالیت ها به این سازمان کمک کرده برنامه های آتی خود را بهتر پیش بینی کرده، و فعالیت های خود را بصورت یکسان و مساوی در طول سال پخش کند. اکنون درنظر گرفتن هر گونه عواقب احتمالی که بر کیفیت آزمون ورودی اثر گذار باشد آسانتر انجام می شود.

سازمان حالا می تواند تعداد بسیار بیشتری از متقاضیان را مدیریت کند درحالی که خدمات سفارشی شده برای نیازهای فردی ارائه می دهد. برای مثال سازمان متوجه افزایش ناگهانی در تعداد متقاضیان ناتوان شد که برای آزمون ثبت نام نموده اند، اکنون این مرکز می تواند برای این افراد خدمات ویژه ارائه دهد، مانند تهیه سوالات به خط بریل، اختصاص جایگاه ویژه برای افراد دارای نقص عضو اساسی و در اختیار قرار دادن منشی ها و گفتار درمان ها برای معلولین.

دگرگونی در ارتباط کاری سازمان با شرکای آن، آسودگی خاطر بیشتری را درمقابله با مشکلات پیش آمده در طی جلسه امتحان فراهم آورده. این امر همچنین به مدیریت هر گونه نارضایتی اجتماعی احتمالی کمک می کند، این نارضایتی ها آثاری فراتر از سالن آزمون دارند و انعکاس آن بر فعالیت های سازمان خواهد بود.

مزایای مبرم

گواهینامه ایزو 9001:2000 مزایای مشخصی را به همراه داشته، حتی اگر روند پیاده سازی و نگهداری سیستم مدیریت کیفیت مانبع فراوانی بطلبد. اطمینان از تداوم یک چنین رویکرد کیفیتی نیاز به تعهد دائمی از طرف مدیران و نظارت روزانه تمام کارکنان دارد.

به هر جهت این امر از طریق الزامات استاندارد میسر شده. تمام پروسه ها باید مرتبا مورد ممیزی داخلی و خارجی قرار گیرند. به دنبال تازه ترین ممیزی انجام شده در این سازمان دستورالعمل های نسخه تازه ایزو 9001:2008 در پروسه های تصمیم گیری و استراتژی جهانی به اجرا گذاشته شده. تجدید گواهی در هر سه سال نیز خود تضمینی بر پایداری و ثبات سیستم مدیریت کیفیت خواهد بود.

درحالی که بر چالش تغییر دیدگاه ها و روش کاری با استفاده از رویکرد QMS (سیستم مدیریت کیفیت) با موفقیت غلبه شد اما کارایی و تاثیر چنین سیستمی نیازمند تعهد بالا و سرسختانه مدیریت و عوامل اجرایی است.

1-1- آشنائي با شركت
شرکت *** با هدف تولید لوله اسپیرال در صنعت آب و گاز و نفت و پتروشیـمی در سال 13844 راه اندازی و شـروع به تولید لوله های فـولادی اسپیرال نمود این شرکت در خط تولید خود دارای سیسـتـم التراسـونیک On Line- هیدروتسـت و X-RAY می باشـد که با داشتن امکانات مذکور توانایی انجام کلیه آزمایشات لازم را برای تسـت لولـه ها را ممکن می سازد ایزو
 شرکت *** برای اطمینان بیشتر از رعایت جنبه های زیست محیطی و کاهش خطرات مرتبط با امنی و بهداشت فعالیت های تولیدی خود سیسـتم مدیریت ایمنی و بهداشت و زیست محیطی را در سازمان بر مبنـای استـاندارد بین المـللی ISO 14001: 2004 و BS OHSAS 18001: 2007 مطابق این نظـامنامه مستقـر نمـوده
است ایزو
1-2- سيستم مديريت زيست محيطي و ایمنی و بهداشت
 سيستم مديريت زيست محيطي در شركت لوله سازی پاسارگاد با هدف كاهش عوارض و تاثيرات نامطلوب زيست محيطي و کاهش مخاطرات و ریسک خطرات ایمنی و بهداشت ناشي از فعاليتها و محصولات شركت طراحي شده است ایزو اين سيستم با بكارگيري چرخه معروف PDCA به شناسائي جنبه ها و ارزيابي تاثيرات آنها پرداخته و با اعمال كنترل هاي پيشگيرانه از احتمال وقوع آنها و نيز از ميزان عوارض آنها ميكاهد ایزو
 روش ديگر پيشگيري از آلودگي و کاهش خطرات ، كاهش شدت عواقب آنها ميباشد ایزو در اين نظامنامه سعي شده است تا حد امكان عناصر اين سيستم شرح داده شده و تفصيلات بيشتر به مدارك مرتبط ارجاع داده شود ایزو بر مبناي توضيحات گفته شده فوق ، عناصر اين سيستم شامل موارد زير خواهند بود ایزو
• خط مشي سيستم مديريت زيست محيطي و ایمنی و بهداشت و اهداف و برنامه هاي آن
• روشهاي اجرائي براي فرايندهاي سيستم مديريت زيست محيطي و ایمنی و بهداشت
• دستورالعملهاي لازم براي اجراي فعاليتهاي خاص
• فهرست و جداول ارزيابي جنبه هاي زيست محيطي
• نمودار سازماني و مشاغل و صلاحيتها و آموزشهاي لازم
ارتباط اين موارد با يكديگر در قسمت مربوط به خود بيشتر توضيح داده شده است ایزو همچنين فهرست مدارك سيستم مديريت زيست محيطي و ایمنی و بهداشت در پيوست شماره 11 نظامنامه درج شده است ایزو

2- محدوده سيستم مديريت زيست محيطي و ایمنی و بهداشت
اين سيستم در شركت لوله سازی پاسارگاد بر مبناي استاندارد ISO 14001 : 2004 وohsas 18001:2007 براي تمامي فعالیتهای موجود در کارخانه كاربرد دارد ایزو با توجه به الزامات اين استاندارد تمامي الزامات در شركت كاربرد داشته و الزام قابل حذفي وجود ندارد ایزو
3 – تعاريف و اصطلاحات
 • – تعاریف و اصطلاحات بر اساس واژه نامه انتهای نظامنامه می باشد ایزو

براي آشنائي با تمامي واژه هاي بكاررفته در اين نظامنامه و ساير مدارك سيستم مديريت زيست محيطي و ایمنی و بهداشت كه معنائي خاص و جدا از معاني مصطلح آنها در محاوره و مكاتبات دارند ، به واژه نامه كه در پيوست شماره 2 همين نظامنامه آورده شده است ، مراجعه نمائيد ایزو

4 – الزامات
4-1 – الزامات كلي
سيستم مديريت زيست محيطي و ایمنی و بهداشت شركت لوله سازی پاسارگاد بر مبناي الزامات استاندارد ايزو 14001 ويرايش سال 2004 و استاندارد 18001 سال 20077 ايجاد ، مستند و برقرار شده و  اثر بخشي آن از طريق اعمال نظارتهاي لازم و كنترلهاي مداوم در حال بهبود ميباشد ایزو

4-2 – خط مشي
 خط مشي سيستم مديريت زيست محيطي و ایمنی و بهداشت از جايگاه ويژه اي برخوردار بوده و به تمام فعاليتها و فرايندها شكل و جهت لازم را ميبخشد ایزو اين خط مشي در تعيين اهداف سيستم مديريت زيست محيطي و ایمنی و بهداشت ، بعنوان چارچوب و راهنما بكار رفته و بايستي با شرايط روز و تغييرات سازمان و شرايط بيروني آن و طرفها و سازمانهاي مستقل و صاحبنظر در عرصه ملي و بين المللي سازگار بوده و تناسب خود را حفظ نمايد ایزواين خط مشي از جنبه هاي بارز سازمان تاثير گرفته و نتايج ارزيابيها و بازنگريهاي مديريت را در خود بهمراه دارد ایزو علاوه بر موارد فوق بايستي به زبان بسيار ساده نوشته شده تا براي همگان در داخل و خارج شركت قابل فهم بوده و در دسترس آنان قرار گيرد ایزو
 در تدوين خط مشي سيستم مديريت زيست محيطي و ایمنی و بهداشت شركت لوله سازی پاسارگاد ، تمام موارد فوق لحاظ شده و براي حفظ تناسب آن سالانه در جلسات بازنگري مديريت ، بازنگري و در صورت لزوم به روز ميگردد ایزو اين خط مشي از طريق پايگاه الكترونيكي شركت به آدرس INFO@PASSARGADPIPE ایزوCOM در دسترس عموم قرار دارد ایزو همچنين اطلاع رساني آن به افراد و كاركنان داخل شركت از طريق نصب در تابلوها انجام ميپذيرد ایزو خط مشي زيست محيطي و ایمنی و بهداشت شركت در پيوست شماره 3 نظامنامه آمده است ایزو

4-3- طرح ريزي
4-3-1 – شناسائي و ارزيابي
 کلیه جنبه هاي زيست محيطي و تاثيرات آن و نيز خطرات زيست محيطي بالقوه و بالفعل موجود ناشي از فعاليتها و محصولات و خدمات و خطرات ایمنی در ارتباط با پرسنل در شركت لوله سازی پاسارگاد شناسائي و ارزيابي شده تا جنبه هاي بارز زيست محيطي و خطرات با ریسک بالا تعيين گردد ایزو اين جنبه ها و خطرات شامل مواردي كه ميتواند تحت كنترل شركت باشد يا انتظار ميرود كه شركت بر آنها بتواند تاثير داشته باشد ، خواهد بود ایزو
مبناي اين شناسائي و ارزيابي در روش اجرائي شناسائي و ارزيابي جنبه‌هاي زيست محيطي و ایمنی وبهداشت به شماره SE-P022 به تفصيل آمده است ایزو اجراي اين روش اجرائي اطمينان لازم براي شناسائي مناسب و به‌هنگام اين موارد و نيز
 بازنگري آنها در زمانهاي برنامه‌ريزي شده را ايجاد مينمايد ایزو اين جنبه ها و خطرات در طراحي و اجراي سيستم مديريت زيست محيطي و ایمنی و بهداشت مد نظر قرار دارند ایزو

4-3-2 – الزامات قانوني و ساير الزامات
 بمنظور تعيين انطباق فعاليتهاي اجرا شده با الزامات و مقررات قانوني ، لازم است مجموعه اين قوانين و مقررات كه براي شركت كاربرد دارد شناسائي شده و بصورت روزآمد و قابل استفاده تهيه و جمع آوري شده و در دسترس افراد لازم قرار گيرد ایزو مراجع قانونگذار دركشور عبارتند از مجلس شوراي اسلامي و مجمع تشخيص مصلحت نظام كه مصوبات اين مراجع از طريق سازمانهاي متفاوت نظير
1. سازمان حفاظت از محيط زيست
2. وزارت كار
33. وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشكي

به آئين نامه ها و دستورالعمل هاي اجرائي تبديل شده و براي اجرا از طريق درج در روزنامه رسمي ابلاغ ميشود ایزو بديهي است حتي پيوستن به معاهدات بين المللي نيز از طريق فوق مستثني نخواهد بود ایزو
نماينده مديريت مسئوليت دارد با مراجعه به پايگاه الكترونيكي سازمان حفاظت محيط زيست و روزنامه رسمي به آدرسهاي :
1. IRANDOE ایزوORG
2. IRANBLUESKY ایزوORG
3. ROOZNAMEHRASMI ایزوIR
از آخرين تغييرات قوانين آگاه شده و اقدام به تهيه قوانين جديد نمايد ایزو
پس از تهيه قوانين نسخه اي از آنها در اختيار مسئولین مرتبط قرار خواهد گرفت ایزو
هم چنين درصورت تهيه مدارك جديد و يا بازنگري مدارك قبلي مطابق روش اجرائي كنترل مدارك و سوابق به شماره QA-P00 مدارك به روز تهيه شده و در اختيار مسئولين ذيربط قرار خواهد گرفت ایزو
 اگر تغييرات به شكلي نباشد كه نيازمند تهيه و يا بازنگري مدارك باشد ، مورد طي نامه به اطلاع افراد مرتبط خواهد رسيد ایزو در این خصوص روش اجرایی شناسایی و دستیابی به الزامات قانونی به شماره SE-P00 تهی شده است ایزو

4-3-3 – اهداف خرد و كلان و برنامه ها
 براي بهبود مستمرسيستم مديريت زيست محيطي و ایمنی و بهداشت در شركت ، اهداف كلان از سوي مديريت عامل مدون شده و بنحو مناسب به اهداف خرد در تمامي سطوح سازمان شكسته ميشود ایزو اين اهداف بر مبناي نتايج حاصل از شناسائي جنبه هاي بارز و خطرات با ریسک بالا و با توجه به وضعيت موجود از نظر قوانين و مقررات – امكانات و توانمنديها – ملاحظات مالي و بازرگاني و نظاير آن تهيه شده و سازگاري آن با خط مشي و نيز تعهد به پيشگيري مد نظر مديريت عامل شركت قرار دارد ایزو اين اهداف در زمانهاي مقرر ( حداكثر ساليانه ) بازنگري شده و در صورت لزوم تغييرات مقتضي بمنظور حفظ روند بهبود در آنها داده ميشود ایزو سوابق تعيين اهداف و فعاليت هاي مرتبط با آن در زمره سوابق بازنگري مديريت نگهداري ميشود ایزو
 بمنظور دستيابي به اهداف مدون شده شركت برنامه‌هاي لازم ايجاد و حفظ ميشود ایزو اين برنامه‌ها بسته به موضوع خود در قالب مصوبات جلسه بازنگري مديريت و طبق صورتجلسات آنها مدون شده و مسؤوليت اجرا و كنترل پيشرفت آنها معين ميشود ایزو در اين صورتجلسات مواردي نظير زمانبندي اجراي برنامه ها و منابع لازم براي اجراي آنها مد نظر قرار ميگيرد ایزو بايد توجه كرد كه ممكن است اجراي يك برنامه موجب تحقق همزمان چندين هدف گردد ایزو
 آنچه با توجه به جنبه هاي بارز زيست محيطي و خطرات با ریسک بالا در حال حاضر بعنوان اهداف تعريف شده و برنامه هاي لازم براي تحقق آنها تدوين شده ذيلا معرفي شده است ایزو جزئيات بيشتر انجام هريك از برنامه ها و ساير موارد مرتبط نظير ميزان بودجه و … در اسناد و مدارك موجود نزد مجريان پروژه ها وجود دارد ایزو

4-4 – اجرا و عمليات
4-4-1 – ساختار و مسئوليت
در شركت لوله سازی پاسارگاد ، افراد به گروههاي زير تقسيم ميشوند :
• افراد استخدامي داراي سمت مطابق نمودار سازماني
 • افراد پيمانكار براي اجراي فعاليتهاي خاص

مسؤوليت و اختيارات مرتبط با هر شغل طبق نمودار سازماني مصوب شركت در شرح وظائف كاركنان ثبت شده و هنگام آغاز بكار هر فرد در هر سمت به وي آموزش داده مي شود ایزو تمامي افراد استخدامي پس از گذراندن دوره هاي كارآموزي و پس از آشنائي كامل با وظائف و مسؤوليتها به استخدام شركت درخواهند آمد ایزو
 هم چنين وظائف و فعاليتهاي معيني كه اجراي آنها به پيمانكاران واگذار شده است ، در چارچوب قرارداد منعقده بوده و بايستي در اين قراردادها وظائف و مسؤوليت طرفين در قبال مسائل مربوط به جنبه هاي بارز زيست محيطي و خطرات با ریسک بالا براي كاركناني كه به كار گمارده ميشوند لحاظ گردد ایزو در اين موارد شرح وظائف و مسؤوليتها در قبال موارد مرتبط با سيستم مديريت زيست محيطي و خطرات با ریسک بالا بعنوان يك ضميمه به قرارداد ملحق بوده و براي طرفين لازم الاجرا ميباشد ایزو مسؤوليت تنظيم اين قراردادها و گنجاندن شرح وظائف و مسؤوليتها در قبال محيط زيست و سیستم ایمنی وبهداشت در آن ، با نماينده مديريت بوده و مديريت عامل بر حسن اجراي آن نظارت دارد ایزو
 در شركت لوله سازی پاسارگاد مدير کارخانه بعنوان نماينده مديريت در سيستم مديريت زيست محيطي و ایمنی و بهداشت حرفه ای تعريف شده و وي با دارا بودن اختيارات كافي صرفنظر از وظائف سازماني خود ، مسؤول موارد زير خواهد بود :
• حصول اطمينان از تعيين و اجرا و حفظ اثربخشي سيستم مديريت زيست محيطي و ایمنی و بهداشت بر طبق استاندارد
• گزارش‌دهي به مديريت عامل در خصوص عملكرد سيستم مديريت زيست محيطي بمنظور بازنگري و بعنوان پايه‌اي براي بهبود
• برقراري ارتباط با طرفهاي ذينفع بيروني و شركتهاي گواهي دهنده
• نظارت بر برقراري ارتباط با مراجع ذيصلاح قانوني بيروني در قبال موارد مربوط به محيط زيست و ایمنی و بهداشت
• ساير موارد مرتبط
4-4-2 – آموزش ، آگاهي و صلاحيت
 تمامي افرادي كه در شركت لوله سازی پاسارگاد كار ميكنند بر مبناي مهارتهايشان در انجام امور محوله طبقه‌بندي شده ، براي اجراي دوره‌هاي آموزشي در ارتباط مسائل زيست محيطي و ایمنی و بهداشت بطور منظم و ادواري و نيز موردي نيازسنجي آموزشي شده و با تخصيص منابع لازم دوره‌ها در داخل و يا خارج از شركت برگزار شده و سوابق لازم ايجاد مي‌شود ایزو اين آموزشها هم شامل دوره‌هاي عملي براي ارتقاء مهارت آنها بوده و هم در مورد مسائل نظري در ارتباط با ساير مباحث سيستمي مديريت محيط زيست و ایمنی و بهداشت خواهد بود ایزو براي حفظ و ارتقاء آگاهي آنان نيز از ابزارهاي متفاوتي نظير جلسات ، اعلاميه ها و … كه در قسمت ارتباطات توضيح بيشتري راجع به آن داده شده است ، استفاده خواهد شد ایزو
 در مورد افرادي كه از سوي پيمانكاراني كه اجراي برخي فعاليتها را بعهده گرفته‌اند ، مسؤوليت نظارت بر وجود مهارت و آگاهي و دانش كافي در آنان بعهده نماينده مديريت خواهد بود ایزو در صورتيكه وي فقدان دانش يا مهارتي را كه باعث بروز آثار زيست محيطي خارج از كنترل و بارز ميشود ، تشخيص دهد ، براي رفع آن و ايجاد آموزش لازم اقدام خواهد نمود ایزو موارد لازم براي اطلاع رساني و آگاهي پرسنل از جمله خط مشي و اهداف ، از طرق اجرائي مختلف نظير سخنرانيها ، اعلاميه‌ها و علائم به اجرا در مي آيد ایزو در این خصوص روش اجرایی آموزش به شماره TR-P00 تهیه شده است ایزو

4-4-3 – مشاوره و ارتباطات
 در شركت لوله سازی پاسارگاد ، انواع مكانيزمهاي برقراري ارتباط بمنظور مشاركت و مشاوره با كاركنان و طرفهاي بيروني براي در ميان گذاشتن و تبادل آنچه به سيستم مديريت زيست محيطي و ایمنی و بهداشت مربوط است ، بكار گرفته ميشود ایزو
اين مكانيزمها به ارتباط مكاتبه اي ، جلسات و مشاوره هاي حضوري و نيز ارتباطات الكترونيك و نظاير آن قابل تفكيك ميباشد ایزو
 در مورد مكاتبات ، نحوه ارتباط داخلي مطابق نمودار سازماني بوده و مسير گزارش دهي هر فرد و يا ابلاغ دستورات و روشها در همين نمودار مشخص مي باشد ایزو علاوه بر آن كليه نامه ها ، گزارشها و … از طريق خطوط گزارش طبق ساختار سازماني بين كاركنان و سرپرستان ، رؤسا و مديران گردش نموده و به انجام مي‌رسد ایزو در مواردي كه لازم است از مفاد يك نامه ، گزارش يا هر مطلب ديگر تعداد زيادي از كاركنان مطلع شوند ، براي آنان رونوشت ارسال ميشود ایزو
 روش ديگر انتقال اطلاعات طريق شفاهي بوده كه در زمره آن ارتباط مسؤولين با كاركنان و نيز ارتباط جمعي از طريق برگزاري جلسات را مي‌توان نام برد ایزو در اين موارد در صورت لزوم اقدام به تهيه سوابق مكتوب پشتيبان نظير صورتجلسه ، يادداشت و … خواهد شد ایزو
براي ايجاد ارتباطات با مراجع و طرفهاي ذينفع بيروني نيز مكانيزم مكاتبات و برقراري ارتباط الكترونيك از طريق مراجعه به پايگاه الكترونيكي شركت لوله سازی پاسارگاد بكار گرفته ميشود ایزو
در این خصوص روش اجرایی ارتباطات و مشاوره به شماره SE-P011 تهیه شده است ایزو

4-4-4 – مستند سازي
 مدارك سيستم مديريت زيست محيطي و ایمنی و بهداشت در شركت لوله سازی پاسارگاد شامل خط مشي و نظامنامه ، روشهاي اجرائي و دستورالعملهاي پشتيبان ، راهنماها و … بوده كه براي توصيف ارتباط بين عناصر اصلي سيستم مديريت زيست محيطي و ایمنی و بهداشت و اجراي اثربخش فرايندهاي آن تهيه شده و بكار گرفته ميشود ایزو فهرست اصلي اين مدارك در پيوست شماره 1 همين نظامنامه آورده شده است ایزو

در تهيه اين روشها و دستورالعملها عوامل پيچيدگي و گستردگي فعاليتها و نيز ميزان توانائيهاي كاركنان در نظر گرفته شده است ایزو

4-4-5 – كنترل مدارك و داده ها
 مدارك سيستم مديريت زيست محيطي و ایمنی و بهداشت در شركت لوله سازی پاسارگاد اعم از درون سازماني و برون سازماني شناسائي شده و در فهرست اصلي مدارك به ثبت رسيده اند ایزو اين مدارك بمنظور حفظ تناسب و روزآمدي مرتباً بازنگري شده و در صورت نياز تغييرات لازم در آنها اعمال ميشود ایزو همچنين ممكن است متناسب با تغييرات ديگر در محدوده فعاليت يا نوع اداره و اجراي فرايندها مدارك جديدي مورد نياز بوده يا لازم باشد مداركي منسوخ گردند ایزو كليه مدارك داراي مشخصات معيني نظير تهيه كننده ، تائيد كننده و تصويب كننده و نيز شماره ويرايش بوده و استفاده كنندگان از هر سند معين شده است ایزو نحوه تهيه ، تائيد و تصويب ، توزيع ، تغيير و بازنگري ، منسوخ نمودن و جمع آوري مدارك منسوخ در روش اجرائي كنترل مدارك و سوابق بشماره QA-P00 به تفصيل آمده است ایزو اجراي اين روش اجرائي اطمينان لازم براي استفاده از مدارك معتبر در مكانهاي لازم و نيز بكار نبردن مدارك منسوخ را تضمين مي نمايد ایزو اين مدارك هم ممكن است در برخي نقاط بصورت الكترونيك يا غير آن در اختيار افراد قرار گيرد ایزو

4-4-6 – كنترلهاي عملياتي
 آندسته از جنبه هاي زيست محيطي یا خطرات با ریسک بالا كه نياز به انجام اقدامات كنترلي معيني داشته باشند شناسائي شده و در فهرست جنبه هاي زيست محيطي و خطرات با ریسک بالا ، بر مبناي نتايج ارزيابي آنها درج شده اند ایزو اين اقدامات كنترلي به تمامي كاركنان آموزش داده شده و در مواردي كه فقدان دستورالعمل مكتوب ، بتواند باعث انحراف عمده اي از اهداف سيستم مديريت زيست محيطي و ایمنی و بهداشت بشود ، از دستورالعملهاي مكتوب كاري استفاده ميشود ایزو در تدوين اين دستورالعملها براي توصيف شرايط درست انجام كار ، محدوده هاي كاري براي پارامترهاي عملياتي در صورت لزوم مشخص ميشود ایزو در مواردي كه براي كاهش و تحت كنترل درآوردن جنبه هاي بارز ، نياز به اخذ اطلاعات معيني از تأمين‌كنندگان يا سازندگان كالاها و تجهيزات بكار گرفته شده در عمليات شركت باشد ، اين اطلاعات تهيه شده و به همان صورت يا پس از تبديل به دستورالعملهاي داخلي و ساير اشكال ديگر در اختيار كاربران آنها قرار خواهد گرفت ایزو
در این خصوص روش اجرایی کنترل عملیات SE-P033 تهیه شده است ایزو

4-4-7 – آمادگي واكنش در شرايط اضطراري
 عليرغم اعمال تمامي كنترلهاي پيشگيرانه براي جلوگيري از وقوع عواقب و خسارات به محيط زيست يا افراد و كاركنان هيچگاه احتمال وقوع حوادث و بروز خسارات از بين نميرود ایزو زيرا برخي حوادث اصولا منشاء طبيعي دارند ( نظير حوادث و بلاياي طبيعي ) و نيز هيچگاه نميتوان ادعا كرد امكان بروز اشتباه در كنترلهاي عملياتي وجود ندارد ایزو بهمين منظور براي كاهش عوارض و لطمات ، در صورت بروز چنين حوادثي آمادگيهاي لازم براي كاهش شدت عوارض آن انديشيده شده است ایزو آندسته از اتفاقات كه در صورت وقوع نيازمند مهار شدن ميباشند و ميتوان با انجام اقدامات و پيش بيني تمهيداتي از گسترده شدن آنها و افزايش عواقب و خسارات ( و نه از وقوع آنها ) جلوگيري نمود و خسارات آنها را به حداقل ممكن رساند ، بعنوان شرايط اضطراري شناخته ميشوند ایزو
 نحوه شناسائي اين حالات و ايجاد آمادگي لازم و بررسي آمادگي واكنش در اين شرايط / بازسازي و اقدامات لازم پس از بروز حالات اضطراري / وسائل ارتباطي در حالات اضطراري و افراد موظف در اين شرايط در روش اجرائي آمادگي واكنش در شرايط اضطراري بشماره SE-P04 بيان شده است ایزو

4-5 – بررسي و اقدام اصلاحي
4-5-1 – پايش و اندازه گيري
 براي كنترل مشخصات كليدي مرتبط با جنبه هاي بارز و براي تعيين ميزان پيشرفت برنامه‌ها و پروژه‌ها و دستيابي به اهداف تعريف شده پايشها و اندازه‌گيري‌هاي لازم مطابق جدول زماني معين و از سوي مسؤولين تعريف شده انجام ميشود ایزو
 همچنين در بازرسيها و اندازه‌گيريهاي ادواري از ابزارهاي كاليبره شده و معتبر استفاده شده و چنانچه اندازه گيري از سوي سازمانهاي بيروني انجام شده باشد ، سوابق لازم براي اطمينان از كاليبره بودن آن تجهيزات از آنها اخذ ميشود ایزو
جزئيات انجام فعاليتهاي اندازه‌گيري و پايشها و كاليبراسيون تجهيزات بكار رفته در روش اجرائي پايش و اندازه‌گيري به شماره SE-P055 بيان شده است ایزو

4-5-2 – ارزيابي انطباق با الزامات قانوني
بمنظور بررسي تعهد تطابق با الزامات قانوني و نيز ساير الزاماتي كه براي شركت لوله سازی پاسارگاد قابل كاربرد ميباشد ، اندازه‌گيري‌هاي لازم بصورت ادواري انجام شده و سوابق آن نگهداري ميشود ایزو
جزئيات انجام فعاليتهاي اندازه گيري و پايشها و كاليبراسيون تجهيزات بكار رفته در روشهاي اجرائي پايش و اندازه گيري به شماره SE-P055 بيان شده است ایزو

4-5-3 – مغايرت ، اقدامات اصلاحي و پيشگيرانه
 از آنجا كه در دنياي واقعي همواره مسائل و مشكلاتي فراراه اجراي سيستمهاي مديريت در تمام زمينه ها بروز ميكند و سيستم مديريت زيست محيطي و ایمنی و بهداشت نيز از آن مستثني نميباشد ، لازم است تا موارد مغايرت ( پس از وقوع و يا حتي پيش از وقوع ) شناسائي شده و پس از بررسي لازم ، ريشه يابي شده و اقدام لازم براي رفع آن علل و در نتيجه جلوگيري از تكرار ( اقدام اصلاحي ) يا وقوع ( اقدام پيشگيرانه ) تعيين و اجرا شود ایزو هم چنين ميزان اثربخش بودن اقدامات تعيين شده پس از اجرا مجددا بررسي و تعيين گردد ایزو بديهي است رفع عوارض و آثار مترتب بر بروز مشكلات امري قطعي بوده كه در زمره اقدامات اصلاحي يا پيشگيرانه قرار نخواهد گرفت ایزو
اقدامات اصلاحي و پيشگيرانه در شركت بر مبناي اطلاعات حاصل از منابع زير قابل تعيين خواهد بود :
• نظرات طرفهاي ذينفع
• گزارش و پيشنهاد كاركنان
• گزارش مميزان داخلي
• گزارش بازديدهاي سازمان محيط زيست
• گزارش حوادث و رخدادهاي غيرمترقبه زيست محيطي
• نتايج مانورهاي آمادگي
• اطلاعات بروز حوادث در ساير صنايع
• ارزيابي تطابق با قوانين و مقررات
• اندازه گيريهاي آلاينده هاي خروجي
• ساير موارد …
 تعيين نوع اقدام اصلاحي لازم و تصميم گيري در مورد آن ، بستگي به ابعاد تصميم و اقدام داشته و متناسب با هزينه هاي آن ، مراجع تصميم گيري و تصويب اقدامات از سرپرست مستقيم واحد تا مديريت عامل شركت متغير خواهد بود ایزو
براي دستيابي به بهبود مستمر در سيستم مديريت زيست محيطي شركت لوله سازی پاسارگاد و رفع علل ريشه اي مغايرتهاي بالقوه و بالفعل ، روش اجرائي اقدامات اصلاحي و پيشگيرانه به شماره  QA-P05 تدوين شده است ایزو

4-5-3 – سوابق
 بمنظور اثبات انطباق فعاليتهاي اجرا شده با الزامات سيستم مديريت زيست محيطي و ایمنی و بهداشت و ايجاد بستري براي بررسي پيشرفت و تحقق اهداف شركت ، سوابق لازمه كه در روشهاي اجرائي نام برده مي شوند ، بصورت خوانا و قابل استفاده تهيه و جمع آوري و بايگاني مي شود ایزو مكانهاي نگهداري هر سابقه و نيز مدت نگهداري آنها معين بوده و نحوه نگهداري آنها بگونه‌اي است كه از تغيير و دستكاريها مصون مي مانند ایزو جزئيات اجراي كار در روش اجرائي كنترل مدارك و سوابق كيفيت به شماره QA-P00 بيان شده است ایزو

4-5-4 – مميزي داخلي
 در شركت لوله سازی پاسارگاد ، حداقل سالانه يك بار كليه سيستم مديريت زيست محيطي و ایمنی و بهداشت مميزي داخلي شده تا از عملكرد مناسب آن و نيز تداوم تناسب سيستم با اهداف تعريف شده اطمينان حاصل گردد ایزو اين مميزيها توسط مميزيني واجد شرايط و مستقل از واحد مميزي شونده انجام شده و گزارش آن از طريق نماينده مديريت به مديريت عامل براي انجام فعاليتهاي بازنگري مديريت ارائه مي شود ایزو همچنين پيگيري اجرا و بررسي اثر بخشي اقدامات اصلاحي درخواست شده در اين مميزيها با تيم مميزي شركت مي باشد ایزو جزئيات انجام اين فعاليتها در روش اجرائي مميزي داخلي به شماره QA-P03 بيان شده است ایزو

4-6 – بازنگري مديريت
 بازنگري سيستم مديريت زيست محيطي و ایمنی و بهداشت در شركت لوله سازی پاسارگاد ، بمنظور حفظ اطمينان از اجراي اثرگذار فرايندهاي سيستم و تداوم تناسب خط مشي زيست محيطي ، از طريق جمع آوري اطلاعات و گزارشهاي لازم و تشكيل جلسات بازنگري مديريت كه حداقل سالانه يكبار برگزار ميشود ، اجرا شده و پس از بررسي نتايج اجراي فرايندها ، تصميمات لازم از سوي مديريت اتخاذ مي گردد ایزو مديريت عامل و كليه مديران در اين جلسات عضويت داشته و بر حسب مورد ممكن است ساير افراد نيز به جلسه دعوت شوند ایزو دبير اين جلسات نماينده مديريت بوده و مسؤوليت كنترل وروديها و خروجيهاي اين جلسات و نيز تهيه دستور جلسات و صورتجلسات را بعهده خواهد داشت ایزو
وروديهاي اين جلسات عبارتند از :
• پيگيري اجرا و نتايج حاصله از جلسات قبلي دبير جلسه
• نتايج مميزيهاي داخلي و شخص ثالث نماينده مديريت
• گزارش عملكرد سيستم مديريت زيست محيطي و ایمنی و بهداشت نماينده مديريت
• گزارش مانورهاي تمريني برگزار شده و نتايج كسب شده نماينده مديريت
• نتايج شناسائي جنبه هاي بارز نماينده مديريت
• گزارش ميزان تحقق اهداف و پيشرفت برنامه ها مجريان پروژه ها
• نتايج و وضعيت اجراي اقدامات اصلاحي / پيشگيرانه و رویدادها نماينده مديريت
• نتایج مشارکت و مشاوره نماینده مدیریت
• تغییر شرایط و قوانین مسئول ایمنی و بهداشت
 • توصیه های بهبود مسئول ایمنی و بهداشت

خروجيهاي جلسه نيز عبارت خواهند بود از :
• خط مشي بازنگري شده و به روز ( در صورت نياز به تغيير )
• هرگونه تغيير در اهداف ، برنامه هاي سيستم مديريت زيست محيطي و ایمنی و بهداشت ( زمان ، بودجه ، مسؤوليت و … )
• اقدامات اصلاحي يا پيشگيرانه خاص و معين در محدوده هريك از مديريتها
• هرگونه تاكيد خاص كه بايد در اجراي مميزيهاي داخلي بعدي اعمال گردد
• تخصيص و تصويب منابع لازم براي پيشبرد سيستم مديريت محيط زيست
• تغييرات ساختاري براي سيستم مديريت زيست محيطي و ایمنی و بهداشت ( در صورت نياز )
 • هرگونه تغييرات ديگر حسب مورد

واژه نامه :
• محيط زيست Environment :
 پيرامون و محيط اطراف سازمان مورد فعاليت كه شامل هوا ، آب ، خاك ، منابع طبيعي ، گياهان ، جانوران ، انسانها و ارتباطات متقابل آنها ميشود

• جنبه زيست محيطي Environmental Aspect :
 فعاليت / محصول و يا خدمتي كه ميتواند تاثير بر محيط زيست داشته باشد ایزو

• تاثير زيست محيطي Environmental Impact :
 هر گونه تغيير در محيط زيست ( اعم از منفي و يا مثبت )

• سيستم مديريت زيست محيطي Environmental Management System EMS :
 بخشي از سيستم مديريت سازمان كه مديريت موارد مرتبط با محيط زيست سازمان را تسهيل ميكند ایزو اين مقوله ساختار سازماني ، برنامه ريزي ، تعيين وظائف و اختيارات ، تدوين روشها ، فرايندها و تامين منابع لازم براي تعريف ، اجرا و بازنگري و برقراري خط مشي سازمان را در بر ميگيرد ایزو

• هدف كلان زيست محيطي Environmental Objective :
 اهداف كلي سازمان كه سازگار با خط مشي از سوي سازمان تعيين ميشود براي آنكه سازمان به آن دست يابد ایزو

• هدف خرد زيست محيطي Environmental Target :
 الزامات عملكردي قابل كاربرد براي سازمان يا بخشي از آن كه بصورت جزئي و دقيق بر مبناي اهداف كلان و براي تحقق آنها تعيين ميشود ایزو

• عملكرد زيست محيطي Environmental Performance :
 نتايج قابل اندازه گيري كه در ارتباط با مديريت جنبه هاي زيست محيطي حاصل ميشود ایزو اين اندازه گيريها ميتواند در راستاي خط مشي ، اهداف خرد و كلان زيست محيطي باشد ایزو

• خط مشي زيست محيطي Environmental Policy :
جهت گيري كلي سازمان كه عملكرد سازمان بر مبناي آن تعيين شده و معمولا از سوي مديريت عامل سازمان بيان ميشود ایزو
• پيشگيري از آلودگي Prevention of Polution :
 استفاده از فرايندها ، روشها ، مواد و محصولات و انرژي براي جلوگيري و يا كاهش و يا كنترل ميزان ايجاد يا انتشار يا تخليه هرگونه آلاينده يا پسمانده بمنظور كاهش عوارض نامطلوب زيست محيطي آن

• بهبود مستمر Continual Improvement :
 فرايند ارتقاء سيستم مديريت زيست محيطيبمنظور بهبود عملكرد سيستم در راستاي خط مشي و اهداف آن

• مميزي Audit :
 فرآيند سيستماتيك ، مستقل و مدون به منظور تعيين اينكه آيا فعاليتها و نتايج آنها با ترتببات برنامه ريزي شده تطابق دارند يا خير و آيا براي تحقق خط مشي و اهداف مناسب هستند يا خير بوسيله دستيابي به شواهد مميزي و ارزيابي هدفمند آنها

• طرفهاي ذينفع Intrested Party :
 گروه يا فردي كه تحت تاثير عملكرد سيستم مديريت زيست محيطي واقع ميشود ایزو

• نتيجه مميزي Audit Conclusions :
 نتيجه يك مميزي كه پس از بررسي همه جوانب امر از سوي گروه مميزي اعلام مي گردد ایزو

• شواهد مميزي Audit Evidence :
 سوابق ، اظهارات واقعي و ساير اطلاعات قابل تصديق مبتني بر معيارهاي مميزي ایزو

• يافته هاي مميزي Audit Finding :
 نتيجه ارزيابي شواهد مميزي جمع آوري شده در مقايسه با معيار مميزي ایزو

• برنامه مميزي Audit Programme :
 يك يا مجموعه اي از مميزيها كه در چارچوب زماني خاص برنامه ريزي شده و به سوي هدف خاصي سوق داده مي شود ایزو

• دامنه شمول مميزي Audit Scope :
محدوده و مرزهاي يك مميزي
• گروه مميزي Audit Team :
 يك يا چند مميز كه تواماً مميزي را انجام مي دهند ایزو

• مميزي شونده ( Auditee ) :
 سازماني كه تحت مميزي قرار مي گيرد ایزو

• مميز Auditor :
 شخصي كه جهت انجام مميزي در نظر گرفته شده است ایزو

• مميزي شخص ثالث Third Party Audit :
مميزي يك سازمان توسط نهادي مستقلCe�ز فعاليتهاي مميزي شونده مثلا مميزي يك سازمان گواهي دهنده يا نهاد متولي قانونگذاري ایزو

• سازمان گواهي دهنده Certification Body :
 سازماني كه مميزي سيستم كيفيت را بر اساس يك استاندارد مشخص انجام مي دهد ایزو

• اقدام اصلاحي Corrective Action :
 اقدامي كه براي حذف علت يك عدم مطابقت مشخص شده يا ساير وضعيتهاي ناخواسته به عمل مي آيد ایزو

• اقدام پيشگيرانه Preventive Action :
 اقدامي كه جهت حذف علت يك عدم مطابقت بالقوه يا شرايط ناخواسته ديگري اعمال مي شود ایزو

• اصلاح Correction :
 اقدامي كه تنها عوارض ناشي از مغايرت را برطرف نمايد ایزو

• معيار Criteria :
 مجموعه اي از خط مشي ها ، روشها و الزاماتي كه به عنوان يك ‘‘مبنا ’’ مورد استفاده قرار مي گيرد ایزو

• مدرك Document :
 اطلاعات و واسطه پشتيبان آن

• اثربخشي Effectiveness :
 ميزاني از فعاليتهاي برنامه ريزي شده كه تحقق يافته و نتايج مورد انتظار به دست آمده اند ایزو

• زير ساخت Infrastructure :
 مجموعه اي از تسهيلات ، تجهيزات و خدماتي كه براي راهبري عمليات يك سازمان مورد نياز است ایزو

• سيستم مديريت Management System :
 نظامي كه خط مشي و اهداف را ايجاد نموده و تحقق آنها را مد نظر دارد ایزو

• عدم مطابقت Nonconformity :
 عدم برآورده شدن يك الزام خاص

• شواهد عيني Objective Evidence :
 اطلاعاتي كه بر صحت و سقم چيزي دلالت دارد ایزو

• روش اجراييProcedure :
 طريقه مشخصي كه براي انجام يك فعاليت يا فرآيند به كار مي رود ایزو

• سابقه Record :
 سندي كه نتايج بدست آمده را نشان ميدهد تا شواهدي دال بر فعاليتهاي انجام گرفته ارائه گردد ایزو

• حادثه
 یک اتفاق يا واقعه ناخواسته که منجر به مرگ ، بیماری ، جراحت ، صدمه و یا سایر خسارت ها گردد ایزو

• ممیزی
 یک بررسی سیستماتیک ( نظام یافته ) به منظور تعیین اینکه آیا فعالیتها و نتایج حاصل از این فعالیتها با ترتیبات طرح ریزی مطابقت دارد و آیا این ترتیبات به طور موثر و مناسب برای رسیدن به خط مشی و اهداف کلان سازمان اجرا شده اند ایزو ( رجوع به 3-9 )
 • یادآوری : کلمه” مستقل” الزاماً به معنای خارج از سازمان نمی باشد ایزو

• بهبود مستمر
فرآیند ارتقای سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی و برای دستیابی به بهبودهایی در عملکرد کلی ایمنی و بهداشت در راستای خط مشی بهداشتی و ایمنی سازمان ایزو
 یاد آوری : این فرآیند لازم نیست در تمام زمینه های فعالیت به طور همزمان صورت گیرد ایزو

• خطر ( عامل زیان آور )
 هر گونه موقعیت یا منبع بالقوه زیان و ضرر ، خواه به شکل جراحات انسانی یا بیماری ، صدمه به اموال و تجهیزات ، صدمه به محیط کارگاه و یا ترکیبی از آنها ایزو

• شناسایی خطر
فرآیند شناسایی وجود یک خطر یا عامل زیان آور و تعیین مشخصات آن ایزو ( رجوع به 3-44 )

• رویداد
رخداد یا اتفاق که منجر به یک حادثه شده و یا پتانسیل منجر شدن به حادثه را داشته است ایزو
یادآوری : یک رویداد که منجر به بیماری ، جراحت ، صدمه و یا سایر خسارت نشده است را near – misses نیز می گویند ایزو
• طرفهای ذینفع
 فرد یا گروهی که به عملکرد ایمنی و بهداشت شغلی و یک سازمان مرتبط می باشد و یا از آن تأثیر می پذیرد ایزو

• عدم انطباق
 هر گونه انحراف از استاندارد های کاری ، دستورالعمل ها ، روشهای اجرایی ، مقررات ، عملکرد سیستم مدیریتی و غیره که بطور مستقیم یا غیر مستقیم منجر به جراحت یا بیماری ، صدمه به اموال و تجهیزات ، صدمه به محیط کارگاه و یا ترکیبی از اینها شود ایزو

• اهداف
 اهداف یا مقاصدی در چارچوب به ممعنای عملکرد ایمنی و بهداشت شغلی و که یک سازمان خود را مقید به حصول آن می داند ، و باید حتی المقدور باید کمی شود ایزو

• ایمنی و بهداشت شغلی
 شرایط و عواملی که می تواند بر سلامتی کارکنان ، کارگران موقتی ، پیمانکاران ، میهمانان و مراجعه کنندگان و یا هر فرد دیگری در محل کار تأثیر بگذارد ایزو

• سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی
 بخشی از کل سیستم مدیریت که شامل ساختار سازمانی ، فعالیتهای طرحریزی ، مسئولیت ها ، اعمال ، روش ها ، فرآیندها و منابع برای استقرار ، اجرا ، دستیابی ، بازنگری و حفظ خط مشی ایمنی و بهداشتي شغلی می باشد که مدیریت بر ریسکهای ایمنی و بهداشتي شغلی ناشی از فعالیتهای هر سازمان تسهیل می نماید ایزو

• سازمان
 شرکت ، بنگاه ، اداره ، مجمع کاری ، نهاد مسئول یا موسسه یا بخش یا ترکیبی از آنها اعم از ثبت شده یا ثبت نشده دولتی ، عمومی یا خصوصی که دارای وظایف و تشکیلات اداری خاص خود باشد ایزو در سازمان هایی که بیش از یک واحد کاری دارند هر کدام از واحدهای کاری را می توان یک سازمان تلقی نمود ایزو

• عملکرد
 نتایج قابل اندازه گیری سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی ، مربوطه به کنترل ریسک های بهداشت و ایمنی توسط یک سازمان ، بر مبنای خط مشی و اهداف ایزو اندازه گیری عملکرد شامل اندازه گیری فعالیتهای مدیریت بهداشت ایمنی و نتایج آن می باشد ایزو

• ریسک
 ترکیب ( یا تابعی ) از احتمال و پیامدهای ناشی از وقوع یک رویداد خطرناک مشخص ایزو

• ارزیابی ریسک
 فرآیند کلی برآورد ابعاد و گستردگی ریسک و تصمیم بر سر این موضوع که آیا ریسک قابل تحمل است یا خیر ایزو

• ایمنی
 در امان بودن از ریسک غیر قابل قبول یک آسیب ایزو

• ریسک قابل تحمل
ریسکی که میزان آن تا حد قابل تحمل توسط سازمان و با در نظر گرفتن الزامات قانونی و خط مشی بهداشت و ایمنی پایین آمده است ایزو
 شرکت *** تولید کننده انواع لوله های اسپیرال بمنظور مشارکت در حفظ محیط زیست و سیانت از نیروی انسانی و اثبات عملکرد زیست محیطی و ایمنی و سلامت حرفه ای خود , استقرار سیستم های مدیریت زیست محیطی ISO 14001-2004 و BS OHSAS 18001-2007 و و رعایت الزامات قانونی قابل کاربرد و سایر الزامات پذیرفته شده توسط سازمان ؛ را در اولویت برنامه های خود قرارداده است ایزو
 سازمان متعهد به بهبود مستمر , جلوگیری از آلودگیها و پیشگیری از آسیب و بیماری می باشد ایزو بدین منظور اهداف زیست محیطی و ایمنی نامبرده در زیر تعیین و برنامه های اجرایی برای رسیدن به آنها تعیین شده است:
کاهش آلودگیها
 کاهش حوادث

این خط مشی در دوره های سالیانه مورد بازنگری قرار گرفته و بر اجرای آن تاکید می گردد ایزو
 اینجانب به عنوان مدیر ارشد سازمان, تمامی کارکنان و پیمانکاران را به پیروی از اصول فوق و همکاری با نماینده مدیریت در جهت نیل به اهداف برنامه ریزی شده و ایجاد محیطی مناسب برای زیستن و فعالیت های کاری دعوت می نمایم ایزو امید است نام شرکت***به عنوان نامی ایمن و سبز در جامعه صنعتی ایران بدرخشد ایزو

صفحه اصلی > >
1- هدف : هدف از اجراي اين روش اجرايي رفع علت عدم انطباق های موجود و یا بالقوه بمنظور جلوگیری از وقوع
 مجدد آنها می باشد ایزو

2- دامنه كاربرد : دامنه كاربرد اين روش اجرايي شامل کلیه عدم انطباق های موجود و یا بالقـوه در رابطـه باسیـستم
 مدیریت کیفیت سازمان می باشد ایزو

3- مسئوليت :

مسئولیت نظارت بر حسن اجرای این روش اجرایی بر عهده نماینده مدیریت بوده و مسئولیت اجرای اقدام اصلاحی یا
پیشگیرانه و رفع عـلل عدم انطبـاق های موجود یا بالـقـوه بر عهده مدیر حوزه ای است که علل عدم انطـباق در آنجا
 وجود دارد ایزو

4- مرجع:

4-1- نظامنامه مدیریت کیفیت
4-2- روش اجرایی کنترل محصول نامنطبق
4-3- روش اجرایی ممیزی داخلی
4-44- فرآیند فروش

5 – تعاريف :

5- 1- اقدام اصلاحی : اقدامی که برای از بین بردن علل بوجود آورنده عدم انطباق یا عیب و سایر شرایط نامطلوب
 بالفعل و بمنظور پیشگیری از وقوع مجدد آنهاانجام می گیرد ایزو

5-2- اقدام پیشگیرانه : اقدامهایی که بـرای از بین بردن علـل بوجود آورنده عدم انطباق یا عیب و سایر شرایط
 نامطلوب بالقوه و به منظور پیشگیری از وقوع آنها انجام می گیرد ایزو

6- شرح اجراء :

6- 1- انجام اقدامات اصلاحی : اقدامات اصلاحی می تواند ناشی از موارد ذیل باشد :
الف ) شکایات مشتری
ب ) محصول نامنطبق ( مواد اولیه ، مواد مصرفی تولید ، محصول نیمه ساخته و محصول نهایی )
ج ) زیر ساخت ها و محیط کار نامنطبق
د ) نتایج تحلیل داده ها ( روند فرایند ها ) و بازنگری مدیریت
ه ) عدم انطباق های یافت شده در ممیزی
و ) هر گونه عدم انطباق مربوط به سیستم مدیریت کیفیت که توسط کارکنان تشخیص داده شود ایزو
در صورت بروزعدم انطباق های فوق، یک درخواست اقدام اصلاحی/پیشگیرانه توسط مدیر ذیربط یا ممیز تهیـه و
امضاء می گردد ایزو عدم انطباق موجود توسط نماینده مدیریت / سر ممیز بررسی شده و علل ریشه ای بروز آن مشخص
می گردد ایزو نتایج تجزیه و تحلیل علل ریشه ای پیش از تعریف و انجام اقدام اصلاحی در گزارش عدم انطباق باید توسط
نماینده مدیریت تصدیق گردد ایزو
پس از ریشه یابی، اقدام اصلاحی متناسب با عدم انطباق موجود توسط مدیر مجری در گزارش ثبت و پس ازدرج تاریخ
انجام اقدام ،آن راامضاء می کند ایزو پیش از تعیین اقدام اصلاحی ،مدیر اقدام کننده باید اصولاً نیاز به اقدام جهـت اطمینان
از عدم بروز مجدد عدم انطباق ها را بررسی نماید و سپس نتیجه ( اقدام اصلاحی ، توجیه عدم نیاز به اقدام اصلاحی )
را ذکر کند ایزو
یک کپی از درخواست اقدام اصلاحی / پیشگیرانه دراختیـار مدیر اقدام کننـده قرارگرفـته واصـل گزارش جهـت انجام
 اقدامات پیگیرانه در دفتر نماینده مدیریت باقی می ماند ایزو

یاد آوری 1 : چنانچـه به عـلت انجام اقـدامات اصلاحی ، تغیـیراتی در مـدارک سیستم ضروری باشـد ، مطابـق روش
 اجرایی کنترل مدارک و سوابق عمل می گردد ایزو

یاد آوری2 : چنانچه اشکال موجود مربوط به عـدم تبحر نیـروی انسانی باشد ، مطـابق فرآیند آموزش جهـت آمـوزش
 آنها عمل خواهد شد ایزو

یاد آوری3 : اقـدامات اصـلاحی در مورد محصـولات نامنطـبق ممکن است در رابطـه با محصـول شامـل توقـف خط و
فراخـوانی محصول از مشتـری ، نگهداری موقت محصـول ، شناسایی محصولات نامنطبق ، بازکاری یا
تعمـییر و اصلاح محصول ، اسقـاط نـمودن محصول به عـنوان ضایعات و یا در رابطه با فرآینـد ، تنظـیم
 فرآیند یا تنـظیم / تصحیح شرایط فرآیند باشد ایزو

6- 2- اقدام پیشگیرانه

داده های لازم جهت انجام اقدامات پیشگیرانه می تواند از منابع زیر بدست آیند :

الف) استفاد از آنالیز ریسک ، مانند آنالیز خطا و آثار آن ( FMEA )
ب) بازنگری نیازها و انتظارات مشتری و تحلیل بازار
ج) نتایج حاصل از تحلیل داده ها ( بویژه روند فرایندها و پارامترهای کنترل کیفی پایش و اندازه گیری شده )
د) اندازه گیری های رضایت مشتری / فرآیند
ه ) سوابق کنترل کیفیت ( بویژه اجازه ارفـاقی در مـورد پذیرش محصـول نامنطبق و یا رونـدی که به خارج شـدن از
معیارهای پذیرش می انجامد )
و) نتایج ممیزی ها
ز) نتایج بازنگری مدیریت
درصـورتیکه داده های حاصل از بررسی موارد فوق ( توسط هر یک از مدیران ) نشان دهند که روند مـوجود منجر بـه
بروز عـدم انطباق درآینده خواهد شد ،این عدم انطباق های بالقـوه وعـلل آنها تعیـین و درخواسـت اقـدام اصـلاحی /
پیشگیرانه ضمن مشخص کردن درخواست اقدام پیشگیرانه ثبت گردند ایزو
عدم انطباق بالقوه توسط نماینده مدیریت مورد بـررسی بـیشتر قرار گرفته و نتیجه ارزیـابی مبنی بر نیاز یا عدم نیاز به
 اقدام جهت پیشگیری از وقوع عدم انطباق ها در همان برگه ثبت و امضاء می گردد ایزو

سپس توسط مدیری که رفع علل بالقوه باید در حوزه کاری وی صورت پذیرد ، اقدام پیشگیرانه تعیین و مهلت انجام آن
 نیز درج می شود ایزو

یک کپی از گزارش در اختیار مدیر اقدام کننـده قرار گرفته و اصل گزارش جهت انجام اقدامات پیگیرانه در دفتر تضمین
 کیفیت باقی می ماند ایزو

6- 3- تکنیک های اتخاذ اقدام اصلاحی و پیشگیرانه
 در جدول زیر برخی از تکنیک هایی که می توان جهت اتخاذ اقدام اصلاحی یا پیشگیرانه از آنهااستفاده نموده ذکرشده اند :

– 4- اقدامات پیگیرانه

ممیز / نماینده مدیریت باید اقدام اصلاحی یا پیشگیرانه صورت گرفته را قبل ، حین و یا پس از انجام مورد بازنگری قرار
داده و نتایج مشاهدات خود را در برگه درخواست اقدام مربوطه ثبت نماید ایزو
در نهایت مشاهدات و بررسی ها در مورد اقدام انجام شده باید اثر بخش بودن آن را نشان دهد ، در غیر اینصورت مهلت
 بیشتر یا اقدام مناسب دیگری در نضر گرفته می شود ایزو

خلاصه آخرین وضعیت اقدامات اصلاحی / پیشگیرانه در جدول مربوطه توسط نماینده مدیریت باید ثبت گردد ایزو
7- سوابق :
7- 1 – درخواست اقدام اصلاحی / پیشگیرانه ( QA-F10 )
7- 1 – جدول وضعیت اقدامات اصلاحی / پیشگیرانه (QA-F111 )

1- هدف : هدف از اجراي اين روش اجرايي رفع علت عدم انطباق های موجود و یا بالقوه بمنظور جلوگیری از وقوع

مجدد آنها می باشد ایزو

2- دامنه كاربرد : دامنه كاربرد اين روش اجرايي شامل کلیه عدم انطباق های موجود و یا بالقـوه در رابطـه باسیـستم

مدیریت کیفیت سازمان می باشد ایزو

3- مسئوليت :

مسئولیت نظارت بر حسن اجرای این روش اجرایی بر عهده نماینده مدیریت بوده و مسئولیت اجرای اقدام اصلاحی یا

پیشگیرانه و رفع عـلل عدم انطبـاق های موجود یا بالـقـوه بر عهده مدیر حوزه ای است که علل عدم انطـباق در آنجا

وجود دارد ایزو

4- مرجع:

4-1- نظامنامه مدیریت کیفیت

4-2- روش اجرایی کنترل محصول نامنطبق

4-3- روش اجرایی ممیزی داخلی

4-4- فرآیند فروش

5 – تعاريف :

5- 1- اقدام اصلاحی :اقدامی که برای از بین بردن علل بوجود آورنده عدم انطباق یا عیب و سایر شرایط نامطلوب

بالفعل و بمنظور پیشگیری از وقوع مجدد آنهاانجام می گیرد ایزو

5-2-اقدام پیشگیرانه : اقدامهایی که بـرای از بین بردن علـل بوجود آورنده عدم انطباق یا عیب و سایر شرایط

نامطلوب بالقوه و به منظور پیشگیری از وقوع آنها انجام می گیرد ایزو

6- شرح اجراء :

6- 1- انجام اقدامات اصلاحی : اقدامات اصلاحی می تواند ناشی از موارد ذیل باشد :

الف )شکایات مشتری

ب )محصول نامنطبق ( مواد اولیه ، مواد مصرفی تولید ، محصول نیمه ساخته و محصول نهایی )

ج ) زیر ساخت ها و محیط کار نامنطبق

د ) نتایج تحلیل داده ها ( روند فرایند ها ) و بازنگری مدیریت

ه )عدم انطباق های یافتشده در ممیزی

و ) هر گونه عدم انطباق مربوط به سیستم مدیریت کیفیت که توسط کارکنان تشخیص داده شود ایزو

در صورت بروزعدم انطباق های فوق، یک درخواست اقدام اصلاحی/پیشگیرانه توسط مدیر ذیربط یا ممیز تهیـه و

امضاء می گردد ایزو عدم انطباق موجود توسط نماینده مدیریت / سر ممیز بررسی شده و علل ریشه ای بروز آن مشخص

می گردد ایزو نتایج تجزیه و تحلیل علل ریشه ای پیش از تعریف و انجام اقدام اصلاحی در گزارش عدم انطباق باید توسط

نماینده مدیریت تصدیق گردد ایزو

پس از ریشه یابی، اقدام اصلاحی متناسب با عدم انطباق موجود توسط مدیر مجری در گزارش ثبت و پس ازدرج تاریخ

انجام اقدام ،آن راامضاء می کند ایزو پیش از تعیین اقدام اصلاحی ،مدیر اقدام کننده باید اصولاً نیاز به اقدام جهـت اطمینان

از عدم بروز مجدد عدم انطباق ها را بررسی نماید و سپس نتیجه ( اقدام اصلاحی ، توجیه عدم نیاز به اقدام اصلاحی )

را ذکر کند ایزو

یک کپی از درخواست اقدام اصلاحی / پیشگیرانهدراختیـار مدیر اقدام کننـده قرارگرفـته واصـل گزارش جهـت انجام

اقدامات پیگیرانه در دفتر نماینده مدیریت باقی می ماند ایزو

یاد آوری 1 : چنانچـه به عـلت انجام اقـدامات اصلاحی ، تغیـیراتی در مـدارک سیستم ضروری باشـد ، مطابـق روش

اجرایی کنترل مدارک و سوابق عمل می گردد ایزو

یاد آوری2 : چنانچه اشکال موجود مربوط به عـدم تبحر نیـروی انسانی باشد ، مطـابق فرآیند آموزش جهـت آمـوزش

آنها عمل خواهد شد ایزو

یاد آوری3 : اقـدامات اصـلاحی در مورد محصـولات نامنطـبق ممکن است در رابطـه با محصـول شامـل توقـف خط و

فراخـوانی محصول از مشتـری ، نگهداری موقت محصـول ، شناسایی محصولات نامنطبق ، بازکاری یا

تعمـییر و اصلاح محصول ، اسقـاط نـمودن محصول به عـنوان ضایعات و یا در رابطه با فرآینـد ، تنظـیم

فرآیند یا تنـظیم / تصحیح شرایط فرآیند باشد ایزو

6- 2- اقدام پیشگیرانه

داده های لازم جهت انجام اقدامات پیشگیرانه می تواند از منابع زیر بدست آیند :

الف)استفاد از آنالیز ریسک ، مانند آنالیز خطا و آثار آن (FMEA )

ب) بازنگری نیازها و انتظارات مشتری و تحلیل بازار

ج) نتایج حاصل از تحلیل داده ها ( بویژه روند فرایندها و پارامترهای کنترل کیفی پایش و اندازه گیری شده )

د) اندازه گیری های رضایت مشتری / فرآیند

ه ) سوابق کنترل کیفیت ( بویژه اجازه ارفـاقی در مـورد پذیرش محصـول نامنطبق و یا رونـدی که به خارج شـدن از

معیارهای پذیرش می انجامد )

و) نتایج ممیزی ها

ز) نتایج بازنگری مدیریت

درصـورتیکه داده های حاصل از بررسی موارد فوق ( توسط هر یک از مدیران ) نشان دهند که روند مـوجود منجر بـه

بروز عـدم انطباق درآینده خواهد شد ،این عدم انطباق های بالقـوه وعـلل آنها تعیـین و درخواسـت اقـدام اصـلاحی /

پیشگیرانه ضمن مشخص کردن درخواست اقدام پیشگیرانه ثبت گردند ایزو

عدم انطباق بالقوه توسط نماینده مدیریت مورد بـررسی بـیشتر قرار گرفته و نتیجه ارزیـابی مبنی بر نیاز یا عدم نیاز به

اقدام جهتپیشگیری از وقوع عدم انطباق ها در همان برگه ثبت و امضاء می گردد ایزو

سپس توسط مدیری که رفع علل بالقوه باید در حوزه کاری وی صورت پذیرد ، اقدام پیشگیران

1- هدف:
هدف از اين روش اجرايي ، بيان چگونگي برقراري يك ارزيابي منظم و نظام يافته سازمان نسبت به سيستم مديريـت
 كيفيت است تا نسبت به تداوم عملكرد و بهبود اثربخشي آن اطمينان حاصل شود ایزو

2- دامنه كاربرد :
دامنه كاربرد اين روش اجرايي شامل كليه فرآيندها ، واحدها و افراد درون سازمان مي باشد كه عملكرد
 آنها بر روي سيستم هاي مديريت كيفيت مؤثر مي باشد ایزو

3- مسئوليت ها :
 مسئوليت اجرايي اين روش اجـرايي بر عهـده نماينده مديريت و مديـر تضـمين كيفـيت سازمان مي باشد ایزو

4- مراجع :
4-1- نظامنامه كيفيت
4-2- راهنماي ISO 19011
4-3- استاندارد ISO 9001:2000
4-4- استاندارد ISO 14001:2004
4-5- استاندارد  OHSAS 18001:2007

5- تعاريف :

5-1- مميزي : فـرآيـندي نظــام منـد ، مســتقـل و مـدون بمنـظور كسـب شواهد ممـيزي (5-2) و ارزيـابي واقـع
گرايانه آنها به منظور تعيين ميزان برآورده شدن الزامات سيستم ایزو
5-2- شواهد مميزي : سوابق بيان واقعيات يا ساير اطلاعات كه مربوط به الزامات سيستم بوده وقابل اثبات هستند ایزو
5-3- مميز : فردي داراي صلاحيت كه مميزي را اجرا مي كند ایزو
5-4-سر مميز : فردي داراي صلاحيت كه مميزي را مديريت مي كند ایزو
5-55- عدم انطباق : عبارتست از برآورده نشدن يك الزام در سيستم

6- شرح اجراء :

6-1- تشكيل تيم مميزي
سرمميز بايد علاوه بر خود ، حداقل يك نفر ديگر را در سازمان كه داراي صلاحيت هاي لازم مي باشد ، بعنوان مميز در تيم
مميـزي انتخاب نمايد ایزو حداقل صـلاحيت لازم بعنوان مميز عبـارتـست از دارا بــودن مدرك بـالاتر از ديـپلم ، آشنـايي كـافي با
فرآيندهاي مورد مـميزي سيـستم ، گـذرانـدن دوره هاي آموزش آشنايي با الزامـات استـانداردهـاي ISO9001:2000 و استاندارد ISO 14001:2004 ونيز استاندارد OHSAS 18001:2007 دوره مميزي داخلي و شركت در حداقل دو فرآيند مميزي به همراه سرمميز بعنوان ناظر ایزو
شرایط احراز صلاحـيت سرمـميز نيز مانند ممـيز ميبـاشد به عـلاوه اينــكه بايد حداقـل يك ممـيزي را تحت نـظر يـك
 سرمميز مديريت نمايد ایزو

يادآوري: براي انجام مميزي داخلي ميتوان از خدمات افراد برون سازماني نيز استفاده نمود ایزو

6-2-برنامه ريزي
كليه الزامات و واحدهاي ذيربط سازماني حداقل يكبار بايد در سال مميزي شوند و فاصله زماني دو ممـيزي نيز نـبايـد
بيشتـر از ششـماه باشـد ایزو پيش از اجراي هر ممـيزي داخلي ، سرممـيز بايد بر مـبناي نتايج مميزي هاي قبلي و درجـه
اهـميت فرايـندهـا در كيفيت و ايمني محـصـول،‌ برنامه مميـزي (QA-F-12) را تدوين نمايد ایزو سرمـمـيز بايد مطـابق
جدول ارتباط واحـدها و الزامات / فرآيندهاي سيستم مديريت كيفيت و ايمني برنامه مميزي را تعيين كند ایزو
اين برنامه شامل زمان مميزي ، فرآيندها / الزامات و واحدهايي است كه مورد مميزي قرار مي گيرند ایزو
همچنين در برنامه مميزي بايد اسامي مميزاني كه واحدها را ممـيزي مي كنند مشخـص شـود ، به گونـه اي كه هيـچ
ممـيزي كار خود را مميزي ننمايد ایزوبرنامه مميزي حداقل يك هفـته پيش ازاجراي مميزي بايد جهـت اطلاع به واحدهاي
 مورد مـميزي سازمان ابلاغ گردد ایزو

6-3- اجراي مميزي
هر مـميز پيـش از آغاز مـميزي بايـد يك چـك ليـست مميزي (QA-F-10) تهـيه نمـايد و در آن سوالات /موضـوعات
مربوط به الزامات سيستم را كه لازم است مميزي شوند ، تدوين كند ایزو
هنـگام اجراي ممـيزي ، مـميز شـواهـد ممـيزي را از طـريق مـشاهده مـدارك و سـوابق ، پرسـيـدن و يامشاهده نحـوه
انجام كار بدسـت آورده و در چـك ليسـت ثبـت مي نمايد ایزو پـس از پايان مـمـيزي، با نـظر سرممـيز ، يافتـه هاي مـميزي
حاصـل از بررسي شواهد در چــك ليـسـت ثـبت مـي گـردد ایزو اين يافـته هـا بيانـگر انـطبـاق (C)، عــدم انطــباق(NC)
يا مــوارد مشـاهــده اي (O) مي باشـد كه در صـورت عـدم توجـه و اصـلاح آنها مـمكن اسـت به عــدم انطباق تـبديل
شــونـد و در نهـايـت سـرمـمـيـز با تـوجه به يـافـتـه هـاي مـمـيزي ، اقــدام به تـهـيه خـلاصه گــزارش مـمـيزي داخـلي
(QA-F-09) نـموده كه در آن نـتايج مـميزي ومـوارد قابـل بـهـبود بيـان مي گـردد ایزو يــك كـپي از ايـن گـزارش جـهت
مـديـرعامـل ارسـال مي شـود و از آن بـعــنوان ورودي جـلـسـه بازنگري مديريت استفاده مي گردد نتايج مميزي شامل
تعداد NCCهاي هر واحد مي باشد ایزو

6-4- اقدامات پيگيرانه :
براي هر عـدم انطـباق مشاهده شده در مميزي، يك گـزارش عدم انطباق (QA-F-16) توسـط مميز صـادر شده كه
پـس از تائـيد مـدير واحـد مـميزي شونـده وبـررسي عـلل ريـشه اي بـروز عدم انطـباق اقـدام اصـلاحي متتناسب با عدم
انطباق به منـظور رفـع عـلل بروز آن و جـلوگيري از تـكرار عـدم انطـباق و نيـز تاريـخ اجـراي آن تـوسـط مـدير واحـد
مـميزي شــونـده (بدون تاخير بي مورد) در گزارش ثبت گرديده و كپي آن نزد وي باقي مي ماند ایزو
مميز به منـظور پيگيري و مشـاهده اثربخش اقدام تعريف شده ، بايد اقدام اصلاحي را مورد پايش قرارداده و نتايج آن
 را در همان برگه گزارش عدم انطباق ثبت نمايد ایزو

در صـورت اثربخـش بودن اقـدام ، عـدم انطباق بسته شده (Close) و در غـير اينصورت مهـلت بيـشتر و يا تـغيير
اقدام در نظرگرفته خواهد شد ایزو ( براي اطلاعات بيشتر به روش اجرايي اقدام اصلاحي و پيشگيرانه QA-F-13))
 مراجعه شود ایزو

7- ضمائم :
7-1- برنامه روزانه ممیزی داخلی (QA-F07)
7-2- برنامه ممیزی (QA-F08)
7-3- خلاصه گزارش مميزي داخلي (QA-F12)
7-3- چک لیست ممیزی داخلی ( QA-F133)

صفحه اصلی > >
1 – هدف : کنترل مدارک و سوابق از جمله نحوه تصویب ، بازنگری ، روز آمد کردن ، تغییرات ، وضعیت ویرایش ، شناسایی ،
توزیع ، بایگانی و منسوخ نمودن آنها 0
2- دامنه کاربرد : کلیه مدارک و سوابق کاربردی در سیستم مدیریت کیفیت سازمان
3- مسئولیت ها : مسئولیت نظارت بر حسن اجرایی این روش بر عهده نماینده مدیریت میباشد 0
مسئولیت اجرای این روش برعهده مسئول دبیرخانه تضمین کیفیت می باشد  0

مسئولیت رعایت موارد الـزام شده دراین روش اجرایی از جمله بازنگری مدارک ، به روز رسانی فهرست

مدارک واحد وفهرست سوابق واحد و جمع آوری نسخ قبلی مدارک بر عهده کلیه مدیران ذیربط می باشد 0

4 – مراجع : نظامنامه سیستم مدیریت کیفیت

5 – تعاریف :

5-1- مدرک اطلاعات ورسانه آن ( مانند سابقه ، مشخصات ، روش اجرایی ، نقشه ، گزارش ، استاندارد )

5-2- سابقه مدرکی که در آن نتایج بدست آمده ذکر می شود یا شواهدی را دال بر انجام فعالیت ها فراهم می آورد ایزو

5-3-نظامنامه کیفیت مدرکی که نظام مدیریت کیفیت سازمان را مشخص میکند ایزو

5-4-روش اجرایی / دستورالعمل روش انجام یک فعالیت یا فرایند را بیان میکند ایزو

5-5- فرم مدرک از پیش طـراحی شده محتـوی راهنمایی ها و محل های تعیین شـده برای ورود داده هـا به مـنظور
 پایش پیشرفت انجام یک روش اجرایی مشخص و حصول اطمینان از نگهداری مناسب سابقه ایزو

6 – شرح اجرا :

6 -1- سطوح مدارک سلسله مراتب مدارک سیستم مطابق هرم زیر میباشد ایزو هر مدرکی باید از طرف یک مدرکی
 هم سطح یا سطح بالاتر مورد ارجاع قرار گرفته باشد ایزو

6 -2- کد گذاری مدارک

کد شناشایی نظامنامه کیفیت QM – EPPP بوده و سایر مدارک دارای کد شناسایی پنج حرفی ( XX – LSN )

به شرح زیر هستند :
یادآوری1 : برخی فرمهای از قبل چاپ شده مورد استفاده در سیستم کیفیت که فاقد کد شناسایی هستند، تنها با نام منحصر
به فرد خود شناسایی شده و در فهرست توزیع و ویرایش مدارک QA-F011) ) ثبت می گردند ایزو

یادآوری2 : شماره بازنگري/ويرايش يك مدرك ميتواند براي سهولت با يك خط مورب «/» در انتهاي كد شناسايي قرار گيرد
براي مثال QA-P00/01 نمايانگر كد شناسايي فرايند يا روش اجرايي قابل كاربرد در تضمين كيفيت بوده كه
داراي شماره بازنگري 11 ميباشد ایزو

6-3- فرمت مدارك
1 – كليه مدارك متني غيرچاپي توسط نرم افزار MS Word / MS Excel (ويرايش 2003 يا بالاتر) در رايانه دبيرخانه
تضمين كيفيت، پوشه QMS Documentss تايپ و پرينت ميگردند ایزو

2 – پوشه مذكور داراي زيرپوشه هايي با عناوين اختصاري فرايندها (XX) بوده که هر یک دارای زیر پوشه های XX – L
می باشند ایزو براي مثال آدرس روش اجرايي كنترل مدارك و سوابق ميتواند چنين باشد:
 C:\QMS Documents\QA\P\QA-P00

3 – آرم سازمان ، نام و تاريخ تهيه / بازنگري كليه مدارك بايد در سربرگ آنها درج شده باشد ایزو همچنين شماره صفحه
 (غير از مدارك يك صفحه اي) و كد مدرك و شماره ويرايش آن نيز بايد در پايين صفحات درج شود ایزو

4 – جلد مدارك (صفحه شماره صفر) نظير نظامنامه، روش هاي اجرايي و دستورالعمل ها بايد حاوي فهرست توزيع، سابقه
تغييرات (شماره و تاريخ بازنگري ]ماه/سال[، شرح تغييرات و سمت درخواست كننده) و محل امضاي تاييد/تصويب كننده
 و درج مهر باشد ایزو

5 – بخش هاي مدارك فوق الذكر عبارتند از:

ا- هدف: منظور از تهيه اين مدرك ایزو
2- دامنه كاربرد: محل ها/محصولاتي كه اين مدرك در مورد آنها كاربرد دارد ایزو
3- مسئوليت ها: سمت و وظايف افرادي كه مسئول نظارت و يا اجراي اين مدرك هستند ایزو
4- مراجع: ساير مداركي كه در تدوين/كاربرد اين مدرك مورد استفاده قرار گرفته اند ایزو
5 – تعاريف: كلمات كليدي و اصطلاحات مورد استفاده در مدرك ایزو
6- شرح اجرا: مراحل، چگونگي و دستورات لازم اجراي مدرك ایزو
77- ضمائم و سوابق: نام و كد شناسايي نمونه خام سوابق ضميمه مدرك و سوابق مرتبط به واسطه اجراي مدرك ایزو

یادآوری3 : بخش هاي نظامنامه كيفيت بر اساس الزامات استاندارد ISO 9001:2000 تدوين ميگردد ایزو

6 -4- صدور مدارك
1 – درخواست ايجاد هر مدركي از طريق ارائه برگ كنترل مدرك ( QA- F02 ) به دبيرخانه تضمين كيفيت ميتـواند
صورت بگيـرد كه در صـورت موافقت نماينده مديـريت با ايجـاد آن، كد شناسـايي، تاييد كننده، تصـويـب كنـنده و
دارندگان نسـخ آن در فهرست توزيع و ويرايش مدارك (QA-F011) مشخص ميگردد

2 – مدارك مطابق فهرست توزيع و ويرايش مدارك در سازمان توزيع شده و پيش از صدور از نظر صحت، مناسب
بودن و كفايت بايد بازنگري و به امضاي افراد تاييد كننده و تصويب كننده برسد (مطابق جدول زير):
3 – كليه مدارك تحت نظر نماينده مديريت در دبيرخانه تضمين كيفيت طراحي، تايپ و تكثير شده و نسخه اصلي آنها در
 محل محفوظ و مشخصي نگهداري مي شود ایزو

4- افراد مطابق جدول فوق بايد نسخه اصلي مدارك را بازنگري و امضاء نمايند ایزو تـاييديه فرمت فـرم ها نيز در برگه
كنترل مدارك (QA-F022) صورت ميگيرد ایزو

5 – پس از (در صورت لزوم اصلاح و) تايـيد و تصويب نسخـه اصلي، مدارك به تعداد دارندگان مـدرك مطـابق فهرسـت
توزيع و ويرايش مدارك تكثير شده وبه مهر سبزرنگ «تحت کنترل» ممهور گرديده (به غير از فرم هاي تكثير شده)
 و سپس همراه برگ كنترل مدارك توزيع ميگردند ایزو

6- دارندگان مدرك ضمن تحويل گرفتن نسـخ تكثـير شده، برگ كنـترل مدارك را به عـنوان رسـيد دريافت مـدرك امضاء
نموده و در نهايت اين برگه در دبيرخانه بايگاني ميگردد (رجوع به 6-88) ایزو

7- كليه مدارك توزيع شده بـايد داراي پوشـش هاي نايـلوني بوده و در محـل هاي استفـاده در دستـرس افراد و در مكان
 مشخصي قرار گيرند ایزو

8 – كليه واحـدهاي سازماني مؤظـفـند كـد، نـام و شماره ويـرايش نسخ تحـويلي را در فـهرست مدارك واحد (QA-F04)
 ثبت نموده و آنها را به نحو مناسبي نگهداري و استفاده نمايند ایزو

9- هيچ واحدي حق كپي ازمدارك (غير از فرمها) راندارد و تكثير نسخ فقط بايد توسط دبيرخانه تضمين كيفيت صورت پذيرد ایزو

یادآوری4 : در صورتيكه به كپي مدركي جهت ارائه به غير از دارندگان نسخ نياز باشد، آن نسخـه اضافي پيش از ارائـه
بايـد توسـط دبيرخانه به مهر آبي رنگ «جهـت اطلاع» ممهور شود و در اين صـورت كنترل آن مـدرك خارج
از دامنه كاربرد اين روش اجرايي تلقي ميگردد ایزو
-55- تغييرات مدارك

در صورت نياز به اصلاحات جزئي در نظامنامه، روش هاي اجرايي يا دستـورالعمل ها از طرف دبيرخانه تضمين كيفـيت برگـه
اصلاحيه مدرك (QA-F03) صادر شده و دارندگان نسخ موظف به الصاق آن به مدرك مورد نظر هستند ایزو
كليه مدارك از طرف نماينده مديريت برحسب نياز مورد بازنگري قـرار مي گيرند ایزو كليه مديران نيز در صـورت لزوم مي توانـند
درخواست تغيير مدرك خود را ضمن پركردن برگه كنترل مدارك به دبيرخانه تضمين كيفيت ارائه نمايند ایزو
درصورت تغييرات اساسي، شماره بازنگري مدرك افزايش يافته (شماره بازنگري كليه مدارك ايجاد شده 00 ميباشد) و همراه
تاريخ بازنگري (ماه/ سال) در فهرست توزيع و ويرايش مدارك ثبـت شده، سپس مطابق بند 6-4 اين روش اجرايي صادر شده
و نسخ قبلي مطابق بند 6-66 منسوخ مي گردند ایزو

6-6- منسوخ كردن مدارك

مديران واحدهاي سازماني مؤظفند ضمن تحويل گرفتن نسخه جديد مدرك ، همزمان نسخ قديمي را از دستـرس استفاده خارج
نموده و آن را تحويل دبيرخانه تضمين كيفيت دهند (به همين منظور بايد برگ كنترل مدرك را امضاء نمايند) ایزو
دبيرخانه تضمين كيفيت نسخ منسوخ را به مهـر قرمـزرنگ «مدرك منـسوخ» ممهور نموده و نسخه اصلي آن را در بايـگاني
مدارك منسوخ مطابق 6-8 نگهداري مي نمايد ایزو ساير نسخ نيز به عنوان كاغذ باطله ميتوانند مصرف شوند ایزو
در صورت عدم نياز به كاربرد يك مدرك، مراتب از طريق پركردن برگ كنترل مدرك و ارائه به نماينده مديريت درخواست شده
 و در صورت موافقت مطابق مراحل فوق، مدرك موردنظر منسوخ ميگردد ایزو

6-7- كنترل مدارك برون سازماني

1 – عناوين و مشخصات مدارك برون سازماني سيستم مديريت كيفيت سازمان از جمله استانداردهاي بين المللي و ملي مربوطـه و
يا ساير منابع علمي پشتيبان، گواهينامه هاي كاليبراسيون، كاتالوگ ها ومشخصات فني تجهيزات، بخشنامه ها وائين نامه هاي
قانوني كه منـشاء تهـيه آن سازمان نبوده ولي در سيستم قابل كاربرد هستـند، بايد در فهرســت تـوزيع و ويـرايش مـدارك
بـرون سازماني (QA-F055) ثبت گردد ایزو

2 – اين مدارک نيز بايد به مهر مدرك معتبر ممهور شده و مطابق فهرست مذكور به همراه برگه كنترل مدارك توزيع شوند ایزو
3 – اين مدارك بايد بصورت ادواري از نظر وضعيت تجديد نظر مورد بازنگري قرار گرفته و در صورت لزوم نسـخ تجديد نظر شـده
 تهيه و توزيع شوند (مانند ساير مدارك سيستم مطابق اين روش اجرايي) ایزو

6-8- كنترل سوابق

1 – كليه سوابق مطابق فهرست سوابق واحد (QA-F06) در هر واحد نگهداري مي شـوند ایزو در اين فهرسـت محل نگهـداري، مـدت
نگهداري و بايگاني ، نحوه منسوخ نمودن و مرتب سازي سوابق هر واحد مشخص مي گردد  0

2 – سوابق بايد توسط كاربران بصـورت خوانـا تكميـل شـده، براساس شناسه مرتب سازي رديف گرديده و در زونـكن هاي داراي بر
 چسب شناسايي نگهداري شوند، به نحوي كه به سهولت قابل شناسايي و دستيابي باشند ایزو

6
یادآوری55 : از سوابق/مدارك رایانه ای باید در فواصل زمانی مناسبی پشتوانه تهیه گردد ایزو

7- ضمائم و سوابق
7 -1- فهرست توزيع و ويرايش مدارك ) (QA-F01
7 -2- برگه كنترل مدارك ((QA-F02
7-3- برگه اصلاحيه مدرك ((QA-F03
7-4- فهرست مدارك واحد ((QA-F04
8-5- فهرست توزيع و ويرايش مدارك برون سازماني ((QA-F05
7-6- فهرست سوابق واحد (QA-F06)
7-77 – مدارك منسوخ

صفحه اصلی > >
 شرکت ***تولید کننده انواع لوله های اسپیرال بمنظور مشارکت در حفظ محیط زیست و صیانت از نیروی انسانی و اثبات عملکرد زیست محیطی و ایمنی و سلامت حرفه ای خود , استقرار سیستم های مدیریت زیست محیطی ISO 14001-2004 و BS OHSAS 18001-2007 و و رعایت الزامات قانونی قابل کاربرد و سایر الزامات پذیرفته شده توسط سازمان ؛ را در اولویت برنامه های خود قرارداده است.
 سازمان متعهد به بهبود مستمر , جلوگیری از آلودگیها و پیشگیری از آسیب و بیماری می باشد. بدین منظور اهداف زیست محیطی و ایمنی نامبرده در زیر تعیین و برنامه های اجرایی برای رسیدن به آنها تعیین شده است:
1- کاهش آلودگیها
22- کاهش حوادث

این خط مشی در دوره های سالیانه مورد بازنگری قرار گرفته و بر اجرای آن تاکید می گردد.
 اینجانب به عنوان مدیر ارشد سازمان, تمامی کارکنان و پیمانکاران را به پیروی از اصول فوق و همکاری با نماینده مدیریت در جهت نیل به اهداف برنامه ریزی شده و ایجاد محیطی مناسب برای زیستن و فعالیت های کاری دعوت می نمایم. امید است نام شرکت***به عنوان نامی ایمن و سبز در جامعه صنعتی ایران بدرخشد.

1 – هدف: تشريح فرآيند آموزش شامل تعيين شايستگي ها و آموزش هاي موردنياز، برنامه ريزي آموزشي، اجراي
 و ارزيابي آموزش ها ایزو

2- دامنه كاربرد: كليه كاركناني كه كار آنها بر روي كيفيت در سازمان مؤثر ميباشد ایزو
3- مسئوليت ها: مسئوليت نظارت بر حسن اجراي اين روش اجرايي بر عهده مسئول امور اداري ميباشد ایزو
44 – مراجع: نظامنامه كيفيت ایزو

5 – تعاريف:

6- شرح اجرا:

6-1- نيازسنجي آموزشي

شايستگي هاي موردنياز كاركنان توسط مديران ذيربط در جدول معيارهاي شايستگي كاركنان تعيين ميگردد ایزو
سوابق كاري، تحصيلات،‌ تجارب و مهارتهاي كاركنان در پرونده آموزشي درج ميگردد ایزو با توجه به اين معيارها
و شرح وظايف كاركنان در سازمان، مديران واحدها حداقل سالي يكبارنيازهاي آموزشي كاركنان خودرا از طريق
فرم نيازسنجي آموزشي به مديريت امور اداري اعلام ميدارند ایزو
مديريت امور اداري با گـردآوري نيازهاي آموزشـي در ابتـداي سال، نسبت به برنامه ريزي آموزشي سه ماهه
در فرم ذيربط اقدام مينمايد ایزو بودجه پيش بيني شده بـراي اجراي اين آموزش ها بايد به تصويب مديريت ارشد برسد ایزو
در طول سال نيز بر حسب مورد، اعلام نياز به آمـوزش از طريق ارائه فرم تكميل شده نيازسـنجي آمـوزشي تـوسط
 مدير ذيربط به مسئول آموزش صورت ميپذيرد ایزو

6-2- اجراي برنامه آموزشي

مدير امـور اداري جـهت اجـراي برنـامـه هاي آموزشي بايد نسبـت به شنـاسايي مدرسـان درون سـازماني و بـرون
سازماني و نـيز ارزيـابي خدمات مؤسسات /افراد آموزش دهنده از طريق فرم ارزيابي تامين كنندگان، مطابق رويه
ارزيابي ذكـر شده در روش اجرايي خريد ، اقدام نمايد ایزو اجـراي آمـوزش به روش هـاي زير مي تـواند صورت پذيرد:
الف) آموزش كلاسي
ب) آموزش حين كار
ج) صوتي – تصويري
د) غير حضوري – مطالعه فردي
مشخصات دوره های آموزشی در پرونده آموزشی افراد ثبت شده وکپی گواهینامه آموزشی ( در صورت وجود )
ضمیمه میگیرد ایزو برای آموزشهایی که توسط افراد ذیصلاح در سازمان بصورت درون سازمانی برگزار میگردد،
گواهینامه آموزش داخلی صادر میگردد ایزو
6-33- ارزيابي آموزش ها

كليه دوره هاي آموزشي بايد اثربخش بودن آنها از جهت ميزان حصول به نتايج طرح ريزي شده دوره توسط مدير ذيربط
مورد ارزيابي قرار گيرند.
 معيارهاي ارزيابي آموزش هاي به اجرا درآمده بر حسب اقتضاء به شرح زير ميباشد ولي به آنها محدود نميگردد:

الف) ميزان تاثير در بهبود وظايف شغلي
ب) نمره آزمون
ج) سابقه آموزشي/تحصيلات استاد
د) كاربردي بودن محتواي دوره
 ه) شيوه انتقال مفاهيم آموزشي

ارزيابي آموزش اجرا شده بايد حداقل سه ماه بعد از اجراي دوره به عمل آيد.
 مشاهدات و نتايج ارزيابي در برگه ارزيابي دوره آموزشي و نيز خلاصه آن در پرونده آموزشي ثبت ميگردد.

7- سوابق/مدارك
7 -1- جدول معيارهاي شايستگي كاركنان (TR-S01 )
7-2- پرونده آموزشي (TR-F02 )
7-3- شرح وظايف (HR-S00 )
7-4- نيازسنجي آموزشي (TR-F06 )
7-5- برنامه ريزي آموزشي سالانه (TR-F01)
7-6- ارزیابی دوره آموزشی (TR-F05)
7-6- گواهینامه آموزش داخلی (TR-F033)

1- هدف : نگهداري پيشگيرانه و يا انجام تعميرات اتفاقي تجـهيزات و بـناها ( زيـرسـاخت ها ) به منظور
اطميـنان از صحت و دقـت عمـلكرد آنها مـطابق كاربرد مـوردنظر از جمـله پايـش و انـدازه گيري
 محصول و كاهش توقفات توليد

2- دامنه كاربرد : اين روش اجـرايي در مورد كـليه دستگاهها ، تجهـيزات ، تاسيسات ابزار از جمله ابزار
پايش و اندازه گيري و ساختمان ها كه در سازمان براي توليد، توليد ، انبارش يا كنترل
 فرآيند مورد استفاده قرار مي گيرند كاربرد دارد ایزو

3- مسئوليت اجرا : مسئوليت اجراي این روش اجرایی با سرپرست خدمات فني مي باشد

4- مراجع : نظامنامه كيفيت

5- تعاريف :

5-1- كاليبراسيون : مجموعه عملياتي كه تحت شرايط مشخص ،ميان نشاندهي يك وسيله و مقدارمتناظر
 آن كه از استانداردهاي اندازه گيري حاصل مي شود رابطه اي برقرار مي كند ایزو

6 – شرح اجرا :

6-1- نگهداري پيشگيرانه:

كليه دستگاهها و تجهيزات بايد بصورت ادواري مورد بازديد و سرويس قرار گيرند ایزو
برحسب لزوم مواردي كه بايد بازديد و بررسي شوند ، عمر كاركرد قطعات حساس ، نقاط روانكاري ، نوع
روانكار، دوره تناوب و مسئول انجام آنها بايد در شناسنامه تجهيزات مشخص شود ایزو
همچنين ابزار و وسايل مورد استفاده و تاسيسات و بناها نيز بايد بصورت ادواري مورد بازديد قرار گرفته
و درصورت لزوم نسبت به اصلاح ، تعمير و يا مرمت آنها اقدام نمود ایزو
سابقه انجام سرويس ها وروانكاري ها در فرم سابقه سرويس ها وتعميرات و سابقه روانكاري ثبت ميشود ایزو
6-22- تعميرات اتفاقي

درصورت بروز از كارافتادگي يا نقص در عملكرد هريك از ابزار تجهيزات و يا تاسيـسات و يا هـرگونه
خرابي در ساختمان ها و سازه هاي مربوطه ،كاربران و مسئولين ذيربـط موظفند درخواست تعمير را
به واحد خدمات فني ارائه نموده و واحـد فـني نيز موظـف است در اسرع وقت نسبت به رفـع نـواقــص
اقدام مقتضي را به عمل آورد.
 سابقه انجام تعميرات در فرم سابقه سرويس ها و تعميرات ثبت ميشود.

6-3- برنامه ريزي سرويس ساليانه

به منظور انجام تعميرات اساسي و سرويس هاي ادواري تجهيزات، مسئول خدمات فني برنامه نگهداري
 و تعميرات ساليانه را تدوين و اجراي آنها را در آن ثبت مينمايد.

6-4- كالبيراسيون و تصديق

مشخصات ابزار پايش و اندازه گيري در فهرست ابزار پايش و اندازه گيري تعيين ميگردد.
تمامي ابزار و سايل پايش و اندازه گيـري مـورد نـظر در دامـنه كـاربرد اين روش اجرايي بايد داراي كــد
منحصر به فرد بوده و مشخصات آنها از جمله فواصل زماني كاليبراسيون يا تصديق كاليبراسيون وسايـل
پايش و اندازه گيري كه جهت تصديق ساير وسايل در سازمان مورد استفاده قرار مي گيرند ، بايد توسـط
آزمايشگـاههاي ذيصـلاح كـاليبراسـيون و استانـداردهاي قابل رديابي به استانداردهاي مـلي و بـين المللي
 كاليبره و درصورت لزوم تنظيم گردند. نتايج تصديق ساير وسايل بايد ثبت گردد.

مدرك حاوي اطلاعـات ميـزان خطـا و مـحدوده مجاز استفاده ابـزار بايـد در دسـترس كاربران آنها باشد .
كد شناسايي و وضعـيت اعتبـار كاليبراسيون يا تصديق اين وسايل بايد ضمن الصاق برچسـب تصـديق يا
كاليبراسيون مشخص گردد.
فقط واحد خدمات فنـي مـجاز به تعمـير و يا تنظــيم وسـايل پايـش و اندازه گيري بوده و در اينصورت بايد
مجدداً پس از اتمام كار، كاليبره يا تصديق گردند. درصورتي كه وسـايل مـزبور غيرقابل استفاده تشـخيص
داده شود بايد به آنها برچسب هشدار دهنده مناسب الصاق گردد
. عمل تصديق بايد توسط كاركنان آموزش ديده انـجام گيرد. ابزاري كه توسـط مراجع كاليبراسـيون كاليبـره
نميگـردنـد، بايـد با سـاير ابزار كاليبره تصديق شده و نتايج آن در فـرم سـابـقه تـصـديق ابـزار پايـش و
انـدازه گيـري ثبت گـردد.
اگر نتايج كاليبراسيون يا تصديق نشان دهند كه ابزار مورد استفاده داراي خطا بوده اين امر بايد به اطلاع
كاربران ذيربط رسانده شود تا اقدام مقتضي درباره نتايج پايش و اندازه گيري هاي انجام شده با آن وسايل
صورت پذيرد.
وسايل پايش و اندازه گيري متحرك در زماني كه استفاده نمي گردند بايد در محفظه هاي مناسبي نگهداري
شوند تا از آسيب ديدن مصون باشند.
كاربران حين حمل و نقل و استفاده نيز بايد در حفاظت اينگونه وسايل دقت كافي را به عمل آورند.
وسايلي كه براي پايش و اندازه گيري مـوثر بر كيـفيت محصـول از آنهـا استفاده نمي گـردند بـايد برچسـب
شناسايي مناسب ( NCR) به آنها الصاق گردد.
به وسايلي كه هر بار پيش از استفاده بايد كاليبره يا تصديق گردند ، برچسب مناسب ( CBU) الصاق گردد.
 وسايل آسيب ديده و خراب بايد در محل معيني قرار داده شوند.

7- سوابق :
7-1- شناسنامه تجهيزات TC-F01
7-2- درخواست تعمير TC-F05
7-3- سابقه تعميرات و نگهداري TC-F02
7-4- سابقه روانكاري TC-F03
7-5- برنامه نگهداري سالانه TC-F06
7-7- فهرست ابزار پايش و اندازه گيري TC-F10
7-8- برچسب تصديق TC-F12
7-9- سابقه تصديق  TC-F11

1 -هدف: تشريح عمليات بازاريابي، فروش و توزيع محصول، نحوه تبادل اطلاعات با مشتري و اخذ بازخور از مشتري
 از جمله شكايات مشتري و چگونگي اندازه گيري رضايت مشتريان ایزو

2- دامنه كاربرد: حوزه مديريت فروش شركت ایزو

3- مسئوليت ها: مسئـوليت بازنـگري قـرارداد يا سفارش مشتري برعهده مـديرعامل و مدير فروش/ بازرگاني ميبـاشد ایزو
مسئوليت حسن اجراي اين روش اجرايي و دريافت بازخور از مشتري برعهده مدير فروش و كاركنان
 ذيربط ميباشد ایزو مسئوليت بررسي شكايت مشتري برعهده نماينده ميباشد ایزو

4- مراجع: نظامنامه كيفيت ایزو

5- تعاريف:

5-1- مشتري: فرد/سازمان دريافت كننده محصول (5-6)
5-2- نماينده فروش: مشتري كه طي عقد قرارداد نمايندگي فروش با شركت مؤظف به فروش و توزيع محصولات
خريداري شده شركت در حوزه جغرافيايي مربوط ميباشد ایزو
5-3- عمده فروش: مشتري كه محصولات شركت را به منظور توزيع و فروش به خرده فروشان خريداري ميكند ایزو
5-4- خرده فروش: مشتري كه محصولات را بمنظور فروش مستقيم به مصرف كننده نهايي خريداري مينمايد ایزو
5-5- مصرف كننده نهايي: مشتري كه محصولات را بمنظورمصرف خوراكي ازخرده فروشان خريداري مينمايد ایزو
5-66- محصول: ماحصل يك فرآيند (نظير مواد اوليه،‌ محصول نهايي و خدمات)

6- شرح اجرا:

6-1- تعيين خواسته هاي مشتري

خواسته هاي مشتري بر دو نوع مشتمل ميباشند:
الف) خواسته هاي تصريحي: اين خواسته ها درخواستهاي مشتري ميباشد كه صراحتاً بصورت شفاهي ويا در قرارداد
فيمابين بيان ميگردد، نظير نوع و تعداد محصول، شيوه و زمان تحويل و قيمت و نحوه پرداخت آن ایزو
خـواسـته هـاي تصـريحي مشــترياني كه قـرارداد فـروش يا قرارداد نمـاينـدگي با شركت منعقد ميكنند، در
قـرارداد ذيـربـط مشخص ميگردد، اما بـراي هـر بار ارستال يك محـموله محـصولات، سـفارش شفـاهي يا كتبي هر
 مشتري بايد در برگه سفارش مشتري ثبت گردد ایزو

ب) خواسته هاي تلويحي: اين خواسته ها شامل مشخصات و ويژگي هاي كاربـردي و الزامي و قانـوني محصول نظـير
ويژگيهاي فيزيكي و معيارهاي پذيرش آنها، و استانداردهاي مرتبط محصول ميباشد كه در طرح كيفيت مشـخص
گرديده است ایزو
6-22- بررسي خواسته هاي مشتري

1. خواسته هاي مشتري پيش از عقد قرارداد و يا پذيرش سفارش مشتري بايد توسط مديريت فروش و مـديرعامـل از نظر
 موارد زير بررسي گردد:

الف)‌ مشخص بودن و كفايت تمامي خواسته هاي تصريحي مشتري،
ب) عدم مغايرت مفاد قرارداد يا سفارش مشتري با آنچه كه قبلاً توافق شده بوده است و حل و فصل شدن آنها،
ج) ظرفيت توليد، برنامه هاي توليد، موجودي محصولات و وضعيت سفارشات قبلي از جمله سفارشات تحويل
 نشده مشتريان، وضعيت اعتبار مالي مشتري به منظور پذيرش يا رد قرارداد/سفارش مشتري.

2. امضـاي قرارداد و يا برگه سفارش مشتري به منزله انجام بررسي هاي فوق ميباشد. در صورت عدم پذيرش و
يا تغيير مفاـد قرارداد / سفارش مشتري، دستور كتبي مديريت در پي نوشت قرارداد و يا سفارش تغييريافته / اصلاحيه
 قرارداد بايد بصورت مستند مشخص و ثبت گردد.

3. مشخصات خواسته هاي تصريحي مشتري در جدول سفارشات مشتري ثبت ميگردد.

يادآوري: در صورتيكه مشتري سفارش / قـرارداد درباره محصـول خاصي داشتـه باشـد كه جـزء محصـولات روتين شركت
نميبـاشد، اين امر به عنوان طـراحي و تكويـن محصـول جديد / تغييريافته درنظرگرفته شده و مطابق رويه ذيربط
 توانايي سازمان در طراحي و تكوين آن بررسي خواهد شد.

6-3-توليد، ارسال و تحويل محصول به مشتري

1. پس از تاييد سفارش مشتري و در صورت عدم موجودي كافي، بمنظور توليد محصول، برگه سفارش توليد صادر
و جهت برنامه ريزي توليد به واحد توليد ارسال ميگردد.
2. پس از توليد محصول، جهت اعلام به انبار محصول وبارگيري وارسال آن مطابق روش اجرايي انبارش، مديريت فروش
نسبت به صدور حواله فروش اقدام مينمايد.
3. مديريت انبارمؤظف است مطابق حواله، محصولات را بارگيري نموده ودر نهايت مشخصات محصولات بارگيري شده را
 در برگه خروجي انبار ‌ ثبت نمايد.

6-4- تغيير خواسته هاي مشتري

1. در صورت تغيير خواسته هاي مشتري، قرارداد/برگ سفارش مشتري جديد تنظيم و يا به آن الحاقيه پيوست شده
 يا پي نويش گرديده و مجدداً توسط مديران عامل و فروش بازنگري و تاييد ميگردند.

2. اين تغييرات بايد در سفارش توليد نيز اعمال گردد.

3. اگر اين تغيير درخواست از طـرف مشتري پيش از ارسـال محصول اعـلام گردد، پس از بازنگري و در صـورت داشـتم
موجودي بايد در حواله فروش نيز اعمال شود.
6-55- تبادل اطلاعات با مشتري

1. واحد فروش/بازرگاني، كانال ارتباطي سازمان و مشتريان ميباشد.
كليـه كاركنـان فـروش مؤظف به پاسخگويي درباره وضعيت پذيرش/تغيير قرارداد يا سفارش ها و يا بارگيـري و ارسـال
كـالاها و راهنـمايي مشـتريان سازمان بوده و در صورت لـزوم ميان واحـدهاي ذيربط سازماني و آنها ارتباطات لازم را
 برقرار خواهند كرد.

2. سازمان اطلاعات موردنياز مشتريان را درباره محصول از طريق ارائه كاتالوگهاي محصول در اختيار آنان قرار ميدهد.
همچنـين مشتـريان ميتـوانند از طريـق مراجعه به وب سايت سازمـان به نشاني www.azarshahdco.com درباره
 شركت و محصولات آن اطلاعات لازم را كسب نمايند.

6-5-1- رسيدگي به شكايات مشتريان

1. اگر مشتريان سازمان درباره خواسته هاي تصريحي و يا الزامات تلويحي مربوط به محصول شكايتي داشته باشند، اين
شكايت توسط پرسنل فروش در برگه درخواست اقدام اصلاحي/پيشگيرانه ثبت و به منظور بررسي به دبيرخانه تضمين
 كيفيت ارسال ميگردد.

2. نمايـنده مديريت مطابق روش اجـرايي اقدام اصلاحي/پيشگيرانه شكايت را مورد بررسي قـرار داده و نتيـجه را به واحـد
 فروش جهت اعلام به مشتري گزارش خواهد كرد.

6-5-2- اندازه گيري رضايت مشتريان

1. واحد فروش مؤظف است سالانه حداقل يكبار نسبت به نظرسنجي از يك چهارم مشتريان خود شامل نمايندگان فروش،
عمده فروش ها و خرده فروش هايي كه بيش از سه بار در سال از سازمان خريد نموده اند، از طريق ارسال
 فرم نظرسنجي از مشتريان و دريافت فرمهاي پرشده و يا تماس با آنها و پركردن فرمها اقدام نمايد.

2. همچنين واحد فروش با شركت در نمايشگاههاي ذيربط طي سال و يا از طريق وب سايت شركت بايد نسبت به اخذ
 نظرات مصرف كننده نهايي در فرم نظرسنجي اقدام نمايد.

3. معيارهاي ارزيابي رضايت مشتريان و وزن هر يك از معيارها توسط مديريت فروش در فرم ذيربط مشخص ميگردد.
حداكثر امتياز هر برگه 100 ميباشد كه ميانگين امتياز فرمهاي نظرسنجي گروههاي مختلف مشتري در دوره هاي
زماني تعريف شده و مقايسه آنها نشان دهنده روند افزايش/كاهش رضايت مشتريان ميباشد (براي اطلاعات بيشتر
 به جدول تحليل داده ها رجوع شود).

يادآوري: اگر در نظرسـنجي از مشتريان مورد نارضايتي مطرح گردد، مطابق بند 6 -5-1 به عنوان شكايت مشتري ثبت
 و پيگيري خواهد شد.

– ضمائم و سوابق
7- 1- سفارش مشتري (SA-F00)
7 -2- جدول سفارشات مشتري (SA-F01)
7-3- حواله فروش (SA-F02)
7-4- سفارش توليد (SA-F03)
7-5-درخواست اقدام اصلاحي/پيشگيرانه (QA-F10)
7-6-فرم نظرسنجي از مشتريان (SA-F04)
7-7-برنامه توليد هفتگي (PR-F01)
7-8-گزارش موجودي انبار (ST-F03)
7-9- جدول وضعیت پروژه ها ((SA-F05

1- هدف : هدف از اجراي اين روش اجرايي شناسايي محصول نامنطبق و كنترل آن به نحوي است كه از استفاده يا تحـويل
 ناخواسته آن جلوگيري شده و در صورت نياز فراخواني شود ایزو

2- دامنه كاربرد : دامنه كاربرد اين روش اجرايي شامل مواد اوليه و بسته بندي خريداري شده ، محصـول نيمـه ساخته و
 محصول نهايي در سراسر مراحل توليد ، انبارش ، تحويل و پس از آن مي باشد ایزو

3- مسئوليت :

3-1- مسئوليت تشخيص و تعيين تكليف محصول نامنطبق و اعلام آن به واحدهاي ذيربط بر مدير كنترل كيفيت مي باشد ایزو

3-2- مسئوليت شناسايي محصولات نامنطبق در مكان هاي توليد يا انبارش و اجراي دستور كنترل كيفيـت پـس از تعيين
 تكليف با سرپرستان و مسئولين ذيربط مي باشد ایزو

3-3- مسئوليت فراخواني محصولات نامنطبق برعهده مديريت فروش/بازرگاني مي باشد ایزو

4- مرجع: نظامنامه كيفيت

5 – تعاريف :

5- 1- محصول نامنطبق: محصولي كه با الزامات و يا خواسته هاي مربوط به آن مطابق طرح كيفيت منطبق نيست ایزو

6- شرح اجراء :

6- 1- كنترل کویل نامنطبق

1 – کویل خریداری شده بلافاصله توسط QC مورد بررسی قرار گرفته در صورتـی کهQC نتوانـد بلافاصله بازرسـی
کند باید با تابلوی تحت بررسی مشخص شوند و پارامترهای کـنترل کیـفی مطابق طرح کیفیــت مورد آزمـون قــرار
گرفته و در صورتی که با معیارهای پذیرش انطباق نداشته باشند ، از مصرف و تائید آنها خودداری شـده و ضــمن
مشخص نمودن کویل ها در انبار به عنوان محصول نامنطبق با نصب ( تابلوی محصول نامنطبق ) به تامـین کـنـنده
 عودت داده می شود یا به عنوان ضایعات فروش می روند ایزو

2 – تحت بررسی بودن کویل ها درصورت نیازباید توسـط نصـب تابـلو در محـل ویا نگهداری درمحل قرنطـینه مشخـص
گردد ایزو
33 – کنترل کیفیت موٌظف است نظر خود را درباره کویل وارده در رسید انبار اعلام نماید ایزو

4 – در صورتیکه کویل ها برش خورده نامنطبق تشخیص داده شوند ، با تابلوی محصول نا منطبق باید شناسـایی شده
و به عنوان ضایعات فروش می رسند ایزو
6-2
 – كنترل محصول لوله تولید شده نامنطبق

1 – نقایص لوله های تولید شده توسـط گچ صنعتی بر روی لوله و نیز با درج حـرف D مشخـص شده تا اصـلاح شوند
( جوشکاری مجدد نقاط ) در صورتیـکه نقایص غیر قابل اصلاح باشند ، لوله ها با علامت R به معنای Reject
مشخص می شوند ( Grade 33 )

2 – پس از اصلاح ، لوله ها مجدد مورد بازرسی قرار گرفتـه و در صـورت وجود نقـص مطـابق بند 1 عـمل شده ، در
غیر این صورت حرف D از روی لوله پاک می گردد ( Grade 22 )

3 – در صورتی که در مرحله Bevel ،محصول نامنطبق تشخیص داده شود ، QC زاویه آن رابا گچ صنعتی مشخص
 نموده تا اصلاح شود .

4- در صورتی که محصول در مرحله هیدروتسـت ، نامنطبق تشخیص داده شـده و قابل اصـلاح نبـاشد ، با علامت R
به معنای مـردود یا Reject مـشخص شده ، در غـیر اینصـورت محـل های نیازمند تعمیر با گچ صنعـتی مشـخص
 شده تا مجدداً جوشکاری شوند .

5- محصول نهایی پس از تولید و پس از اتمام کلیه تستها مطابق طرح کیفیـت در صـورت داشـتن ایـراد ،وضعیـت آن
 مانند محصول نیمه ساخته به شرح فوق تعیین میگردد .

6- پیش از معلوم شدن نتایج آزمون ها و تائید آنها توسط QC محصول نهایی نباید ترخیص شود .

7- تنها در صورتی که مشتری علی رغم اعلام ایراد محصـول با ارسـال آن به صـورت کـتبی موافقـت نماید ، مجـوز
 ترخیص ( مشروط ) محصول از طرف مدیر عامل می تواند صادر شود .

8 – در صورت تشخیص عیب عملکرد محصولات پس از تحویل به مشتری ، مراتب باید به اطـلاع مشـتریان رسـیده و
 محصولات باید بر اساس سری ساخت فراخوان شده و یا ایراداز طریق ارائه خدمـات پس ازفروش برطرف شـود.

6 -3- درخواست اقدام اصلاحي

درصورت تشخيص محصول نامنطبق اعم از محصولات خريداري شده ( مواد اوليه)، محصول نيمه ساخـته يا محصول
نهايي كه با عودت، بازكاري يا تعمير معمول،‌اصلاح محصول صورت نپذيرد و يا ايراد تكرارگردد، بنابر تشخيص كنترل
كيفيت يا تولـيد بـرگه درخواست اقدام اصلاحي /پيشگيرانه صادر و مطابق روش اجرايـي اقـدام اصلاحـي
/ پيشـگيـرانه، نيـاز بـه انجـام اقـدام اصـلاحي ارزيابي و در صورت لـزوم اقـدامي كه علل ريشه اي بـروزعـدم انطبـاق
 را بـرطـرف نـمايد، انجام خواهد شد.

يادآوري:
انبار محصول مؤظف است شماره سري ساخت محصولات ارسالي و مشخصـات مشتـري تحويل گـيرنده محصـول را به
 منـظور امكان پذير ساختن فراخواني ثبت نمايد.

در برخورد با خطاهای انسانی به چهار اصل توجه مهم نمایید :
 دنبال علت خطا باشید نه خاطی

سعی کنید حتی الامکان از فرد خاطی بخواهید که خود مشکل را رفع و رجوع کند
مشکل را مشکل سازمان بدانید نه مشکل شخص
پیش آمدن مشکل را فرصتی برای بهبود عملکرد سازمان بدانید
با دقت نگاه کنید شما هم می توانید خطر ها را شناسایی کنید ایزو
عقل سالم در بدن سالم و بدن سالم در محیط سالم است ایزو
رعایت اصول بهداشت فردی به پیشگیری از وبا کمک می¬کندو شستشوی صحیح لوازم خطر آلودگی را کاهش می¬دهد
دو نعمت برای انسان نا¬شناخته است:
1- سلامت 2- امنیت
– سلامتی برای هر فردی گرانبهاترین و عزیزترین دارایی است ایزو
تنها يك زمين داريم ایزو
سلامت انسان در گرو سلامت طبيعت مي باشد , در حفظ آن بكوشيم ایزو
حفاظت از محیط زیست، به مثابه صیانت و پاسداشت بستر حیات اجتماعی است ایزو
توجه :
كارگران‌ قبل‌ از ورود به‌ محل‌ غذاخوري‌ بايد دست‌ و روي‌ خود را با صابون‌ بشويند و درصورتي‌ كه‌ با مواد سمي‌ يا عفوني‌ و يا كثيف‌ سروكار دارند لباس‌ كار خود را تعويض‌ نمايند ایزو
توجه :
قبل از انجام هرگونه تعميرات و يا انجام اقدامات در ارتفاع و يا جوشكاري مجوز كار را از واحد ايمني و بهداشت اخذ كنيد ایزو
 استفاده‌ از ليوان‌ عمومي‌ براي‌ آشاميدن‌ آب‌ ممنوع‌ است‌ ایزو

جرثقیل یکی از خودروهای سنگین است که بصورت پشتیبانی نیروهای عملیاتی در بعضی از حوادث مورد استفاده آتش نشانان قرار می گیرد ایزو غالبا در مواقعی که نیاز به جابجایی لوازم و اجسام سنگین و یا خودرو های حادثه دیده مثل سقوط خودروها در کانالها و دره ها و یا واژگون شدن خودروهای تانکر دار حامل سوختهای مایع یا گاز و یا حوادث ریزش آوار و قطعات سنگین فلزی و بتونی و … باشد از جرثقیلها در انواع مختلف سبک و سنگین (با توجه به سفارش مصرف کننده) ساخته و عرضه می شوند و استفاده کنندگان از آن با توجه به نیاز خود و میزان وزن بار مورد جابجایی از نوع مناسب بهره برداری می نمایند ایزو
جرثقیلهایی که مورد استفاده نیروهای آتش نشان قرار می گیرد در دو نوع کلی می باشند که عبارتند از:
1- جرثقیلهای نجات که نصب شده بر روی خودروهای ویژه عملیات امدادرسانی و نجات در حوادث می باشند ایزو
 طراحان و سازندگان خودروهای آتش نشانی جهت رفع نیازهای کاری آتش نشانان در جابجایی و بلند کردن وسایل و اجسام سنگین و رفع موانع موجود در امداد و نجات حادثه دیدگان اقدام به طراحی و نصب یک دستگاه جرثقیل را در قسمت پشت خودرو بعد از کابین تجهیزات نصب می نمایند تا کاربری آن آسانتر باشد ایزو
 قابل ذکر ست که در کابین تجهیزات خودروهای ویژه نجات انواع و اقسام ابزار و وسایل لازم در امداد رسانی کلیه حوادث شهری و برون شهری جاسازی و نگهداری میشود ایزو بعضی از این ابزار عبارتند از قیچی و جکهای هیدرولیکی – تجهیزات برش فلز و سنگ و بتون – ژنراتورههای تامین برق اضطراری تک فاز و سه فاز – پمپهای جابجایی مواد نفتی و لجن کشی – دستگاههای هوارسانی – سیستم ایجاد روشنایی ( پروزکتور) مجهز به پایه تلسکوپی بالا رونده و …
دو نمونه خودرو ویژه نجات در آتش نشان تهران مورد استفاده قرار می گیرد که عبارتند از خودرو بنز 1017 و خودرو بنز 1124 ساخت شرکت *** ایزو
جرثقیل نصب شده بر روی هر دو خودرو فوق مشابه هم و با مارک HIAB650 هستند که دارای حداکثر قدرت بلند کردن 5/33 تن بار می باشند ایزو این نمونه جرثقیل دارای یک سیستم تامین فشار هیدرولیکی است که از نیروی موتور خودرو انرژی می گیرد به طوری که در زمان کار با جرثقیل بایستی موتور خودرو روشن باشد ایزو انتقال نیروی موتور به پمپ فشار روغن از طریق سیستم PTO مخصوص و با کلید الکترومغناطیسی نصب شده در کابین راننده فعال می گردد ایزو
بوم این جرثقیل دارای سه تکه اصلی است که توسط مفصلهای مخصوص به هم متصل هستند ایزو آخرین تکه بوم به صورت تلسکوپی قابلیت افزایش طول داشته و دسترس نهایی به طول 55 متر را از سکوی بوم برای اپراتور فراهم می نماید ایزو
قدرت بلند کردن بار این جرثقیل طبق اعلام سازنده آن 3500 در حداکثر ظرفیت می باشد ایزو
با افزایش طول بوم قدرت بلند کردن بار دستگاه کاهش می یابد ایزو جدول زیر تناسب وزن بار با طول بوم را نشان می دهد ایزو
طول بوم (متر) 7/1 4/2 5/3 5
وزن بار ( کیلو گرم) 3500 2500 1700 1200
همانطور که در جدول ملاحظه می شود وقتی بوم در حداکثر قابلیت دسترس آن از نظر ارتفاع باشد توان بلند کردن بار جرثقیل به کمتر از 50% کاهش می یابد ایزو
 بر روی بوم این جرثقیل یک دستگاه وینچ هیدرولیکی نیز نصب شده است که در عملیات کششی مورد استفاده قرار می گیرد ایزو کنترل حرکات و گردش بوم و وینچ آن از طریق اهرمهای مخصوص که بر روی تابلو کنترل جرثقیل نصب شده است کنترل می گردد ایزو
نصب دو تابلوی کنترل مشابه در دو سمت سکوی جرثقیل این امکان را به آتش نشانان می دهد که از سویی که تسلط بیشتری بر عملیات دارند اقدام نماسند ایزو
تابلوی کنترل جرثقیل دارای 5 اهرم است که به ترتیب از چپ به راست عملیات زیر را انجام می دهند:
1- کنترل گردش بوم به اطراف ( در جهت افقی)
2- اهرم کنترل بازوی اول
3- اهرم کنترل بازوی دوم
4- کنترل و افزایش طول بوم در آخرین تکه یا بازوی سوم ( به صورت تلسکوپی )
5- اهرم کنترل یا باز و بسته کردن وینچ
2- جرثقیلهای معمولی که در خارج از سازمان نیز موارد استفاده فراوان از جمله در ساختمان سازی و … دارند ایزو
در این بحث نوشتار جرثقیلهای معمولی و نحوه استفاده از آنها در آتش نشانی مورد بررسی قرار می گیرد ایزو
بطور کلی 3 دستگاه جرثقیل ( از نوع معمولی) در گروه تجهیزات خودرویی سازمان آتش نشانی تهران قرار دارد که عبارتند از:
1- جرثقیل 25 تنی (معروف به کامپیوتری)
2- جرثقیل 25 تنی معمولی
3- جرثقیل 6 تنی ( چپقی)
مشخصات عمومی جرثقیلها
 جرثقیلهای خودکششی ( جرثقیلهایی که بر روی کامیون نصب شده اند) دارای یک بوم یک یا چند تکه هستند که با طراحی مناسب توسط سازندگان دارای قابلیت افزایش طول در قسمت بوم می باشند ایزو بر رووی انتهای بوم ( نوک بوم) یک قرقره فولادی تعبیه شده است که کابل فلززی وینچ بر روی آن حرکت می نمایند ایزو معمولا یک دستگاه وینچ با کابلهای فولادی (مقاوم در برابر وزنه ) بر روی بوم طوری طراحی و نصب می گردد که توسط نیروی پمپ هیدرولیک خودرو فعال گردد ایزو کابل فلزی وینچ مجهز به یک قلاب و قرقره است که از قسمت نوک بوم آویزان می گردد وقتی وزنه ای به قلاب وینچ بسته شود با عملکرد وینچ وزنه از جای خود حرکت کرده و یا بلند خواهد شد ایزو
 بوم جرثقیل بر روی سکویی نصب شده است که قابلیت گردش دوورانی را بر حول محور بوم ایجاد می نماید ایزو غالبا بوم جرثقیل ها را طوری طراحی می نمایند که در انتهای آخرین قطعه بوم امکان نصب جیب وجود داشته باشد ایزو
 معمولا قدرت و اندازه جرثقیلها را متناسب با قدرت و کشش موتور کامیونی که حامل آنها ست در نظر می گیرند ایزو بر روی شاسی جرثقیلها جکهای مخصوصی تعبیه می نمایند که هنگام برداشتن بار موجب ایجاد تعادل بیشتر و ایمنی در کاربری جرثقیل می گدد ایزو این جکها از طرفین شاسی یا سکوی جرثقیل به سمت خارج بیرون آمده و بر روی زمین مستقر می گردند استفاده از این جکها در هنگام جابجایی بار توسط جرثقیل ضروری می باشد ایزو
 هنگام استفاده از جرثقیل بایستی کلیه نکات ایمنی از جمله ایمنی در محل استقرار – فاصله و فضای مناسب جهت گردش و عملکرد بوم و ایمنی در سیستم وینچ و بستن قلابها به بار – تناسب وزن مورد جابجایی با زاویه طول بوم رعایت شود ایزو استحکام زمین در محل استقرار جرثقیل بایستی بحدی باشد که فشار وارده ناشی از وزن دستگاه و بار مورد جابجایی هیچ اثری بر پایداری دستگاه نداشته و در طول زمان کارکرد جرثقیل جکها در جای خود ثابت بمانند ایزو
اپراتور دستگاه موظف است پس از اطمیینان از استحکام سطح محل استقرار جرثقیل شروع به عملیات نماید ایزو
 فضای مناسب جهت گردش و عملکرد بوم فشایی است که در ان هیچ مانعی برای گردش و افزایش طول بووم و جایجایی بار نباشد ایزو راننده جرثقیل بایستی دستگاه را در امن ترین و مناسبتر ین نقطه در نزدیک محل عملیات طوری مستقر نماید که بیشترین تسلط را در حین عملیات دارا باشد ایزو قبل از استفاده از بوم بایستی جکهای بغل دستگاه را تا حد نهایی باز نموده و روی زمین طوری مستقر نمود که لاستیکهای کامیون از زمین جدا شوند ایزو
طریقه بستن قلاب کابل فلزی دستگاه به بار مورد جابجایی بایستی از ایمنی بسیار بالایی برخوردار بوده و هرگونه احتمال سقوط منتفی باشد ایزو
جیب jib: یک بوم اضافی است که به صورت اختیاری بر انتهای آخرین قطعه بوم جرثقیل نصب می گردد و طول بوم را به مقدار طول جیب ( 6 تا 5/77 متر ) افزایش می دهد جییب با استفاده از پین ها و اتصالات مخصوص بر نوک بوم نصب می گردد ایزو
مزیت نصب این وسیله افزایش قابلیت دستریسی و عملکرد بوم جرثقیل است که کاربران جرثقیلها با توجه به نیاز در عملیات جابجایی اجسام از آن استفاده می نمایند ایزو
سازندگان جیب (jib) را از فلز محکم و مقاوم به طوری طراحی می نمایند که تاثیر منفی بر ایمنی عملکرد جرثقیل نداشته باشد ایزو
مشخصات فنی جرثقیل 25 تنی ( کامپیوتری)
این جرثقیل از نوع KOBELCO مدل T280است که بر روی شاسی کامیون نیسان دیزل ژاپنی مدل Kw30MXI نصب شده است ایزو بوم این وسیله از 4 تکه (قسمت ) تشکیل شده است که 33 قسمت آن به صورت کشویی در قسمت اصلی فرو می روند ایزو این جرثقیل که در سال 1364 به خدمت سازمان آتش نشانی تهران در آمده است ایزو دارای طول کلی 12 متر و عرض 5/2 متر در حالت بسته بودن جکها و بوم می باشد ایزو
زاویه گردش بوم بر محور اصلی سکوی دستگاه 360 بوده و هیچ محدودیتی در گردش آن وجود ندارد ایزو طول بوم در حالت کاملا باز به 31 متر می رسد ایزو زاویه عملکرد بوم در حالت کاملا باز 800 است که این زاویه توسط نشاندهنده مخصوصی که بر روی بوم طراحی شده است مشخص می گردد ایزو
وینچ دستگاه این امکان را به اپارتور می دهد که از فاصله حداکثر ارتفاع بوم ( حدود 311 متری ) اشیا روی زمین را جابجا نماید ایزو البته باید توجه داشت که هر چه بر طول بوم افزوده شود و شعاع عملکرد ( زاویه عملکرد ) دستگاه کمتر باشد قدرت دستگاه در برابر وزن بار مورد جابجایی کمتر می شود ایزو
حداکثر ظرفیت مجاز جابجایی بار توسط بوم این جرثقیل 25 تن می باشد که در کوتاهترین طول بوم ( 10 متری در قسمت اول ) و زاویه 800 درجه نسبت به سطح زمین ( آخرین زاویه عملکرد عمومی بوم ) می باشد ایزو
استاندارد ظرفیت بلند کردن بار توسط بوم جرثقیل در جدول ضمیمه آمده است ایزو
نحوه عملیات با جرثقیل
کلیه عملیات کنرتل بوم و جابجایی بار توسط جرثقیل از طریق تابلو کلیدها و اهرمهای موجود در اتاقک کنترل صورت می گیرد ایزو در این محل اهرمهای مخصوص ( 44 اهرم ) باز کردن و جمع کردن بوم و وینچ دستگاه و اهرم گردش بوم به اطراف نصب شده است ایزو این اهرمها به ترتیب از راست به چپ مخصوص باز کردن (افزایش طول ) 2- جمع کردن بوم 3- باز و بسته کردن کابل فلزی وینچ – گردش بوم به اطراف در 4 جهت ( سوئینگ ) می باشند ایزو کلیه مراحل عملیات از قبیل زاویه استقرار و طول بوم و فاصله بار از مرکز ثقل دستگاه و ارتفاع بوم از سطح زمین و خارج کردن جکهای شاسی از طریق نمایشگرهای الکترونیکی ( کامپیوتری ) موجود بر روی تابلو عملکرد نمایش می شود ایزو
 این تابلو قابلیت پیشگیری از عملکرد خطای اپراتور را داشته و به هنگام وجود بار اضافی یا زاویه و طول بیش از استاندارد بوم پس از اعلام وضعیت صوتی و بصری عملکرد دستگاه را بصورت خودکار متوقف می نماید ایزو
عملیات استفاده از جکهای شاسی
جهت نصب جکهای شاسی و ایجاد استقرار پایداری بیشتر جرثقیل به ترتیب زیر عمل شود ایزو
با استفاده از تابلوی مخصوصی که در طرفین شاسی نصب شده است و اهرمهای عملکرد جکها بر روی آن تعبیه شده اقدام به خارح کردن جکها شود ایزو
این تابلو دارای 55 اهرم است که در جهات بالا و پائین حرکت دارند اهرمها به ترتیب از چپ به راست مربوط به جکهای سمت را ست جلو – سمت چپ جلو – سمت را ست عقب و سمت چپ عقب می باشند ایزو پنجمین اهرم امکان خارج نمودن توام کلیه جکها را به اپ راتور می دهد ایزو بر روی آخرین اهرم یک شاسی مخصوص نصب شده است که بصورت گاز دستی عمل نمده و دور موتور را جهت تامین نیروی مورد نیاز پمپ فشار روغن ( هیدرولیک ) ایجاد می نماید ایزو فشار بر اهرمها در جهت پائین جکها را بیرون آورده و در جهت بالا جکها را به داخل محفظه خود جمع می کند ایزو
قابل توجه است که در جرثقیل 25 تنی ( کامپیوتری ) فاصله پایه جکهها در آخرین حد خارج شدن از شاسی ( عرض نهائی جرثقیل هنگام عملیات ) برابر 6 متر می باشد ایزو
عملیات استفاده از بوم ( در جابجایی اشیا)
 پس از استقرار مناسب جکها می توان اقدام به عملیات با بوم نمود ایزو مراحل کار به شرح زیر است: از طریق اهرمهای تابلو موجود در اتاقک کنترل ابتدا مهار بوم را از جلوی شاسی خودرو ( از طریق آزاد کردن کابل وینچ) ازاد نموده و با اهرم باز کردن بوم بوم را از جای خود حرکت داده و به سمت نقطه عملیات حرکت دهید ایزو پس از تثبیت بوم در محل مورد نظر کابل فلزی وینچ را آزاد کرده و قلاب آنرا به شی مورد جابجایی متصل و اقدام به جابجایی آن کنید ایزو
هنگام استفاده از بوم بایستی تناسب طول و زاویه عملکرد بوم با وزن بار مورد جابجایی را در نظر داشته و طبق جدول معرفی شده از طرف سازنده عمل شود ایزو
نکاتی که در هنگام عملکرد جرثقیل باید مورد توجه قرار گیرد عبارتند از:
1- استقرار در محل مناسب و مطمئن که دارای حداکثر ایمنی و تسلط بر عملیات باشد ایزو
2- در گیر کردن گیربکس مخصوص جرثقیل (PTO) از طریق گرفتن کلاج و زدن دکمه مخصوص فعال نمودن PTO ایزو
3- باز کردن جکهای بلغ جهت ایجاد استحکام و پایداری بیشتر دستگاه بر روی زمین از طریق تابلو اهرمهای مخصوص جکها در کنارشاسی جرثقیل ایزو
44- بلند کردن بوم و باز کردن آن در زاویه و طول مناسب با کار از طریق اهرمها و کلیدهای موجود در تابلو عملکرد بوم در اتاقک کنترل ایزو باید توجه داشت که تناسب وزن بار – طول بوم و زایوه بوم بایستی مطابق استانداردهای سازنده دستگاه باشد ایزو هنگام گردش بوم مراقب موانع موجود در محل و سیمهای برق و … باشید ایزو
5- بستن کابل فلزی قلاب دار جرثقیل به وسیله مورد جابجایی بصورت کاملا محکم و ایمن انجام گیرد ایزو
6- هنگام جابجایی بار معلق به بوم جرثقیل دقت شود ایزو بار به جایی برخورد نکند که موجب بروز آسیب گردد ایزو
جرثقیل 25 تنی معمولی
این جرثقیل دارای سیستمهای عملکرد تقریبا مشابه جرثقیل 255 تنی کامپیوتری می باشد ایزو با این تفاوت که نمایشگرهای کامپیوتری و الکترونیکی در این جرثقیل وجود ندارد و کلیه عملیات از طریق سیستمهای مکانیکی و هیدرولیکی صورت می گیرد ایزو طول نهایی بوم سه تکه این دستگاه 26 متر می باشد ایزو جکهای شاسی این وسیله نیز بصورت مایل از دو طرف شاسی خارج شده و بر روی زمین مستتقر می گردد ایزو
جرثقیل 6 تنی ( چپقی)
این جرثقیل نیز از نوع معمولی بوده و قادر به جابجایی و بلند کردن باری به وزن 66 تن در حداکثر ظرفیت خود می باشد ایزو از این وسیله بیشتر در عملیات سبک استفاده می شود ایزو این وسیله قادر است بار یا خودروهای سبک ( سواری ) را برداشته و پس از قرار دادن بر روی کفی عقب جرثقیل آنرا به نقاط مورد نظر منتقل نمایدو بوم این دستگاه ساخت شرکت *** می باشد که از 3 قطعه تشکیل شده و به صورت تلسکوپی ( کشویی) جمع می شود ایزو محدودیتی در گردش بوم آن به اطراف وجود ندارد ایزو هنگام استفاده باید جکهای جانبی شاسی کاملا باز و بر روی زمین قرار گیرند ایزو

شرکت *** با توجه به ماموریت سازمانی، توسعه برای زندگی بهتر را آرمان خود قرار داده و در این راستا در صدد است تا با ایجاد محیطی ایمن و عاری از آلودگی، تمامی حوادث و اثرات سوء بر افراد، محیط زیست و تاسیسات را حذف و با بهبود فرایندها تولید محصولات منطبق را تضمین نماید ایزو

رویکرد ما:
 در جهت توسعۀ پایدار، ارتقاء رشد و بالندگی نیروی انسانی، افزایش بهره وری بر مبنای اقتصاد سبز و ارتقاء سطح رضایت ذی نفعان می باشد ایزو

تعهدات ما:
– در الویت قرار دادن موضوعات بهداشت، ایمنی و محیط زیست در صنعت پتروشیمی
– تدوین سیاستها، اصول و الزامات مرتبط با نظام یکپارچۀ سیستم مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست
– ایجاد نگرش جدید و فضای ارتباطی باز و سازنده بین مدیران، کارکنان و عموم جامعه
– تخصیص منابع مالی، انسانی و سازمانی مورد نیاز
– رعایت قوانین و مقررات ملی و بین المللی
– استفادۀ بهینه از انرژی و منابع
– ارزیابی عملکرد فرآیندها و برنامه ها به منظور بهبود مستمر سیستم مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست
– حمایت از تحقیقات کاربردی در صنعت پتروشیمی با استفاده از محققین متخصص
– ارائۀ آموزشهای لازم و فن آوریهای جدید به صورت مستمر
– شناسائی، ارزیابی، حذف و یا کنترل مؤثر مخاطرات در شرایط معمول، تغییر و بحران
– مشارکت دادن همۀ ذی نفعان اعم از کارکنان، مشتریان، پیمانکاران و غیره در جهت بهبود مستمر سیستم مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست
 – توجه به تغییرات داخلی و بین المللی و اعمال مدیریت تغییر در کلیه فرآیندها

من و شما برای صیانت از سرمایه های ملی، مسئولیتی مشترک داشته و حصول به اهداف عالیۀ مان تنها زمانی تحقق خواهد یافت که در تمامی این مسیر از هیچ کوششی فرو گذاری نکنیم ایزو

گرچه مواد شیمیایی به نحوه گسترده ای در زندگی انسان وارد شده اند و جزء لاینفک زندگی انسان هستند ایزو ولی نگرانی ها در مورد اثرات آنها بر روی سلامتی انسان و محیط زیست یک مسئله جهانی است ایزو در حال حاضر تقریباً 575000 ماده شیمیایی وجود دارد و هر ساله 100 ها ماده شیمیایی جدید وارد بازار می¬گردد ایزو بدیهی است که این مواد می توانند پیامدهای بهداشتی و زیست محیطی متنوعی بسته به نوع و ترکیب این مواد داشته باشند ایزو بنابراین لازم است مقتضیات یکسانی برای کلیه مواد شیمیایی که تولید یا وارد یا مصرف می¬شوند در نظر گرفته شده و اطلاعات لازم برای حفاظت کارکنان و مصرف کنندگان در برابر خطرات مواد شیمیایی از طریق کاهش مواجهه، جایگزینی مواد خطرناک و تدوین مقررات کاری فراهم گردد ایزو
مقررات جاری اتحادیه اروپا برای مواد شیمیایی، مجموعه ای از قوانین تدوین شده در طی سالهای متمادی است که در آن الزامات جداگانه ای برای مواد شیمیایی قدیمی (فاصله 1971 تا 19811) و مواد شیمیایی جدید (پس از سال 1981) وجود دارد ایزو در این مقررات اطلاعات کافی در مورد اثرات اکثر این مواد بر روی سلامت انسان و محیط زیست ارائه نمی شود و شناسایی و ارزیابی ریسک های بهداشتی ناشی از این مواد با سرعت اندکی پیش رفته، ضمن اینکه این مقررات مانع از تحقیق و نوآوری در جهت شناسایی ریسکهای مواد شیمیایی می شود ایزو بنابراین با توجه به ضرورت وجود اطلاعات برای ارزیابی و کنترل موثر مخاطرات بهداشتی، اتحادیه اروپا تصمیم گرفت سیستمی را طراحی نماید که در آن کلیه مواد شیمیایی قبل از ورود به بازار مورد آزمایش قرار گیرند و این مسئولیت علاوه بر مقامات عمومی نظارتی بر عهده تولیدکننده و واردکننده نیز گذاشته شود ایزو

REACH چیست ؟
REACHH نظامنامه ای است که توسط اتحادیه اروپا به منظور مدیریت و کنترل مخاطرات و احتمالات آسیب¬زا برای سلامتی و ایمنی انسان و محیط زیست که در مراحل تولید و ساخت، واردات و استفاده مواد شیمیایی بروز کنند تدوین شده است ایزو در عین حال تدوین این مقررات به افزایش توان رقابتی صنعت اروپا با تقویت و ایجاد فرصتهای نوآوری و ابتکار عمل منجر خواهد شد ایزو
واژه REACH اختصاری است از کلمات Registration (ثبت)، Evaluation (ارزیابی)، Authorization (صدور مجوز مواد شیمیایی) و Restrictions of Chemicalss که مرحله چهارم آن در واقع نوعی محدودیت و ممانعت های استفاده از مواد شیمیایی است ایزو
ثبت: تولیدکنندگان و واردکنندگان مواد شیمیایی موظفند با خواص شیمیایی، کاربردها، جابجایی ایمن و در برخی موارد آزمایش این گونه مواد را گردآوری و گزارش دهند ایزو
ارزیابی: ریسک های ناشی از مصرف مواد شیمیایی ارزیابی و طریقه ایمن مصرف مواد شیمیایی خطرناک به صورت کامل تشریح شود ایزو
صدور مجوز و محدودیت ها: مواد شیمیایی خطرناک فقط پس از تصویب توسط آژانس مواد شیمیایی اروپا (ECHAA) قابل استفاده هستند ایزو

ضرورت تدوین REACH
اگرچه امروزه صنعت شیمیایی بصورت کاملاً کنترل شده می باشد اما در پاره ای موارد گزارشاتی دال بر عدم کفایت و ناکارآمدی برخی مصوبات مقرراتی اروپا و غیرشفاف بودن آنها وجود دارد ایزو
 زمان بر بودن و ناکارآمدی برخی مقررات جاری در کنترل تهدیدات نشات گرفته از عوارض منفی مواد شیمیایی در بخشهای ایمنی و حفظ سلامتی افراد و حفاظت از محیط زیست گویای این موضوع است ایزو به عبارت دیگر ضرورت تدوین REACH ناشی از وجود نگرانی از حیث فقدان اطلاعات در زمینه دامنه خطرات و میزان آسیب پذیری سلامت و ایمنی افراد و محیط زیست از ابتدای مرحله ساخت و تولید تا مرحله مصرف و کاربرد مواد شیمیایی است ایزو
از جمله ویژگیهای عملکردی REACHH ، اصرار و پافشاری جدی آن در تصویب قوانینی برای محافظت از کارگرانی است که در بخشهای مختلف در معرض مواد شیمیایی مضر و خطرناک قرار دارند و محیط کار آنان از ضریب ایمنی پایینی برخوردار است ایزو
 افزایش ضریب ایمنی و رفع هرگونه عامل نگران کننده محیط کار کارگران به لحاظ در دسترس قرار دادن هشدارهای ایمنی بصورت قابل فهم و درک آسان، اطلاع رسانی مناسب و کافی و به موقع برای کاربران صنایع پایین دستی و پرسنل آنان در مناقصات و مزایده ها جهت حذف احتمالات آسیب زا و رفع عوامل بیماری زا، تشویق جایگزینی مواد مناسب و بکارگیری شیوه های کاربردی مجاز و استاندارد بجای استفاده از مواد مضر از جمله اقداماتی هستند که REACH با جدیت خواهان آن است ایزو از طرف دیگر REACH معتقد است که مسئولان و کاربران صنایع پایین دستی نظیر تولیدکنندگان و واردکنندگان مواد شیمیایی باید نسبت به رعایت کلیه ضوابط و مسائل و ایمنی پایبند و متعهد باشند ایزو
 در بخشهای رقابتی، سیستم فعلی کنترل و ارزیابی مواد جدید (در صورت ورود بیش از یک تن در سال)، ناتوان و مختل کننده نوآوری و ابتکار عمل در صنعت شیمیایی اروپا محسوب می شود چراکه سیستم فعلی در طی 20 سال اخیر در حدود 3000 ماده شیمیایی تحت پوشش اطلاع رسانی قرار داده است که این رقم در مقایسه با کشورهای آمریکا و ژاپن چندان مطلوب نیست ایزو
با ایجاد یک سیستم برای مواد جدید و موجود، امید این است که REACHH در شفاف سازی و افزایش کارآمدی همچنین کاهش خلا ناشی از کمبودهای اطلاعاتی و افزایش توان رقابتی صنعت اروپا توام با تقویت نوآوریها کارساز باشد ایزو

اهداف REACH
– افزایش ایمنی و سلامتی افراد و حفاظت از محیط زیست
– صیانت و رشد توان رقابتی صنعت اروپا
– ممانعت از گسیختگی و چندگانگی بازار داخلی اروپا
– شفاف سازی و رفع ابهامات مقرراتی
– ائتلاف و یکپارچگی با شرایط و وضع بین المللی
– مطابقت با تعهدات بین المللی اروپا در قبال سازمان تجارت جهانی (WTO)
پیشنهاد دهندگان و متولیان REACHH پذیرفته¬اند که تنوع موضوعات آیین نامه و دایره نفوذ دستورالعملها نه تنها در خصوص تولید مواد شیمیایی بلکه تعداد زیادی از کاربران این مواد را در صنایعی نظیر خودروسازی، نساجی، کشاورزی، داروسازی و بهداشت، صنایع چوب، کامپیوتر، بخشهای خدماتی در زمینه محیط زیست و … شامل خواهد بود ایزو در حقیقت کاربرد REACH نه تنها در مورد مواد شیمیایی مورد استفاده در صنایع است بلکه در مورد موادی که در زندگی روزانه نیز استفاده می شوند همچون مواد تمیزکننده، رنگها و در مواردی همچون لباسها و وسایل الکتریکی نیز کاربرد دارد ایزو

کاربرد REACH
هر شرکت تولید کننده، واردکننده، مصرف کننده یا توزیع کننده مواد، ترکیبات یا کالاهای شیمیایی مسئول حصول اطمینان از انطباق با REACHH می باشد ایزو بنابراین، این قانون کلیه تولیدکنندگان، عرضه کنندگان، توزیع کنندگان و مصرف کنندگان مواد شیمیایی و نیز شرکت¬ها و موسساتی که محصولات خود را به اتحادیه اروپا صادر می کنند را در بر می گیرد ایزو
 تولیدکنندگان و واردکنندگان مواد شیمیایی باید آمار دقیقی از مواد تولید شده و وارد شده را ارائه کنند و هیچ شرکتی حق تولید و یا بازاریابی مواد ثبت نشده را ندارد ایزو استفاده کنندگان ترکیبات شیمیایی حتی برای استفاده از کالاهایی که به شکل خام است می بایست مواد مورد استفاده خود را ثبت کنند ایزو
تمامی مواد وارداتی و تولید شده با حجمی بالاتر از یک تن در سال که در چارچوب اهداف REACHH تعریف می شوند مشمول مقررات بوده و الزام ثبت در مورد آنها وجود دارد ایزو مواد موجود بر مبنای فازی و در حد و مقدار آستانه، ثبت می شوند و در خصوص برخی مواد شیمیایی ارزیابی هایی صورت می گیرد ایزو استعمال مواد خطرناک ممکن است نیاز به اخذ مجوز داشته باشد ایزو در عین حال ممکن است نسبت به تولید و استفاده از این مواد سختگیری هایی اعمال گردد ایزو
REACH در حدود 40 دستورالعمل فعلی را تغییر خواهد داد اما در تضاد با سایر قوانین مواد شیمیایی نیست و این تغییرات تاثیرات بسزایی در بخش¬های مختلف به دنبال خواهد داشت ایزو
تغییرات و تدوین مقررات عمدتاً در حوزه مسائل زیر خواهد بود :
– مقررات مربوط به ارزیابی و کنترل خطرات ناشی از مواد موجود
– تدوین اصول و مبانی ارزیابی و تشخیص خطرات انسانی و محیط¬زیست ناشی از مواد شیمیایی موجود
 – گمانه¬زنی¬ها برای قوانین، مقررات و دستورالعمل¬ها در ارتباط با اعمال محدودیت و ممنوعیت بازاریابی و استفاده از مواد شیمیایی خطرناک چه به لحاظ تهیه و چه به لحاظ ساخت و فرآوری مقدماتی آنها
 – گردآوری، تدوین و آرایش و تنظیم جزئیات برای سیستم های اطلاعاتی خاص در ارتباط با خطرات تهیه و آماده سازی مواد

برنامه زمان بندی REACH
الزامات REACH از اول ژوئن 2007 الزامی شده است و آژانس مواد شیمیایی اروپا از سال 2008 شروع به ثبت می کند ایزو مهلت برای پیش ثبت نام تا اول دسامبر 20088 می باشد و پس از آن تنها در صورت ثبت کامل امکان صدور و عرضه محصولات وجود خواهد داشت ایزو
– اگر بیشتر از 1000 تن مواد شیمیایی یا بیشتر از 1 تن [1]CMRs در سال تولید می کنید دوره ثبت 3 سال است ایزو
– اگر 100 تا 1000 تن مواد شیمیایی در سال تولید میکنید دوره ثبت 6 سال است ایزو
– اگر از 1 تا 100 تن مواد شیمیایی در سال تولید می کنید دوره ثبت 111 سال است ایزو

1- هدف : هدف از تدوين اين روش اجرايي شناسايي و دستيابي به الزامات قانوني و ساير الزامات قابل اعمال به جنبه هاي زيست محيطي و خطرات و ريسكهاي ايمني و بهداشت شغلي مي باشد ایزو
2- دامنه كاربرد : دامنه كاربرد اين روش اجرايي شامل کليه فعاليتهاي شركت لوله سازی پاسارگاد را در بر مي گيرد ایزو
3- مسئوليت :
مسئولیت نظارت بر حسن اجرای این روش اجرایی بر عهده نماینده مدیریت می باشد ایزو
4- مرجع:
4-1- استاندارد ISO 14001 : 2004
4-2- استاندارد OHSAS 18001 : 2007
5 – تعاريف :
5- 1- كليه تعاريف و اصطلاحات بكار رفته در اين روش مطابق با تعاريف مندرج در استاندادهاي ISO 14001 : 2004 و OHSAS 18001 : 2007 مي باشد ایزو
6- شرح اجراء :
6-1- شناسايي الزامات قانوني و ساير الزامات
 سرپرست ايمني بهداشت در دوره هاي يك ساله اقدام به شناسايي الزامات و قوانين از مراجع قانون گذار زيست محيطي و ايمني و بهداشت شغلي مي نمايد ایزو در هنگام شناسايي قوانين از مراجع ذيل اطلاعات جمع آوري مي نمايد:
 سازمان حفاظت محيط زيست ، وزارت كار ، اداره كل محيط زيست استان ، بيمه و تامين اجتماعي ، اداره كل بهداشت حرفه اي و محيط استان ، وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشكي ، اداره استاندارد و تحقيقات صنعتي ايران و ساير مراجع قانون گذار ایزو
5-2- دستيابي به الزامات قانوني و ساير الزامات
5-2-11- جهت دستيابي و بدست آوردن قوانين و مقررات مرتبط و قابل اجرا به جنبه ها و ريسكهاي فعاليتها ، محصولات ، خدمات سازمان ، سرپرست واحد ايمني و بهداشت از طريق مكاتبه يا مراجعه حضوري به مراكز فوق و مراجع قانون گذار كليه قوانين و مقررات مربوطه و شناسايي شده بصورت مكتوب تهيه مي نمايند تا از طريق روش اجرايي كنترل مدارك و سوابق بشماره
QA-P00 ایزوتحت كنترل قرار گيرد و در فهرست توزیع و ویرایش مدارک به شمارهQA-F01 و همچنين ليست قوانين و آئين نامه ها به شماره SE-F011 ثبت نموده و يك نسخه از ليست و قوانين تهيه شده در واحد ايمني و بهداشت نگهداري مي شود ایزو
5-2-22- در صورتيكه هرگونه تغيير در عمليات ، روشها يا مواردي كه مي تواند در قوانين و مقررات يا خط مشي تاثير بگذارد ، اعمال گردد ، سرپرستان واحدها سريعاً موارد را به اطلاع نماينده مديريت رسانده تا در پي آن قوانين و مقررات جديد و مربوطه تهيه گردند و در اختيار پرسنل و واحدهاي مربوطه قرار گيرد ایزو
5-3- ابلاغ الزامات قانوني و ساير الزامات به پرسنل
5-3-11- سرپرست واحد ايمني و بهداشت كليه قوانين مرتبط با هر واحد را مشخص و تفكيك نموده و به واحدهاي مربوطه ابلاغ مي نمايد ایزو توزيع اين قوانين پس از تفكيك برحسب واحدها از طريق مكانيزم كنترل مدارك اجرا مي گردد ایزو
5-3-2- كليه پرسنل موظف هستند كه قوانين ابلاغ شده را به صورت كامل رعايت نمايند ایزو
5-4- ارزيابي انطباق با الزامات قانوني و ساير الزامات
5-4-11- ارزيابي نحوه اثر اين قوانين و مقررات بر روي جنبه ها و ريسكهاي فعاليتها ، محصولات و خدمات از طريق بازديدهاي دوره اي و نيز ماهيانه توسط سرپرست ايمني و بهداشت انجام شده و نتايج در قالب گزارشات تجزيه و تحليل و چك ليستهاي پايش تهيه و پس از بررسي و برگزاري جلسات با سرپرستان واحد ها(در صورت لزوم) تصميمات لازم از طريق اقدام اصلاحي و پيشگيرانه به شماره QA-F10 اتخاذ و اجرا مي شود ایزو

7- سوابق :
7- 1 – ليست قوانين و آيين نامه ها ( SE-F011 )

1- هدف :هدف از تدوين اين روش اجرايي شناسايي و دستيابي به الزامات قانوني و ساير الزامات قابل اعمال به جنبه هاي زيست محيطي و خطرات و ريسكهاي ايمني و بهداشت شغلي مي باشد ایزو

2- دامنه كاربرد : دامنه كاربرد اين روش اجرايي شامل کليه فعاليتهاي شركت لوله سازی پاسارگاد را در بر مي گيرد ایزو

3- مسئوليت :

مسئولیت نظارت بر حسن اجرای این روش اجرایی بر عهده نماینده مدیریت می باشد ایزو

4- مرجع:

4-1- استاندارد ISO 14001 : 2004

4-2- استاندارد OHSAS 18001 : 2007

5 – تعاريف :

5- 1- كليه تعاريف و اصطلاحات بكار رفته در اين روش مطابق با تعاريف مندرج در استاندادهاي ISO 14001 : 2004 و OHSAS 18001 : 2007 مي باشد ایزو

6- شرح اجراء :

6-1- شناسايي الزامات قانوني و ساير الزامات

سرپرست ايمني بهداشت در دوره هاي يك ساله اقدام به شناسايي الزامات و قوانين از مراجع قانون گذار زيست محيطي و ايمني و بهداشت شغلي مي نمايد ایزو در هنگام شناسايي قوانين از مراجع ذيل اطلاعات جمع آوري مي نمايد:

سازمان حفاظت محيط زيست ، وزارت كار ، اداره كل محيط زيست استان ، بيمه و تامين اجتماعي ، اداره كل بهداشت حرفه اي و محيط استان ، وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشكي ، اداره استاندارد و تحقيقات صنعتي ايران و ساير مراجع قانون گذار ایزو

5-2- دستيابي به الزامات قانوني و ساير الزامات
5-2-11- جهت دستيابي و بدست آوردن قوانين و مقررات مرتبط و قابل اجرا به جنبه ها و ريسكهاي فعاليتها ، محصولات ، خدمات سازمان ، سرپرست واحد ايمني و بهداشت از طريق مكاتبه يا مراجعه حضوري به مراكز فوق و مراجع قانون گذار كليه قوانين و مقررات مربوطه و شناسايي شده بصورت مكتوب تهيه مي نمايند تا از طريق روش اجرايي كنترل مدارك و سوابق بشماره
QA-P00 ایزوتحت كنترل قرار گيرد و در فهرست توزیع و ویرایش مدارک به شمارهQA-F01 و همچنين ليست قوانين و آئين نامه ها به شماره SE-F011 ثبت نموده و يك نسخه از ليست و قوانين تهيه شده در واحد ايمني و بهداشت نگهداري مي شود ایزو

5-2-2- در صورتيكه هرگونه تغيير در عمليات ، روشها يا مواردي كه مي تواند در قوانين و مقررات يا خط مشي تاثير بگذارد ، اعمال گردد ، سرپرستان واحدها سريعاً موارد را به اطلاع نماينده مديريت رسانده تا در پي آن قوانين و مقررات جديد و مربوطه تهيه گردند و در اختيار پرسنل و واحدهاي مربوطه قرار گيرد ایزو
5-3- ابلاغ الزامات قانوني و ساير الزامات به پرسنل
5-3-11- سرپرست واحد ايمني و بهداشت كليه قوانين مرتبط با هر واحد را مشخص و تفكيك نموده و به واحدهاي مربوطه ابلاغ مي نمايد ایزو توزيع اين قوانين پس از تفكيك برحسب واحدها از طريق مكانيزم كنترل مدارك اجرا مي گردد ایزو

5-3-2- كليه پرسنل موظف هستند كه قوانين ابلاغ شده را به صورت كامل رعايت نمايند ایزو

5-4- ارزيابي انطباق با الزامات قانوني و ساير الزامات
5-4-11- ارزيابي نحوه اثر اين قوانين و مقررات بر روي جنبه ها و ريسكهاي فعاليتها ، محصولات و خدمات از طريق بازديدهاي دوره اي و نيز ماهيانه توسط سرپرست ايمني و بهداشت انجام شده و نتايج در قالب گزارشات تجزيه و تحليل و چك ليستهاي پايش تهيه و پس از بررسي و برگزاري جلسات با سرپرستان واحد ها(در صورت لزوم) تصميمات لازم از طريق اقدام اصلاحي و پيشگيرانه به شماره QA-F10 اتخاذ و اجرا مي شود ایزو

1- هدف : هدف از تدوين اين روش اجرايي شناسايي و ارزيابي كليه ريسكها و خطرات ايمني و بهداشت و جنبه هاي زيست محيطي است كه سازمان بايد تحت كنترل داشته باشد و همچنين ثبت و نگهداري آنها به جهت بهبود عملكرد سيستم مديريت محيط زيست و ايمني و بهداشت شغلي خود و حصول اطمينان از انطباق با خط مشي سازمان مي باشد ایزو
2- دامنه كاربرد : دامنه كاربرد اين روش اجرايي شامل کليه فعاليتهاي شركت لوله سازی پاسارگاد را در بر مي گيرد ایزو
3- مسئوليت :
مسئولیت نظارت بر حسن اجرای این روش اجرایی بر عهده نماینده مدیریت می باشد ایزو
4- مرجع:
4-1- استاندارد ISO 14001 : 2004
4-2- استاندارد  OHSAS 18001 : 2007

5 – تعاريف :
5- 1- كليه تعاريف و اصطلاحات بكار رفته در اين روش مطابق با تعاريف مندرج در استاندادهاي ISO 14001 : 2004 و OHSAS 18001 : 20077 مي باشد ایزو

6- شرح اجراء :

– نمايندگان واحدها (كميته اجرايي) با همكاري نماينده مديريت در امور ايمني بهداشت و محيط زيست (سرپرست ايمني و بهداشت ) شركت نسبت به شناسايي جنبه هاي زيست محيطي و ريسكهاي ايمني و بهداشت واحد مربوطه در دوره هاي يكساله اقدام مي نمايد ایزو اين عمل از طريق آناليز فعاليت و تعيين ورودي و خروجي آن در هر واحد يا امور و استفاده از ماتريس شناسائي خطرات ( پيوست 1 ) و ماتريس جنبه هاي زيست محيطي ( پيوست 2 )، در فرم تعيين و ثبت و امتياز دهي جنبه ها و ريسك خطرات ( پيوست 3 ) ثبت مي گردد ایزو شناسايي جنبه ها و ريسك ها در سه حالت فعاليتهاي نرمال ، غير نرمال صورت مي گيرد ایزو
پس از شناسايي كليه جنبه ها و ريسكهاي شناسايي شده، از طريق روش FMEAA كه در انتهاي اين روش به آن اشاره شده است، توسط نماينده واحد مربوطه مورد ارزيابي قرار گرفته و امتياز كسب شده براي هر مورد در فرم ( پيوست 3 ) ثبت مي گردد ایزو
– نتايج ارزيابي جنبه ها و ريسكها توسط نماينده مديريت مورد تجزيه و تحليل قرار گرفته و سطح جنبه بارز و سطح تحمل ريسك در سازمان تعيين مي گردد ایزو
 نمايندگان واحدها با در نظر گرفتن سطح جنبه بارز و سطح تحمل تعيين شده براي ريسك ، جنبه هاي بارز و ريسكهاي غير قابل تحمل را در فرم ثبت جنبه هاي بارز و ريسكهاي غير قابل تحمل ثبت مي نمايند (پيوست 4) ایزو
 سپس سرپرستان واحدها با همكاري نماينده مديريت با در نظر گرفتن جنبه هاي بارز و ريسكهاي غير قابل تحمل نسبت به ارائه اهداف و برنامه هاي پيشنهادي جهت كنترل جنبه هاي بارز زيست محيطي و ريسكهاي ايمني و بهداشت غير قابل تحمل اقدام نموده و اهداف و برنامه هاي پيشنهادي را در فرم فهرست اهداف و برنامه ها ( پيوست 5 ) و فرم تخصيص فعاليتها به تفكيك برنامه (پيوست 6) ثبت مي نمايند و تحويل نماينده مديريت قرار مي گيرد ایزو
 كليه اهداف و برنامه هاي پيشنهادي واحدها در جلسه كميته راهبري مطرح گرديده و پس از تاييد و تخصيص بودجه جهت اجرا هر يك ، مسئولين اجرا و پايش و مهلت اجراي هر برنامه تعيين گرديده و جهت اجرا به افراد مرتبط ابلاغ می گردد ایزو
تبصره : در خصوص جنبه ها و ريسكهايي كه داراي الزام قانوني مي باشند بدون در نظر گرفتن امتياز نهايي، جنبه بارز و يا ريسك غير قابل تحمل در نظر گرفته مي شوند ایزو
 هرگاه فعاليت ، تجهيزات و خدمات سازمان در پي گسترش و توسعه سازمان تغيير يابد، كليه جنبه ها و ريسكهاي جديد توسط نمايندگان واحدهاي مربوطه (كميته اجرايي )خارج از دوره شناسايي و ارزيابي شده و تحت كنترل قرار مي گيرند ایزو
روش شناسايي و ارزيابي جنبه ها و ريسكهاي ايمني و بهداشت :
ارزيابي ريسكها و جنبه ها با استفاده از روش FMEA و مطابق با مراحل زير صورت مي گيرد ایزو
پس از انجام تعيين وروديها و خروجيهاي هر فعاليت در سازمان، امتيازاتي براي كليه خطرات و جنبه هاي شناسايي شده براساس چهار پارامتر1- شدت ،2- دامنه انتشار و نسبت افراد در معرض 33- احتمال وقوع 4- قابليت كشف و كنترل ، مطابق با جداول زير تعلق مي گيرد ایزو

1- هدف :هدف از تدوين اين روش اجرايي شناسايي و ارزيابي كليه ريسكها و خطرات ايمني و بهداشت و جنبه هاي زيست محيطي است كه سازمان بايد تحت كنترل داشته باشد و همچنين ثبت و نگهداري آنها به جهت بهبود عملكرد سيستم مديريت محيط زيست و ايمني و بهداشت شغلي خود و حصول اطمينان از انطباق با خط مشي سازمان مي باشد ایزو

2- دامنه كاربرد : دامنه كاربرد اين روش اجرايي شامل کليه فعاليتهاي شركت لوله سازی پاسارگاد را در بر مي گيرد ایزو

3- مسئوليت :

مسئولیت نظارت بر حسن اجرای این روش اجرایی بر عهده نماینده مدیریت می باشد ایزو

4- مرجع:

4-1- استاندارد ISO 14001 : 2004

4-2- استاندارد OHSAS 18001 : 2007

5 – تعاريف :

5- 1- كليه تعاريف و اصطلاحات بكار رفته در اين روش مطابق با تعاريف مندرج در استاندادهاي ISO 14001 : 2004 و OHSAS 18001 : 2007 مي باشد ایزو

6- شرح اجراء :

– نمايندگان واحدها (كميته اجرايي) با همكاري نماينده مديريت در امور ايمني بهداشت و محيط زيست (سرپرست ايمني و بهداشت ) شركت نسبت به شناسايي جنبه هاي زيست محيطي و ريسكهاي ايمني و بهداشت واحد مربوطه در دوره هاي يكساله اقدام مي نمايد ایزو اين عمل از طريق آناليز فعاليت و تعيين ورودي و خروجي آن در هر واحد يا امور و استفاده از ماتريس شناسائي خطرات ( پيوست 1 ) و ماتريس جنبه هاي زيست محيطي ( پيوست 2 )، در فرم تعيين و ثبت و امتياز دهي جنبه ها و ريسك خطرات ( پيوست 3 ) ثبت مي گردد ایزو شناسايي جنبه ها و ريسك ها در سه حالت فعاليتهاي نرمال ، غير نرمال صورت مي گيرد ایزو

پس از شناسايي كليه جنبه ها و ريسكهاي شناسايي شده، از طريق روش FMEA كه در انتهاي اين روش به آن اشاره شده است، توسط نماينده واحد مربوطه مورد ارزيابي قرار گرفته و امتياز كسب شده براي هر مورد در فرم ( پيوست 3 ) ثبت مي گردد ایزو

– نتايج ارزيابي جنبه ها و ريسكها توسط نماينده مديريت مورد تجزيه و تحليل قرار گرفته و سطح جنبه بارز و سطح تحمل ريسك در سازمان تعيين مي گردد ایزو

نمايندگان واحدها با در نظر گرفتن سطح جنبه بارز و سطح تحمل تعيين شده براي ريسك ، جنبه هاي بارز و ريسكهاي غير قابل تحمل را در فرم ثبت جنبه هاي بارز و ريسكهاي غير قابل تحمل ثبت مي نمايند (پيوست 4) ایزو

سپس سرپرستان واحدها با همكاري نماينده مديريت با در نظر گرفتن جنبه هاي بارز و ريسكهاي غير قابل تحمل نسبت به ارائه اهداف و برنامه هاي پيشنهادي جهت كنترل جنبه هاي بارز زيست محيطي و ريسكهاي ايمني و بهداشت غير قابل تحمل اقدام نموده و اهداف و برنامه هاي پيشنهادي را در فرم فهرست اهداف و برنامه ها ( پيوست 5 ) و فرم تخصيص فعاليتها به تفكيك برنامه (پيوست 6) ثبت مي نمايند و تحويل نماينده مديريت قرار مي گيرد ایزو

كليه اهداف و برنامه هاي پيشنهادي واحدها در جلسه كميته راهبري مطرح گرديده و پس از تاييد و تخصيص بودجه جهت اجرا هر يك ، مسئولين اجرا و پايش و مهلت اجراي هر برنامه تعيين گرديده و جهت اجرا به افراد مرتبط ابلاغ می گردد ایزو

تبصره : در خصوص جنبه ها و ريسكهايي كه داراي الزام قانوني مي باشند بدون در نظر گرفتن امتياز نهايي، جنبه بارز و يا ريسك غير قابل تحمل در نظر گرفته مي شوند ایزو

هرگاه فعاليت ، تجهيزات و خدمات سازمان در پي گسترش و توسعه سازمان تغيير يابد، كليه جنبه ها و ريسكهاي جديد توسط نمايندگان واحدهاي مربوطه (كميته اجرايي )خارج از دوره شناسايي و ارزيابي شده و تحت كنترل قرار مي گيرند ایزو

روش شناسايي و ارزيابي جنبه ها و ريسكهاي ايمني و بهداشت :

ارزيابي ريسكها و جنبه ها با استفاده از روش FMEA و مطابق با مراحل زير صورت مي گيرد ایزو

پس از انجام تعيين وروديها و خروجيهاي هر فعاليت در سازمان، امتيازاتي براي كليه خطرات و جنبه هاي شناسايي شده براساس چهار پارامتر1- شدت ،2- دامنه انتشار و نسبت افراد در معرض 3- احتمال وقوع 4- قابليت كشف و كنترل ، مطابق با جداول زير تعلق مي گيرد ایزو

1- هدف : هدف از اين روش اجرائي تشريح نحوه شناسايي و تعيين عمليات و فعاليتهاي مرتبط با جنبه هاي زيست محيطي و خطرات ايمني بهداشت شغلي غير قابل تحمل در شركت لوله سازی پاسارگارد و هم چنين نحوه پوشش شرايطي است كه نبود آنها ممكن است منجر به انحراف از خط مشي واهداف زيست محيطي و ايمني بهداشت مجموعه گردد ایزو
2- دامنه كاربرد : دامنه كاربرد اين روش اجرايي شامل کليه فعاليتهاي شركت لوله سازی پاسارگاد را در بر مي گيرد ایزو
3- مسئوليت :
 مسئولیت نظارت بر حسن اجرای این روش اجرایی بر عهده نماینده مدیریت می باشد ایزو

4- مرجع:
4-1- استاندارد ISO 14001 : 2004
4-2- استاندارد OHSAS 18001 : 2007
5 – تعاريف :
5- 1- كليه تعاريف و اصطلاحات بكار رفته در اين روش مطابق با تعاريف مندرج در استاندادهاي ISO 14001 : 2004 و OHSAS 18001 : 20077 مي باشد ایزو

6- شرح اجراء :

6-1- شناسايي و تعيين فعاليتها و عمليات مرتبط باجنبه هاي زيست محيطي بارزو خطرات ايمني بهداشت شغلي غير قابل تحمل :
اين فعاليتها با استفاده از روش اجرايـــي شناسايـــي وارزيابـي جنبه هاي زيست محيطي و خطرات ايمني بهداشت شغلي مشخص و ليستي از آنها تهيه مي گردد ایزو
6-2- تحت كنترل قرار دادن و يا در صورت نياز تدوين دستورالعملهاي مرتبط براي فعاليتها و عملياتي كه با جنبه هاي بارز زيست محيطي و خطرات ايمني بهداشت شغلي ارتباط دارند ایزو
 كليه فعاليتها ، عمليات و خدماتي كه ممكن است داراي پيامد زيست محيطي بارز و يا خطرات ايمني بهداشت شغلي غير قابل تحملي باشند بايد به شكلي برنامه ريزي شوند تا اطمنيان حاصل گردد كه تحت شرايط كنترل شده ، به انجام مي رسند ایزو به اين منظور بايد مشخص شود كه براي هر يك از فعاليتها ، خدمات و يا تجهيزات بارز (از ديدگاه زيست محيطي و ايمني بهداشت شغلي) اقدام كنترلي مناسب و يا در صورت نياز دستورالعمل خاصي از قبل وجود داشته باشد ایزو
يادآوري :
 در صورتي كه فعاليتها يا عملياتي توسط پيمانكاران انجام مي شود و يا بهره برداري از تجهيزات و ماشين آلات توسط آنها صورت مي گيرد ، بطوريكه اين عمليات با خطرات ايمني بهداشت شغلي و جنبه هاي بارز زيست محيطي همراه است ، مي بايست الزامات زيست محيطي و ايمني بهداشت مرتبط با فعاليت هايشان مطابق ماتريس الزامات ايمني و بهداشت و محيط زيست پيمانكاران و تأمين كنندگان QA-F09 به ايشان جهت اجرا ابلاغ گردد ایزو بديهي است متولي واحد، مسئول نظارت برحسن اجراي الزامات پيمانكاران يا تأمين كنندگان را به عهده دارد ایزو
نكته : لازم به ذكر است كه ماتريس هاي الزامات در بدو قرارداد به صورت الحاقيه به كليه پيمانكاران ابلاغ مي گردد ایزو
6- سوابق : كليه سوابق ناشي از اجراي اين دستور العمل مطابق با روش كنترل مدارک و سوابق نگهداري مي شود ایزو
7- مستندات :
1-7- دستور العمل ايمني ، بهداشت ، محيط زيست واحد ها به شماره SE-W00
2-7- دستور العمل الزامات ايمني بازديد گان به شماره SE-W01
3-7- دستور العمل مديريت انرژي به شماره SE-W02
4-7- دستور العمل مديريت پسماند به شماره W- SE-W03
5-7- دستور العمل صدور مجوز ايمني كار به شماره SE-W04
6-7- دستور العمل طب كار به شماره  SE-W05

7- سوابق :
7- 1 – ماتريس الزامات ، ايمني بهداشت و محيط زيست پيمانكاران و تأمين كنندگان ( SE-F09 )
11- هدف : هدف از تدوين اين روش ،تشريح مكانيزم پايش و اندازه‌گيري عملكرد شاخص هاي قابل پايش و قابل اندازه گيري جهت حصول اطمينان از انطباق هريك از آنان با الزامات ايمني بهداشت شغلي و محيط زيست مي باشد ایزو
2- دامنه كاربرد : دامنه كاربرد اين روش اجرايي شامل کليه فعاليتهاي شركت لوله سازی پاسارگاد را در بر مي گيرد ایزو
3- مسئوليت :
مسئولیت نظارت بر حسن اجرای این روش اجرایی بر عهده نماینده مدیریت می باشد ایزو
4- مرجع:
4-1- استاندارد ISO 14001 : 2004
4-2- استاندارد  OHSAS 18001 : 2007

5 – تعاريف :
5- 1- كليه تعاريف و اصطلاحات بكار رفته در اين روش مطابق با تعاريف مندرج در استاندادهاي ISO 14001 : 2004 و OHSAS 18001 : 20077 مي باشد ایزو

6- شرح اجراء :

6-1 اندازه گيري شاخص هاي كمي مرتبط با آلاينده هاي محيط زيست و عوامل زيان آور محيط كار
 براين اساس كليه فاكتور هاي قابل اندازه گيري كه به فعاليت ها و خدمات مستقيم شركت مربوط شده و به نوعي موجب آلودگي محيط زيست و شرايط زيان آور محيط كار مي گردد ، شامل آلودگي هوا ، آب ، صوت ، ارتعاشات ، ميزان روشنايي ، پرتو ها وميدانهاي مغناطيسي ميبايست تحت نظارت ,واحد ايمني بهداشت به صورت ادواري(يك ساله) مورد اندازه گيري و تجزيه تحليل قرار گيرد ایزو
 آلودگي هوا: شامل خروجي كليه دود كش هاي خطوط توليد، خروجي اگزوز خودرو هاي بنزين سوز متعلق به شركت و خروجي دودكش موتور خانه و… وگردو غبار محيطي در نواحي خاص و همچنين از ديد شرايط زيان آور شغلي دود و دمه ، بخارات مواد آلي و … باشد ایزو
آلودگي صوتي : شامل آلودگي صوتي و سرو صدا در كليه قسمت هايي از خطوط توليد كه به نحوي ايجاد آلودگي صوتي از ديدگاه زيست محيطي و ايمني بهداشت شغلي نمايد ایزو
آلودگي آب : شامل خروجي فاضلاب ها و شاخص هاي بهداشتي آب آشاميدني
 تبصره : انجام‌ اندازه‌گيري‌ها عموما ‌با استفاده ازامكانات پيمانكاري‌ صورت‌ مي‌پذيرد(از طريق شركت پيمانكار معتمد سازمان حفاظت محيط زيست و وزارت كار ) كه دراين رابطه ارائه سوابق كاليبراسيون تجهيزات مورد استفاده در اندازه گيريها از طريق پيمانكار الزامي است ایزو
6-2- پس از انجام اندازه گيري ، نتايج آنها توسط واحد ايمني بهداشت ، در فرم ثبت فاكتورهاي سنجش به شماره SE-F20 ثبت مي گردد ایزو
 در صورتيكه نتايج اندازه گيريهاي انجام شده در حد استاندارد باشد، در جهت حفظ و كنترل شرايط موجود، برنامه ريزي شده و كنترل جاري ادامه مي يابد ایزو ولي در هنگاميكه نتايج اندازه گيريها بالاتر از حد استاندارد باشد، واحد ايمني بهداشت موارد عدم انطباق را كاملا مورد تجزيه و تحليل قرار داده و راه كار لازم جهت رفع آنها را يا از طريق فرم اقدام اصلاحي / پيشگيرانه ، مطابق با روش اجرائي اقدامات اصلاحي و پيشگيرانه و يا با تعريف يك برنامه مديريتي تعيين و اقدام مي نمايد ایزو
6-3-پايش روند پيشرفت اهداف خرد وكلان و برنامه هاي مرتبط با سيستم مديريت محيط زيست و ايمني بهداشت شغلي :
 نماينده مديريت، جهت پايش برنامه‌هاي مديريتي و اهداف خرد و كلان ضمن هماهنگي با واحدهاي ذيربط (مسوولين انجام پروژه/برنامه) و اخذ اطلاعات مورد نياز درموعد مقرر نسبت به تكميل ستونهاي مربوط به فعاليت‌ ، زمانبندي و درصد پيشرفت طبق‌برنامه درفرم اهداف و برنامه ها به شماره SE-F22، اقدام نموده ، علل تأخير احتمالي پروژه را نيز از مسوول پروژه جويا و درفرم مذكور درج مي‌نمايد ایزو
6-4-بازرسي هاي سه ماهه :
 به منظور نظارت بر اجراي صحيح عملكرد سيستم ،بازرسي هاي ادواري سه ماهه ايمني بهداشت ومحيط زيست توسط واحد ايمني بهداشت از مجموعه فعاليت ها ي شركت و عملكرد پيمانكاران صورت مي گيرد كه نتايج آن در چك ليست پايش عملكرد ايمني بهداشت و محيط زيست به شماره SE-F21ثبت ميشود ایزو لازم به ذكر است چك ليست مذكور بر اساس دستور العمل ها و آيين نامه هاي ايمني بهداشت و محيط زيست تهيه مي گردد ایزو
بر اين اساس نتايج بازرسي ها به صورت گزارشات سه ماهه مورد تجزيه و تحليل قرار مي گيرد و بر حسب مورد، جهت رفع عدم انطباق هاي مشاهده شده اقدام اصلاحي مناسب صورت مي گيرد ایزو
6-5- بازرسي هاي موردي
 واحد ايمني بهداشت به صورت موردي و خارج از برنامه زمانبندي شده نيز بازرسي هاي ايمني بهداشت و محيط زيست را در سطح شركت انجام داده و موارد نا منطبق سيستم مديريت را در قالب گزارش ، نامه و يا اقدام اصلاحي و پيشگيرانه به واحدهاي مربوطه اعلام مي نمايد ایزو
7- سوابق :
7- 1 – فرم ثبت فاكتور هاي سنجش ( SE-F20 )
7-2- چك ليست پايش عملكرد محيط زيست و ايمني ، بهداشت شغلي ( SE-F21 )
7-3- فرم اهداف و برنامه ها ( SE-F222 )

1- هدف : هدف ازتدوين اين روش اجرايي شناسايي وضعيتهاي اضطراري براي کسب آمادگيهای لازم، پيشگيري و نحوه واكنش در شرايط اضطراري و حوادثی كه ميتواند منجر به بروز پيامد های ناگوار بر محيط زيست و بحرانهای انسانی گردند، مي باشد كه گروههای مختلف مسئول در سازمان با درنظرگرفتن دستورالعملهای ويژه آمادگي و واکنش در وضعيتهای اضطراری و بحرانی درصورت بروز هريك از حالات اضطراري بتوانند واكنش مناسب نشان دهند و در به حداقل رسانيدن خسارت وارده به سلامتي انسانها و يا محيط زيست نقش موثري ايـفــا نمايند ایزو

2- دامنه كاربرد :دامنه كاربرد اين روش اجرايي شامل کليه فعاليتهاي شركت لوله سازی پاسارگاد را در بر مي گيرد ایزو

3- مسئوليت :

مسئولیت نظارت بر حسن اجرای این روش اجرایی بر عهده نماینده مدیریت می باشد ایزو

4- مرجع:

4-1- استاندارد ISO 14001 : 2004
4-2- استاندارد  OHSAS 18001 : 2007

5 – تعاريف :
5-22- شرايط اضطراري : حوادثی است که در اثر رخداد و عملکرد های طبيعی و انسانی بطور ناگهانی بوجود می آيد و مشقت، سختی و خساراتی را به يک مجموعه يا جامعه انسانی تحميل می کند و بر طرف کردن آن نياز به اقدامات و عمليات اضطراری دارد ایزو

5- 1- كليه تعاريف و اصطلاحات بكار رفته در اين روش مطابق با تعاريف مندرج در استاندادهاي ISO 14001 : 2004 و OHSAS 18001 : 2007 مي باشد ایزو

6- شرح اجراء :

6-1- شناسايي وضعيت هاي اضطراري :
 – سرپرست ايمني بهداشت درخصوص شناسايي موارداضطراري كليه مكانها ، ساختمان هاي مجموعه خالص سازان و هر نوع شرايط اضطراري مرتبط با فعاليت هاي شركت كه مي تواند منجر به بروز پيامد هاي زيست محيطي و ايمني بهداشت شغلي گردد اقدام نموده و طرحهاي مقابله با هر يك را تدوين نمايد ایزو
6-2-تهيه نقشه هاي شرايط اضطراري:
نقشه هاي شرايط اضطراري شركت مي بايست شامل موارد ذيل باشند:
– نقاط خطرناكي كه به طور بالقوه منجر به بروز شرايط اضطراري در هر يك از واحد ها می شود در نقشه هاي مربوط به شرايط اضطراري SEF111 مشخص مي گردد ایزو(بطور مثال،خطر آتش سوزي، انفجار، سقوط ، برق گرفتگي ….)
– نقاط امن (Meeting Points) که در شرايط اضطراري، پرسنل بتوانند به آن مكانها پناه ببرند ایزو
– نقشه كپسول هاي اطفا، ایزو
6-3- اعــلام وضعــيت اضطــراري :
– هرگونه وضعيت اضطراري نظير بروز آتش سوزي ،‌زلزله ،حملات هوايي و … طريق پيج و تلفن و يا ساير وسايل ارتباطی به اطلاع كليه كاركنان (جهت پناه بردن به مناطق امن) مي رسد ایزو
6-4-آمادگي و واكنــش در وضعــيت اضــطراري :
– اقدامات لازم جهت مقابله با هريك از شرايط اضطراري مطابق طرح هاي مقابله كه در پيوست همين روش اجرايي وجود دارد صورت مي گيرد ایزو
– ليست تلفنهاي اضطراري شامل تلفن هاي درون سازماني و برون سازماني SE019 تهيه و در دسترس كليه پرسنل قرار گرفته است ایزو
 – جهت كسب اطمينان ازآمادگي ، آگاهي و صحــت ارتباطــات در وضعيتهاي اضطراري حداقل سالي يكبار مانورهاي لازم انجام گرفته و ارزيابي هايي از عملكرد و ميزان آمادگي كاركنان درشرايط اضطراري به عمل آمده و نتايج آن در واحد ايمني بهداشت مطرح شده و موارد لازم به واحدهاي مختلف ( درصورت نياز) ابلاغ ميگردد ایزو
 – قبل از انجام مانور توسط واحد ايمني بهداشت ، سناريوي انجام مانور تهيه و پس از انجام مانورها گزارشي تهيه و درصورت وجود نواقص ، موارد درجلسات كميته حفاظت فني و بهداشت كار مطرح خواهد شد ایزو
– ازكليه حوادث انساني و شرايط اضطراري اتفاق افتاده در سيستم مديريت زيست محيطي و ايمني بهداشت شغلي طي فرم گزارش حادثه و شبه حادثه به شماره SE-F122 توسط مدير يا سرپرست واحد، گزارش تهيه شده تا بررسی هاي لازم در خصوص آن توسط واحد ايمني بهداشت صورت گيرد ایزو
– كليه پرسنل آموزشهاي مقدماتي اطفاء حريق و كمكهاي اوليه را ديده و بنا به صلاحديد نماينده مديريت نسبت به استمرار اين آموزشها اقدام ميگردد ایزو
 – کليه پرسنل با توجه به جدول تجهيزات فردی و عنوان شغلی خود تمامی تجهيزات حفاظت فردی تعيين شده در جدول مذکور را دريافت نموده و طی دريافت تجهيزات فردی، تعهد خود را جهت استفاده از اين تجهيزات و حفظ سلامت خود و نگهداري صحيح اقلام اعلام می نمايند ایزو
– اولين اقدامي كه هر يك از پرسنل در مواجهه با شرايط اضطراري بايد انجام دهند اطلاع رساني سريع و به موقع به انتظامات مي باشد
 – جهت داشتن آمادگي كامل در مقابل حوادث كاري و كنترل عوامل زيان آور و بيماري هاي ناشي از كار لوازم حفاظت فردي مناسب براي هر قسمت توسط واحد ايمني بهداشت در جدول وسايل حفاظتي فردي به شماره SE-F13 پيشبيني شده و بر اساس فرم دريافت وسايل حفاظت فردي از انبار به شماره SE-F14 تحويل پرسنل مي گردد ایزو

دستورالعمل های زیر بمنظور انجام صحیح فعالیتها تهیه شده است ایزو
– دستورالعمل مقابله با آتش سوزي به شماره SE-W05
– دستور العمل مقابله با نشت به شماره SE-W06
– دستور العمل مقابله با زلزله به شماره SE-W07
-دستور العمل مقابله با حملات هوايي به شماره SE-W08
– دستور العمل مقابله با بيماري هاي اپيدمي ، عفوني و مسري به شماره SE-W09
– دستور العمل مقابله با اسيد سوزي ، سوختگي بخار به شماره  SE-W10

7- سوابق :
7- 1 – ليست وضعيت هاي اضطراري سازمان ( SE-F10 )
7-2- نقشه هاي مربوط به شرايط اضطراري ( SE-F11 )
7-3- فرم گزارش حادثه و شبه حادثه ( SE-F12 )
7-4- جدول تحويل وسايل حفاظت فردي ( SE-F13 )
7-5-فرم تحويل وسايل حفاظت فردي ( SE-F14 )
7-6- فرم بازديد كپسول هاي اطفاء حريق ( SE-F15 )
7-7- ليست لوازم جعبه كمك هاي اوليه ( SE-F16 )
7-8- فرم تحويل وسايل كمك هاي اوليه ( SE-F17 )
7-9- ليست استفاده كنند گان از وسايل كمك هاي اوليه ( SE-F18 )
7-10- ليست شماره تلفن هاي داخلي و اضطراري ( SE-F199 )

1- هدف : هدف از تدوين اين روش اجرائي ارائه روشي جامع و مناسب جهت برقراري ارتباط با طرفهاي ذينفع در رابطه با عملكرد ايمني و بهداشت شغلي و زيست محيطي در سيستم مديريت يكپارچه مي باشد ایزو
2- دامنه كاربرد : دامنه كاربرد اين روش اجرايي كليه طرفهاي ذينفع اعم از داخلي و خارجي در شركت لوله سازی پاسارگاد را در بر مي گيرد ایزو
3- مسئوليت :
 مسئولیت نظارت بر حسن اجرای این روش اجرایی بر عهده نماینده مدیریت می باشد ایزو

4- مرجع:

4-1- استاندارد ISO 14001 : 2004
4-2- استاندارد  OHSAS 18001 : 2007

5 – تعاريف :

5- 1- كليه تعاريف و اصطلاحات بكار رفته در اين روش مطابق با تعاريف مندرج در استاندادهاي ISO 14001 : 2004 و OHSAS 18001 : 1999 مي باشد ایزو

6- شرح اجراء :

6-1- ارتباط داخلي :
– ابلاغ خط مشي توسط مديريت ارشد سازمان به تمامي كاركنان صورت مي گيرد ایزو
– در مواقعي كه كاركنان در درك خط مشي دچار مشكل مي گردند توضيحات لازم و كافي توسط نمايندگان مديريت در اختيار آنها قرار مي گيرد ایزو
 – جهت برقراري ارتباطات داخلي جلسات عمومي ، جلسات محيط زيست ، جلسات ايمني برگزار و همچنين از بولتنهاي دوره اي ، تابلوهاي اعلانات و يا ثبت دستورالعملهاي كاري برحسب مورد استفاده مي شود ایزو
 – آشنا ساختن پرسنل درخصوص پيامد فعاليت آنها بر محيط زيست و ايمني و بهداشت شغلي توسط نماينده مديريت در امور ايمني بهداشت و محيط زيست صورت مي گيرد ایزو

-كليه نظرات و پيشنهادات درخصوص ايمني بهداشت و محيط زيست به صورت شفاهي ، حضوري و يا كتبي و … به اطلاع نماينده مديريت مي رسد و پس از بررسي و در صورت لزوم برگزاري جلسات ، اقدامات لازم اتخاذ مي شود ایزو
 به منظور جمع‌آوري نظرات و پيشنهادات و شكايات طرفهاي ذينفع داخلي به صورت كتبي صندوق انتقادات ، پيشنهادات ايمني بهداشت و محيط زيست نصب گرديده است كه در پايان هر ماه نظرات توسط سرپرست ايمني بهداشت جمع آوري و بررسي ميشود ایزو
– به منظور آگاهي افراد از خط مشي سازمان در سالن اجتماعات ، دفتر مديريت ، دفتر هيات مديره ، دفتر انتظامات ، سالن هاي توليد و سالن غذاخوري يك نسخه خط مشي موجود مي باشد ایزو
 – همچنين سرپرست ايمني بهداشت موظف است در صورت بروز هرگونه تغيير كه ممكن است بر بهداشت و ايمني شغلي پرسنل موثر باشد از طريق مشاوره و آموزش چهره به چهره، ريسكها و خطراتي كه ممكن است اين تغيير به همراه داشته باشد را به اطلاع پرسنل مرتبط رساند ایزو
5-2- ارتباط خارجي :
 – جهت اعلام استقرار سيستم مديريت يكپارچه روزنامه همشهری تعيين شده كه نماينده مديريت از طريق اين روزنامه و با چاپ و ارايه مطلب در آن، مطالب و تصميمات شركت درخصوص جنبه هاي بارز را به اطلاع كليه طرفهاي ذينفع خارجي و داخلي مي رساند ایزو
 – درخصوص اطلاع رساني به طرفهاي ذينفع خارجي خط مشي در قسمت انتظامات اداره و جلوي درب ورودي قرار داده شده است و در دسترس عموم قرار دارد ایزو

– در زمانيكه طرفهاي ذينفع برون سازماني خواهان كسب هرگونه اطلاعاتي در زمينه سيستم مديريت يكپارچه شركت باشد نماينده مديريت با تائيد مديركارخانه مي تواند نظامنامه و خط مشي اداره را به صورت كنترل شده و با مهر جهت اطلاع در اختيار آنها قرار دهد ایزو
– جهت دريافت نظرات طرفهاي ذينفع خارجي شماره تلفن 6281716-0311 (5 خط) و سايت اينترنتي WWW . PASSARGADPIPE .COM و INFO@PASSARGADPIPE .COMM در نظر گرفته شده است و كليه نظرات و پيشنهادات توسط نمايندگان مديريت ثبت و بررسي مي گردد ایزو
 – همچنين طرفهاي ذينفع خارجي مي توانند جهت ارائه انتقاد و پيشنهاد مرتبط با ايمني بهداشت و محيط زيست خود بصورت حضوري به نماينده مديريت مراجعه نموده و نظرات آنها پس از دريافت در فرم ثبت نظرات و پيشنهادات طرفهای ذينفع ( به شماره SE-F02 ) ثبت و پس از بررسي و در صورت لزوم تشكيل جلسه اقدامات لازم صورت مي پذيرد ایزو
– نماينده مديريت موظف است پس از انجام اقدامات لازم ، نتايج اقدامات را مطابق با فرم ثبت نظرات طرفهاي ذينفع به صورت حضوري يا تلفني يا مكاتبه اي و يا غيره را به اطلاع طرف ذينفع برساند ایزو
 – بمنظور جمع آوري نظرات و شكايات طرفهاي ذينفع خارجي بصورت كتبي صندوق پيشنهادات و انتقادات در كنار درب ورودي کارخانه نصب گرديده و در پايان هر ماه اين نظرات توسط روابط عمومي جمع آوري شده و به اطلاع نماينده مديريت رسانده مي شود ایزو
 – جهت آگاهي رساني به پيمانكاراني كه به هر دليل در محدوده اداره مشغول بكار مي باشند موارد ايمني و زيست محيطي كه مي بايست رعايت نمايد در قالب دستورالعمل مقررات ايمني و بهداشت کار پيمانكاران و جدول الزامات زيست محيطی پيمانکاران به آنها ابلاغ شده و نماينده مديريت مسئوليت نظارت بر رعايت اين موارد توسط پيمانكاران را به عهده دارد ایزو
 – نماينده مديريت در امور ايمني بهداشت و محيط زيست مسئوليت برقراري ارتباطات لازم با ارگان ها و سازمانهاي مرتبط با ايمني بهداشت و محيط زيست جهت بروز رساني اطلاعات و برقراري هماهنگي هاي لازم را به عهده دارد ایزو
7- سوابق :
7- 1 – فرم ثبت نظرات و پيشنهادهاي طرفهاي ذينفع ( SE-F022 )

خاموش كننده گاز كربنيك
Co2
اين خاموش كننده محتوي 3/2گاز co2كه تحت فشارحدود psi800-9000به صورت مايع در آمده ودر سيلندر قرار دارد ایزوچون بدنه آن فشار زيادي را بايد متحمل گردد به همين علت از فولاد ساخته شده است ایزو
مورد استفاده :از اين خاموش كننده بيشتر در محلهاي بسته و براي اطفاء تاسيسات الكتريكي و دستگاه هاي كامپيوتري استفاده مي گردد ایزو
آزمايش ماهانه: با وزن كردن سيلندر از شارژ بودن آن با اطلاع مي شويم چنانچه بيش از 100% از وزن گاز كم شده باشد جهت پر كردن آن اقدام مي نماييم ایزودر صورت نداشتن وسيله ي وزن كشي با تكان دادن يا زيرو رو كردن خاموش كننده بصورت تقريبي مي توان از مقدار مايع داخلي مطلع شد ایزو

آزمايش بدنه:هر 5 سال يكبار با فشاري برابر3375psi (پوند بر اينچ مربع)بدنه سيلندر توسط كار خانه سازنده مرد آزمايش قرار مي گيرد ایزو

خاموش كننده پودر شيميايي
پودر وگاز
3/2 حجم اصلي سيلندر از پودر (بي كربنات سديم) پر شده است و عامل فشار گاز كربنيك(co2)در داخل فشنگي درداخل سيلندر اصلي تعبيه شده است ایزو
مورد استفاده :از اين خاموش كننده بيشتر در آتش سوزي هاي كلاس B(مايعات قابل اشتعال )و آتش سوزي هاي ناشي از گاز استفاده ميشود ایزو
 پودر سمي شناخته نشده ولي باعث التهاب مجاري تنفسي براي مدت طولاني و همچنين در محيط هاي بسته پودر قدرت بينايي را كاهش مي دهد ایزو

آزمايش ماهانه:
1. هر 3 ماه يكبار درب سيلندر را باز نموده تا از كلوخه نشدن پودر مطمئن شود ایزو
2. از باز كردن خروجي به سيلندر و همچنين سالم بودن بست ها و لوله ي لاستيكي با اطلاع شويد ایزو
3. مخزن فشنگي را وزن كرده تا از شارژ بودن آن مطلع شويم ؤچنانچه بيش از 100% گاز كم شده باشد مجددا شارژ نماييد ایزو

آزمايش سالانه:در صورت امكان در يك حريق آموزشي استفاده و مجددا شارژ شود ایزو
آزمايش بدنه:هر 2 سال يكبار تست بدنه توسط كار خانه سازنده انجام ميشود ایزو
 واحد ايمني وبهداشت

نوع ومشخصات: پودر جوشکاری زیر پودری 139 OP-آAMA از نوع آلومینات قلیایی آگلومره شده می باشد که برای جوشکاری فولادهای با استحکام متوسط استفاده می شود ایزو در جوشکاری با این پودر مقدار اندکی سیلیسیم و منگنز جذب فلز جوش می گردد ایزو با توجه به رفتار متالورژیکی ، می توان این پودر را با سیم جوش های 12-50، 14-50 و 18-50 بکار برد ایزو این پودر برای جوشکاری تک سیمه ، چند سیمه و پشت سر هم و همچنین جوشکاری دوطرفه در یک پاس قابل استفاده می باشد ایزو
به علت ظرفیت بالای هدایت جریان توسط این پودر ، برای جوشکاری مقاطع ضخیم فولادی مناسب می باشد ایزو
گرده جوش این پودر دارای سطحی یکنواخت بوده و حتی در سرعت های جوشکاری بالا در گوشه های جوش بریدگی ایجاد نمی شود ایزو جداشدن سرباره به خوبی صورت می گیرد ایزو
پودر 139 OP-آما با سیم جوش های 14-50، 57-50و 28-50 برای جوشکاری خطی و اسپیرال لوله ها در مواقعی که به چقرمگی مناسب در دمای پائین نیاز باشد مورد استفاده قرار می گیرد ایزو
– این پودر می توان با جریان های ACو+DC تا 1200 آمپر (بصورت تک سیمه) بکار برد ایزو
– پودر مرطوب را باید در دمای 300 تا 350 درجه سانتیگراد مجددا خشک نمود ایزو
– دانه بندی این پودر مطابق استاندارد DIN 32 522 :3 -188 می باشد ایزو

ترکیبات اصلی:
ضریب قلیاییت طبق فرمول بونیژوسکی 1 ایزو5
بسته بندی : کیسه 255 کیلیویی کاغذی با لایه پلی اتیلن

بخش اول: مشخصات ماده
نام : روغن هيدروليك
اسامی مترادف/فرمول شيميايي : SHELL TELLUS OIL – T15
آدرس سازنده/تهيه کننده : شركت***
بخش دوم : خطرات و مقادير آن
غلظت تقريبي : حد مجاز 88 ساعته : حد مجاز تماس کوتاه مدت :

بخش سوم : مشخصات فيزيکی
نقطه جوش : C340-615 نقطه ذوب : C 36نقطه انجماد :C 36
حلاليت در آب : غير قابل حل وزن مخصوص : 86/0- 19/0 وزن مولکولی : 134
چگالی بخار :بزرگتر از 1 فشار بخار : كمتر از 1 kpa ميزان تبخير : كمتر از 1/0
حالت فيزيکی : مايع بو و شکل ظاهری : نفتي با بوي هيدرو كربن-نفتي-قهوهاي تيره
بخش چهارم : اطلاعات آتش سوزی و انفجار
نقطه آتش گيری : C ˚160 حد پايين انفجار : ــــ درصد حجمی
دمای خود اشتعالی :بيش از 300 حد بالای انفجار : ــــ درصد حجمی
مواد خاموش کننده :CO2-پودر خشك –فوم واسپري آب
خطرات انفجار يا آتش سوزی : در صورت تحت فشارقرارگرفتن خطر انفجار وجود دارد ایزو
 روش ويژه اطفاء حريق : آب يا فوم موجب سر رفتن يا پاشيدن روغنها به بيرون می شود ایزواز آب برای خنک کردن مخازنی که در معرض آتش سوزی قرار دارند ، استفاده کنيد ایزو اسپری آب ممکن است برای شستن نشتی استفاده شود ایزو

ساير اطلاعات :بدليل توليد CO/CO2در محيط هاي بسته در هنگام آتش سوزي بدون دستگاه تنفسي وارد محيط نشويد
بخش پنجم : اطلاعات مربوط به واکنش ماده
ثبات/پلی مريزاسيون : اين مواد پايدار بوده و پلی مريزاسيون خطرناک واقع نمی شود
ناسازگاری شيميايي : با مواد اکسيد کننده قوی ناسازگار می باشد
توليد مواد خطرناک در اثر تجزيه : در اثر تجزيه گازها و بخارات خطرناک دی اکسيد کربن (CO2) و بدليل احتراق ناقص منواکسيد کربن (COO) توليد می شود

بخش ششم : اطلاعات مربوط به خطرات بهداشتی
راههای ورود : پوست –چشم –دستگاه تنفس-گوارش
تماس پوستی
اثرات حاد : سرخي و خارش پوست – ايجاد حساسيت پوستي ایزو
اثرات مزمن : تماس های مکرر با پوست موجب التهاب آن می شود
چشم ها : شستشوی سريع چشم ها حداقل به مدت 15 دقيقه ایزو درصورت لزوم به چشم پزشک مراجعه کنيد ایزو
پوست : شستشوی سريع پوست با آب و صابون به مقدار زياد و چنانچه التهاب پوست توسعه يافت به پزشک مراجعه کنيد ایزو
استنشاق : انتقال مصدوم به هوای تازه و دادن تنفس مصنوعی در صورت لزوم ایزو اگر تنفس مشکل است به او اکسيژن بدهيد ایزو به پزشک مراجعه کنيد ایزو
 گوارش : به شخص بيهوش چيزی نخورانيد به شخص هوشيار آب زيادی داده و او را وادار به استفراغ كنيد وبه پزشك مراجعه كنيد

بخش هفتم : روش جمع آوری ضايعات ناشی از نشتی و ريخت و پاش
 نشتی : نشتی را فوراً در کوچکترين مکان جمع آوری کنيد ایزومنابع جرقه را دور کنيد ایزو نشتی را با روشهايی مانند مکش ، خلاء و وسايل مکانيکی بازيافت کنيد ایزوسيالات باقيمانده را بوسيله مواد جاذب بازيافت کنيد ایزومحصول غير قابل بازيافت ، خاک آلوده و مواد ديگر را بايد در ظروف مناسب جمع آوری ضايعات جا داد ایزو از ريختن ضايعات به رودخانه و مسيرهای آبرو خوداری نماييد ایزو
جمع آوری ضايعات : تا جائيکه مقدور می باشد ضايعات را بازيافت کنيد ایزو جمع آوری و انباشت ، حمل و نقل و بازيافت ضايعات بايد مطابق با قوانين محلی باشد ایزو
بخش هشتم : پيشگيری و حفاظت ويژه
دستکش- دستگاه تنفسی-عينک- کفش ايمنی- لباس حفاظتی
روش انبار کردن : در ظروف دربسته و به دور از گرما ، جرقه ، شعله و عوامل اکسيد کننده نگهداری شود ایزو
کنترل مهندسی : ايجاد تهويه مناسب در محل
 اطلاعات مخصوص حمل و نقل : با احتياط حمل ونقل شود

بخش اول:مشخصات ماده
نام محصول:فلا كس جوشكاري
نام سازنده:شركت***
آدرس سازنده:كيلو متر 17 جاده كرج –نبش خيابان64 –02144987769
وب سايت:www .ama-co .com
نام تجاري:ama op 139
مورد استفاده:تنها براي استفاده ويژه
بخش دوم :مشخصات خطر آفرين
اثرات مخالف سلامتي انسان:توليد بيش از اندازه گرد وغبار ممكن است باعث ناراحتي هاي خفيف چشمي شود ایزو
بخش سوم : اطلاعات اجزاي سازنده
اين محصول به عنوان يك محصول پر خطر شناخته نشده اما شامل اجزاي پر خطر مي باشد ایزو
(آلومينيوم ا كسيد-منيزيم اكسيد- فلورايد-سديم سيليكات-منگنز سيليكون-پتاسيم سيليكات-كوارتز-منگنز دي اكسيد-روتيل )
بخش چهارم:
اطلا عات مربوط به خطرات بهداشتي
راههاي ورود :دستگاه تنفس-پوست-چشم-دستگاه گوارش
استنشاق:در صورت وارد شدن اين ماده به دستگاه تنفس فوقاني هواي تازه استشمام كنيد و توصيه هاي پزشكي را پيگيري كنيد ایزو
پوست:در صورت تماس پوستي با آب شستشو دهيد ایزو لباس و كفش آلوده را تعويض كنيدو چنانچه ميزان خارش وحساسيت پوستي افزايش يافت به پزشك مراجعه كنيد ایزو
چشم:اگر اين ماده واردچشم شد فورا با آب شستشو دهيدوفورا به پزشك مراجعه كنيد ایزو
گوارش:دهان را شستشو دهيد وفورا به پزشك مراجعه كنيد ایزو
بخش پنجم:اطلاعات آتش سوزي وانفجار
نقطه شعله ور شدن:اين محصول داراي قابليت اشتعال نيست ایزو
روش اطفاء حريق:
استفاده از اسپري آب
خطر اصلي :تجزيه شدن اين ماده به وسيله گرما باعث آزاد سازي گاز هاي خطرناك مي شود ایزو
محافظت در برابر آتش:اگر در منطقه آتش بوديد ودر معرض سم و گازهاي ناشي از تجزيه گرمايي اين ماده قرار داشتيد از وسايل حفاظتي مناسب( ماسك تنفسي)استفاده كنيد ایزو
بخش ششم:جا به جايي و انبار كردن
انبار:در جاي خشك و خنك با تهويه مناسب انبار كنيد ایزو
جا به جايي:محلي با خروجي مناسب يا اتاقي با تهويه مناسب/ قبل از خوردن نوشيدن وسيگار كشيدن دست ها و قسمت هاي بالا تر را با آب و صابون ملايم بشوييدوبعد محيط كار را ترك كنيد ایزو
بخش هفتم:محافظت ويژه
در صورت نا مناسب بودن تهويه محيط از پوشش مناسب دستگاه تنفسي استفاده كنيد ایزو
(دستكش-لباس حفاظتي مناسب-عينك حفاظتي)
ساير اطلاعات:در هنگام كار با اين ماده از خوردن آشاميدن وسيگار كشيدن جلو گيري كنيد ایزو
بخش هشتم:خصوصيات فيزيكي وشيميايي
بو وشكل ظاهري:پودري وبي بو
رنگ:مشكي
نقطه ذوب:1500-900c
دانسيته:900-1300( kg/m3)
اندازه ذرات:2-1/0 mm
بخش نهم:پايداري و فعاليت مجدد
پايداري:اين ماده در شرايط غير معمول پايدار است
اين ماده خاصيت اكسيد كنندگي و اسيدي قوي داردو اگر بر اساس فرآيند هاي خاص تجزيه شودمحصوات خطر ناك توليد مي كند ایزو
خصوصيات پر خطر:بر اساس تحقيقات انجمن جهاني سرطانIARC)) اين محصول مشكوك به ايجاد سرطا ن در بدن است
بخش دهم: اطلاعات سم شناسي
اين محصول يامواد باز يافتي حاصل از آن باعث القا آلرژي يا واكنش هاي سنتزي و افزايش بيماريهاي سيستميك ميشود ایزو
 توليد بيش از حد گاز جوشكاري ناشي از فعاليت پودر جوش ممكن است باعث سوزش چشم و دستگاه تنفس وديگر لايه هاي مخاطي ريه شود ایزوسميت مزمن ناشي از فعاليت پودر جوش در فرآيند جوشكاري باعث بيماريهاي برونشيتي -ريوي ومشكلات دستگاه تنفس مي شود ایزو
مواد بازيافتي اين محصول ومنگز توليدي در صورت اينكه با غلظت بالا در محيط وجود داشته باشند ممكن است به سيتم عصبي بدن حمله كند ایزوباعث تشديد بيماريهاي قبلي مي شود ایزو
بخش يازدهم:اطلاعات اكولوژيكي
از آزاد شدن اين ماده در محيط زيست جلوگيري كنيد ایزو
بخش دوازدهم:روش جمع آوري
بهتر است اين ماده در محل مناسب واز راه ايمن مطابق با استاندارد ملي جمع آوري شود ایزوضايعات ناشي از اين محصول را بايد در ظرف هاي مخصوص نگه داري كنيم واز ريختن در آب جلوگيري كنيد ایزو
بخش سيزدهم : اطلاعات حمل ونقل
 با احتياط حمل ونقل شود

نظامنامه IMS بيانگر شفاف سيستم مديريت يكپارچه Integrated Management System شركت خالص سازان روي زنجان مي‌باشد ایزو دامنه اعتبار آن كليه فعاليتهاي مؤثر بر كيفيت و مؤثر بر محيط‌زيست و ايمني و بهداشت شغلي را در برمي‌گيرد ایزو اين نظامنامه دربرگيرنده الزامات استانداردهاي OHSAS 18001:1999 , ISO 14001:2004 , ISO 9001:2000 مي باشد ایزو

تهيه‌كنندگان نظامنامه

زبان نظامنامه

زبان اصلي اين نظامنامه فارسي مي‌باشد ایزو

بازنگري نظامنامه

اين نظامنامه هر دو سال يك‌بار توسط كميته راهبري سازمان شامل: مديريت‌عامل- نماينده‌مديريت- مدير كارخانه- مديرQC مورد بازبيني قرار مي‌گيرد ایزو مبناي اين بازبيني، پيشنهادات- نظرات مديران و پرسنل- تغييرات احتمالي سازماني و تشكيلات شركت يا تغييرات در فرآيندهاي اصلي سازمان و يا زمينه‌هاي فعاليت شركت مي‌باشد ایزو

مقدمه:
 شركت خالص سازان روي زنجان به منظور حفظ و ارتقاي سطح كيفيت محصولات خود و در راستاي توليد مطلوب وحصول رضايت مشتريان خود و همچنين تمركز بر حفظ محيط‌زيست و طرفهاي ذينفع و ايمني و بهداشت محـيط شغلي و دسترسي به محيطي سالم جهت توليدي برتر تصميم به استقرار نظام مديريت يكپارچه بر اساس استاندارد بين‌المللي ISO 9001:2000, ISO 14001:2004, OHSAS18001:1999 نموده و آن را جاري ساخـته است ایزو
 اين نظامنامه بعنوان اصلي‌ترين سند كيفي شركت نشانگر كلياتي از سيستم تضمين كيفيت و روشهاي اجرايي موجود در نظام بوده و تعهـد و پايبندي توليـدات خـود و جلب رضايت مشتريان خود و تعهد به حفظ محيط‌زيست و ايجـاد ايمني و بهداشت در محيط شغلي و حركت و تلاش براي بهبود مستمر را اثبات مي‌كند ایزو

1- دامنه كاربرد

1-1- دامنه كاربرد
اين سند دربرگيرنده كليات نظام مديريت يكپارچه در شركت خالص سازان روي زنجان بوده و به عنوان مرجع اصلي دركليه مسائل مربوط به نظام مديريت يكپارچه محسوب مي‌‌گردد ایزو
نظام مديريت شركت بر محصولات توليدي زير مشموليت دارد:
• ………………..
 • ………………….

1-2- معرفي شركت
 شركت …… در سال… شمسي به صورت كاملاً خصوصي و با سرمايه‌گذاري شخصي به منظور توليد ….در شهرستان …. بصورت سهامي خاص احداث گرديده است و داراي پروانه بهره‌برداري وزارت صنايع مي‌باشد ایزو اين شركت در سال … اقدام به پياده‌سازي و اجراي الزامات استانداردهاي ISO 9001:2000 و ISO 14001:2004 وOHSAS 18001:1999 نموده است ایزو مديريت‌عامل اين شركت از بدو تأسيس تاكنون آقاي… مي‌باشد ایزو

1-3- تعداد و بافت پرسنلي
پرسنل اين شركت در حال حاضر بالغ بر نفر بوده كه از اين تعداد نفر در رده كارشناس و تكنسين در
رده‌هاي مختلف سازمان مشغول به كار مي‌باشند ایزو
 خريداران و مصرف‌كنندگان عمده:

مساحت كارخانه
 اين كارخانه در زميني به مساحت مترمربع احداث شده كه فضاهاي توليد و اداري به ترتيب و مترمربع مي‌باشد ایزو

نشاني كامل كارخانه

نشاني كامل دفتر مركزي

جدول استثنائات
 طراحي محصول در سازمان خالص سازان روي زنجان موضوعيت ندارد ایزو كليه اقلام توليدي اين شركت از دانش فني طراحي شده مشتريان يا نمونه‌هاي ساخته ‌شده برداشت مي‌گردد ایزو

2- مراجع
الزامات استاندارد ISO 9001:2000
الزامات استاندارد ISO 14001:2004
الزامات استاندارد OHSAS 18001:1999
 تمامي الزامات قانوني و صنفي مرتبط

3- واژگان، تعاريف و اصطلاحات
تمامي واژگان و تعاريف مورد اشاره مطابق استاندارد ISO9000:20000 در اين نظامنامه و روشهاي اجرايي مربوط به همان معني مورد استفاده قرار گرفته‌اند ایزو

4- نيازمنديهاي سيستم مديريت
4-1-الزامات عمومي
در اين شركت سيستمي مطابق با الزامات ISO 14001:2004 &ISO9001:2000& OHSAS 18001:1999 ايجاد شده و كليۀ كاركنان ، همكاران و همچنين مديريت شرکت خود را متعهد به رعايت آن دانسته و بصورت مستمر كليه فرآيند ها بوسیلۀ شاخصهاي ارزيابي اثربخشي آنها و چگونگي ارتباط فرآيند ها با هم تعيين و تدوين شده اند و جهت اطمينان از بهبود مستمر و اثر بخشي آنها ، نحوه پايش و فواصل كنترل و ارزيابي هر يك نیز تعيين شده است ایزو
 فهرست كلية روشهاي اجرايي و دستورالعملها در ليست مرجع مدارك و مستندات سيستم مديريت كيفيت آمده است ایزو
 كليۀ فرآيندهاي شناسايي شده در شركت مطابق شناسنامة فرآيندها ———–و نقشه فرآيندها ——— تعيين گشته‌است كه در برگيرندة شناسنامة فرآيندها و مشخصات موردنياز نظير ورودي , خروجي ، نوع فرآيند ، هدف فرآيند ، شرح فرآيند , متولي , شاخصهاي پايش ، تجزيه و تحليل و همچنين چگونگي ارتباط اين فرآيندها با هم در قالب نمودار طرحريزي تدوين شده است ایزو

4-2- سيستم مديريت يكپارچه
 از آن‌جايي كه كسب كيفيت مطلوب توليدات موردنظر شركت خالص سازان روي زنجان در راستاي جلب رضايت مشتريان و در نظرگرفتن جنبه‌ها و پيامدهاي بارز زيست‌محيطي و خطرات شناسايي شده و طرح‌ريزي در خصوص كنترل آنها مي‌باشد ایزو برنامه‌ريزيها و طرحهاي اجرايي مستمر بهبود به‌طور كوتاه‌مدت و بلندمدت به نحوي صورت مي‌گيرد كه سيستم مديريت IMS مطابق نيازمنديهاي الگوي سيستم مديريت سازمان برقرار و حفظ شود ایزو
 به منظور تحقق برنامه‌هاي كيفي، فرآيندها و تجهيزات و منابع و كنترلها و تخصص‌هاي مورد نياز بررسي و شناسايي مي‌گردند تا نسبت به تأمين آنها اقدام گردد ایزو مستندات نظام مديريت به شكل زير و در چهار سطح مختلف تعريف و هرگونه تغييري در اين مستندات بايد با اطلاع و هماهنگي نماينده مديريت صورت پذيرد ایزو
سطح اول: خط‌مشي سيستم مديريت يكپارچه
سطح دوم: نظامنامه سيستم مديريت يكپارچه
سطح سوم: روشهاي اجرايي
 سطح چهارم: دستورالعملها_ فرم‌ها و ساير مدارك

4-3-كنترل مدارك و داده‌ها و سوابق
 در شركت خالص سازان روي زنجان روش اجرايي كنترل اسناد و مدارك تهيه و مطابق آن عمل مي‌گردد ایزو در روش مربوطه نوع مدارك تحت كنترل ، چگونگي انجام كنترل و مسئول مربوطه مشخص شده است ایزو همچنين چگونگي تشخيص جمع‌آوري، فهرست برداري، محل بايگاني، نگهداري سوابق در اين شركت مدون و به مرحله اجرا گذاشته شده است ایزو سوابق به عنوان مدركي دال بر وجود و كاركرد نظام نگهداري مي‌گردند ایزو سوابق به منظور اطمينان از سهولت بازيابي مجدد و شرايط مطلوب نگهداري به جهت كاهش مخاطرات ناشي از مفقود شدن يا بروز آسيب به انها مدون و مكتوب شده است (رجوع شود به روش اجرايي كنترل مدارک و سوابق)

4-4-تصويب و صدور مدارك و داده‌ها
 كليه مدارك بايد با آخرين بازنگري منتشر شده و در مكان و زمان انجام فعاليت مربوطه در دسترس باشند ایزو كليه مدارك بايد قبل از نشر صفحه گذاري شده و پس از خوردن مهر( اعتبار دارد) اجازه توزيع كسب نمايد ایزو كليه تغييرات انجام شده بر روي مستندات ثبت و نسخه قبلي به عنوان سابقه نگهداري ميگردد ایزو مدارك نامعتبر به منظور عدم امكان استفاده سهوي ممهور به مهر(باطل شد) گرديده و بلافاصله از دسترس خارج ميشوند ایزو
مدارك تحت كنترل عبارتند از:
• دستورالعمل هاي نظام مديريت يكپارجه
• مدارك فني محصول
• ساير مدارك مرتبط با نظام مديريت يكپارچه
• نظامنامه IMS بعلاوه پيوست‌ها، رويه‌هاي كيفي و فرم‌ها
نسخه الكترونيكي كليه مستندات با ذكر آدرس مربوطه بر روي كامپيوتر نگهداري و در دوره‌هاي مشخص شده نسخ پشتيبان تهيه و نگهداري ميگردند ایزو
4-5- تغييرات در مدارك و داده‌ها
 اعمال هرگونه تغيير در اسناد و مدارك و بررسي آن توسط تهيه كننده اصلي سند انجام مي‌گردد ایزو پس ازانجام تغيير شماره بازنگري آن تغيير كرده و نسخه قبلي جمع‌آوري مي‌گردد ایزو

5- مديريت
5-1– انتقال و تفهيم اهميت برآورده كردن خواسته‌هاي مشتريان :
 مدير عامل شركت با برگزاري جلسات مستمر توجيهي و همچنين حضور مستمر خويش , كاركنان را از اهميت و تأثير چگونگي فعاليت‌هایشان و مشاركت آنان در ارائه خدمات و برآورده سازي بموقع و مناسب الزامات مشتري آگاه خواهد شد ایزو
5-2- تعيين و ابلاغ خط مشي كيفيت :
مدير عامل شركت خط‌مشي سازمان كيفيت كه بيانگر جهت‌گيريهاي كلي شركت در خصوص نظام مديريت يکپارچه IMSS مي‌باشد را تعيين و بصورت عمومي به كاركنان ابلاغ و از طريق مميزي داخلي نظام مديريت يکپارچه IMS از ميزان آگاهي كاركنان از آن اطمينان حاصل مي‌نمايد ایزو خط‌مشي كيفيت در بازنگري مديريت بصورت مستمر مورد بازبيني قرار مي‌گيرد ایزو اين خط‌مشي بپیوست نظامنامه می باشد ایزو
5-3- تعيين و ابلاغ اهداف :
 شرکت *** اهدافي در راستاي خط مشي سازمان مشخص را در راستاي بهبود عملكرد سازمان ، بهبود عملكرد زيست‌محيطي وگسترش ، دسترسي به محيطي متناسب و ايمن براي پرسنل و طرفهاي ذينفع توسط مديريت ارشد تعريف نموده است ایزو شرح اهداف فوق به پيوست ارائه مي گردد ایزو
• اطمينان از جاري شدن و رعايت تمامي الزامات قانوني
• كنترل و اصلاح عدم انطباقها
• تشخيص و رفع نقايص كيفي
 مدير عامل هر ساله اهداف شركت را در راستای خط مشي سازمان با همکاری مدیران واحدها تعيين و ابلاغ مي‌نمايد كه در جلسات بازنگري مديريت نيز این موارد و اقدامات انجام شده آن بازنگري خواهد شد ایزو كلية مديران شركت تمامي تلاش خود را در جهت عينيت بخشيدن به اهداف شركت در قالب برنامه‌هاي بهبود آنها انجام داده و برنامه های مدون و پس از تأييد مديريت عامل ابلاغ و در دسترس پرسنل مربوطه قرار خواهند داد ایزو ميزان تحقق و اقدامات انجام شده بوسيلة مسئولين مربوطه بصورت گزارش تهيه و ارائه‌خواهد شد و در جلسة بازنگري مديريت مورد تجزيه‌و‌تحليل قرارميگیرد تا اقدامات تكميلي تعيين و اجراء گردد
5-4- سازمان
نمودار ساختار سازماني به همراه ماتريس ارتباطات كه مشخص كننده مسئوليتها در سازمان نظام مديريت يكپارچه مي‌باشد در پيوست اين نظامنامه مندرج است ایزو
5-5- مسئوليت و اختيارات
 مسئوليت حفظ سطح كيفيت در مورد محصولات و خدمات ارائه شده و دستيابي به اهداف زيست‌محيطي و حفظ نظام ايمني بهداشت شغلي بر عهده تمامي پرسنل مي‌باشد ایزو كليه افراد موظف به اجراي كنترلهاي مورد نياز در زمان و مكان لازم و واكنش در مواجهه با مسائل و مشكلات مخدوش كننده نظام مديريت يكپارچه سازمان مي‌باشند ایزو در اين جهت شرح وظايف تمامي كاركنان مؤثر بر نظام مديريت يكپارچه و خدمات ارائه شده تدوين و ابلاغ شده است ایزو( شرح وظايف و استاندارد مشاغل )
شرح وظايف و استاندارد مشاغل هر دوسال يکبار مورد بررسي و در صورت نياز بازنگري مي گردد ایزو
شرح وظايف در برگيرنده مسئوليت و اختيارات در جهت نيل به اهداف زير مي‌باشد:
• انجام اقدامات لازم به منظور جلوگيري از مواجه شدن با عدم انطباق
• تشخيص و ثبت سوابق و مشكلات كيفي
• ارائه توصيه و راه‌حل در جهت رفع مشكلات
• تأييد كفايت راهكارهاي ارائه شده
• تشخيص و ثبت سوابق مشكلات زيست‌محيطي
• تشخيص و ثبت سوابق مشكلات ايمني بهداشت شغلي
• تأييد كفايت راهكارهاي اجرا شده
تفويض مسئوليت به پرسنل واحد كنترل كيفيت جهت توقف خط توليد بهنگام بروز مشكلات كيفي- زيست‌محيطي- ايمني
5-6-نماينده مديريت
نماينده مديريت مسئوليت برقرار نگه‌داشتن فرآيندهاي مورد نياز سيستم مديريت IMSS و كنترل روشهاي اجرايي و ساير مستندات را به عهده دارد ایزو همچنين از اختيارات لازم جهت كنترل كليه فرآيندها و ارائه ساير خدمات در چهارچوب اطمينان از برآورده شدن كليه الزامات نظام مديريت را برخوردار مي‌باشد ایزو
شرح وظايف و اختيارات تفويض شده به نماينده مديريت به شرح زير مي‌باشد ایزو
• بررسي، پايش و هماهنگي در خصوص اجراي نظام مديريت IMS
• گزارش به مديريت سازمان از عملكرد سيستم و اعلام نيازهاي لازم جهت بهبود ایزو
• هماهنگي و پيگيري انجام اقدامات اصلاحي و اقدامات پيشگيرانه به منظور رفع عدم تطابقهاي بالقوه در سازمان
• اطمينان از ارتقاء و آگاهي پرسنل نسبت به نيازهاي مشتري- جنبه‌ها و پيامدهاي زيست‌محيطي و مخاطرات
• ارتباطات برون‌سازماني در خصوص مسائل مرتبط با نظام مديريت يكپارچه
 • سازماندهي و انجام مميزيهاي داخلي

5-7- اجراي بازنگريهاي مديريت :
 به منظور اطمينان از تطابق روند حركتي سازمان با الزامات نظام مديريت يكپارچه و ساير نيازمنديهاي كيفي و زيست‌محيطي و ايمني و بهداشت نتايج حاصل از اهداف كيفي و اهداف زيست‌محيطي و اهداف ايمني و بهداشت شغلي عملكرد نظام مديريت IMS در دوره‌هاي شش‌ماهه مورد بررسي و بازنگري قرار مي‌گيرد ایزو نماينده مديريت مسئوليت اطمينان از برگزاري جلسات بازنگري در زمان مقرر وجود سوابق و وروديهاي كافي به منظور اطمينان از كارآيي نظام مديريت يكپارچه ، تدوين صورتجلسات و انجام تصميمات آغاز شده را بر عهده دارد ایزو (رجوع شود به روش اجرايي بازنگري مدير يت)
 سيستم مديريت كيفيت ، خط‌مشي كيفيت ، اهداف كيفيت و برنامه‌هاي اجرايي توسط مدير عامل با همكاري مديران مربوطه مورد بازنگري قرار مي‌گيرند تا از تداوم اثربخشي ، كارائي ، مناسب بودن و كفايت سيستم مديريت كيفيت در برآورده ساختن نيازمنديهاي كيفيتي مورد نظر مشتريان اطمينان حاصل شود ایزواين بازنگري شامل بررسي فرصتهاي بهبود و نياز به اعمال تغييرات در سيستم مديريت كيفيت نيز بوده و سوابق مربوطه تنظيم و ثبت و نگهداری مي‌گردد ایزو
5-8 – ورودي بازنگري
 ورودي جلسات بازنگري مديريت در رويۀ بازنگري مديريت و فرم صورتجلسة آن‌بصورت مناسب براساس وروديهاي موردنظر ‌استاندارد بيان شده است که نظير : خط‌مشي‌كيفي، اهداف‌كيفي، نتايج مميزي، بازخورد از مشتري ( شكايات و نظر‌سنجي )، توصيه‌هاي بهبود ، عملكرد فرآيندها و انطباق محصولات، وضعيت اقدامات اصلاحي وپيشگيرانه و …
5-9- خروجي بازنگري
 پس از برگزاري جلسات بازنگري مديريت تصميمات اجرائي جهت بهبودهاي لازم توسط مدير عامل و اعضا‌ء جلسه تعيين و به اجراء درخواهد آمد و جهت پيگيري آسانتر نيز تصميمات در فرم ثبت پيگيري‌ها درج شده است ذکر این نکته حائز اهمیت می باشد که اين خروجيها شامل موارد ذیل خواهد بود :
 بهبود اثربخشي سيستم مديريت كيفيت و فرآيندهاي آن
 بهبود خدمات متناسب با خواسته‌هاي مشتريان
 تصميمات جهت تأمين منابع مي‌باشد

5-10- حصول اطمينان از در دسترس بودن منابع :
 مديريت از طريق بازنگري مديريت ، اطلاعات و گزارشات مستمر ارائه شده توسط نماينده مديريت از مناسب بودن منابع موجود در شركت اطمينان حاصل مي‌نمايد و در صورت لزوم با اعلام نیاز مدیران اقدامات موردنیاز براي تأمين منابع جديدتر و مناسب‌تر تعيين و اجراء خواهد شد ایزو

5-11- تمركز بر مشتري
 مديرعامل شناسايي و برآورده‌سازي خواسته‌هاي مشتريان و كسب رضايت روز‌افزون آنان را از مهمترين وظايف خويش دانسته و بر آن تاكيد دارد لذا قبل از تسليم يك پيشنهاد يا پذيرش يك قرارداد مفاد قرارداد از لحاظ كميت و كيفيت توسط مديريت بازرگاني و ديگر مديريت‌هاي مرتبط مورد بررسي قرار مي‌گيرد كه اين بازنگري در قالب امكان‌سنجي و بازنگري قرارداد انجام مي‌پذيرد ایزو
6- مديريت منابع
6-1- فراهم كردن منابع
در شركت مدير عامل تمام منابع لازم جهت :
 به اجراء درآوردن و حفظ سيستم مديريت يگپارچه IMS و بهبود مداوم اثربخشي آن
 و همچنين ارتقاء رضايت مشتري از طريق برآورده ساختن خواسته‌هاي مشتري را فراهم مي‌آورد ایزو
 همچنين وي مسئوليت دارد ضمن انجام هماهنگي‌هاي لازم جهت تأمين ، آموزش و ارتقـاء منابع ، با توجه به گزارشات مميزي داخلي نسبت به ارزيابي منابع آنها اقدام نمايد ایزولازم بذكر است منابع و زيرساختهاي موردنياز واحدها بصورت ساليانه اعلام و جهت اولويت‌بندي ، برنامه‌ريزي و تعيين اقدامات بمنظور تأمين و رفع‌كمبودهاي احتمالي اقدامات لازم صورت مي‌پذيرد ایزو
6-2- منابع انساني
 بمنظور ياري گرفتن از توانايي‌هاي نيروي انساني و جذب مشاركت آنان ،كاركناني كه وظايف محوله خاص انجام داده و عملكردشان روي كيفيت و مسايل زيست محيطي و ايمني بهداشت مؤثر است از نظر تحصيلات كاربردي ، آموزشها ، مهارتها و تجربيات موردنياز شايسته و واجدشرايط هستند كه اين واجدشرايط بودن از طريق مقايسه آن‌با شرايط افراد ، مندرج در شرح شغلهاي مرتبط تعيين خواهد شد اين شرح وظايف نيز هر دو سال يكبار مورد بازنگري قرار مي‌گيرد ایزو ( مطابق رويه تامين نيروي انساني و آيين نامه انظباتي )

6-3- آموزش
 شركت خالص سازان روي زنجان خود را متعهد به تهيه و استفاده از منابع متناسب و ابزار لازم براي آزمايش و كنترل محصولات و خدمات و منابع و ارائه آموزشهاي مقتضي و مشاوره و ارتباطات براي پرسنل در جهت افزايش آگاهي و صلاحيتهاي پرسنل مرتبط مي‌داند رويه تشخيص نيازهاي آموزشي و ارائه آموزش‌هاي لازم به افرادي كه در فعاليت‌هاي موثر بر نظام مديريت IMS سازمان حضور دارند و يا پيمانكاران و طرف‌هاي ذينفع مكتوب و به مرحله اجرا گذاشته شده است ایزو سوابق آموزشي افراد بطور جداگانه ثبت و نگهداري مي‌شود ایزو پس از ارائه آموزش، بخش آموزش موظف به ارزيابي و سنجش و كارايي اثربخشي آموزش ارائه شده مي‌باشد ایزو(رجوع شود به روش اجرايي آموزشي)

6-3-1 – سوابق بهداشتي پرسنل
 جهت كنترل وضعيت سوابق بهداشتي پرسنل با اتخاذ آزمون‌هاي مرتبط در زمان‌هاي متقتضي و مشاوره با كارشناس پزشكي سوابق ثبت و در صورت عدم انطباق مشاهده شده مطابق با رويه اقدام اصلاحي اقدام مي‌گردد

6-4- نگهداري و تعميرات
كليه ماشين‌آلات و تجهيزات كليدي تحت پوشش نظام IMSS سازمان شناسايي شده و تحت نظام نگهداري و تعميرات قرار دارند ایزو سوابق سرويس‌هاي انجام شده در فرم‌هاي مربوطه توسط مسئول نگهداري و تعميرات ثبت و نگهداري مي‌شوند ایزو(رجوع شود به دستورالعمل نگهداري و تعميرات ماشين‌آلات )

6-5- پاكيزگي و نظم محيط كار
 شركت خالص سازان روي زنجان براي نظم و پاكيزگي در محيط كار اهميت ويژه‌اي قائل است براي اين منظور از روش‌هايي مختلفي بهره مي‌گيرد ایزو

7- پديد آوري محصول
7-1- طرحريزي كيفيت
 در طرحهاي كيفيت مربوط به محصول ، آزمونها و تصديقهاي لازم جهت بخش فرآيند و كيفيت محصول سوابق و مستندات مكتوب مورد استفاده كاركنان به منظور توليد محصول ، ابزارهاي كنترل لازم و استانداردهاي پذيرش درج مي‌گردد ایزو طرحهاي كيفيت تحت پوشش نظام كنترل اسناد و مدارك قرار مي‌گيرد ایزو

7-2 – استاندارد محصول
 فرآيند استاندارد محصول توسط تيم تكوين كيفيت محصول براي محصولات جديد يا محصولاتي كه تغيير قابل ملاحظه‌اي بر آنها اعمال شده است اجرا مي‌گردد ایزو (رجوع شود به روش استاندارد محصول)

7-3- امكان‌سنجي
 مطالعات امكان‌سنجي قبل از عقد قرارداد در زمان تكوين كيفيت محصول براي محصولات انجام شده و چنانچه توان توليد بر حسب نوع كار و تعداد وجود داشته‌باشد، اقدام به توليد مي‌گردد ایزو اين بازنگري جهت اطمينان از قابليت فرآيند براي پاسخگويي به نيازمنديهاي مهندسي با توجه به ظرفيت توليد و مقدار تخصيص‌يافته براي توليد انجام مي‌گيرد ایزو (رجوع شود به روش اجرايي بازنگري قرارداد)
7-4- بازنگري قرارداد:
 شركت خالص سازان روي زنجان رويه بازنگري قراردادها را مكتوب و به مرحله اجرا گذاشته است ایزو بررسي و كنترل قراردادها بر عهده مديريت‌عامل يا نماينده تام‌الاختيار وي مي‌باشد ایزو اهداف اين بازنگري به شرح زير است:
• اطمينان از تعريف و تدوين دقيق نيازمنديها
• حل و فصل و رسيدگي به ساير نيازمنديهاي متفاوت با شرايط قرارداد ایزو
• اطمينان از قابليت سازمان در برآوردن نيازمنديهاي قرارداد
• سوابق كليه بازنگريهاي انجام شده ثبت و بايگاني مي‌گردد ایزو
 (رجوع شود به روش اجرايي بازنگري قرارداد)

7-5- كنترل طراحي
طراحي محصول در سازمان خالص سازان روي زنجان موضوعيت ندارد ایزو كليه اقلام توليدي اين شركت از دانش فني طراحي شده مشتريان يا نمونه‌هاي ساخته ‌شده برداشت مي‌گردد ایزو
7-6- طراحي فرآيند ساخت
 طراحي فرآيند ساخت درشرکت *** با لحاظ كردن الزامات مشتري انجام مي‌گردد ایزو(رجوع شود به استاندارد محصول)

7-7- ارتباطات :
 برقراري روشي جامع و مناسب جهت برقراري ارتباط با طرفهاي ذينفع در رابطه با عملكرد ايمني و بهداشت شغلي و زيست محيطي در سيستم مديريت يكپارچه مي باشد در دو ديدگاه داخلي و برون سازماني (رجوع شود به روش اجرايي ارتباطات )

7-8- برنامه‌ريزي توليد
 جهت انجام تعهدات و جلوگيري از بروز تأخير در سفارشات برنامه توليد انجام مي‌گردد ایزو زمان‌بندي و اولويت‌ها در توليد محصولات در اين برنامه گنجانده مي‌گردد ایزو(رجوع شود به روش اجرايي برنامه‌ريزي توليد)

7-9- شناسايي جنبه‌ها و پيامدهاي زيست‌محيطي
 به منظور تعيين و شناسايي جنبه‌هايي كه پيامدهايي براي محيط زيست دارند و يا مي‌توانند داشته باشند و حصول اطمينان از آن اقدام به شناسايي جنبه‌ها مي‌نمايد ایزو(رجوع شود به روش اجرايي شناسايي جنبه‌ها و پيامدهاي زيست‌محيطي)
7-9-1 شناسايي خطر- ارزيابي ريسك
 روشهايي براي شناسايي خطرات بالقوه و بالفعل سازمان كه حداقل شامل فعاليتهاي طبيعي و غيرطبيعي فعاليتهاي افرادي كه به محيط كار دسترسي دارند (پيمانكاران- بازديدكنندگان) تسهيلات محيط كاري و اطمينان از تأثيرات اين كنترلها در تعيين اهداف كلان ايمني و بهداشت در سازمان تهيه شده و جاري مي‌باشد ایزو (رجوع شود به روش اجرايي شناسايي خطرات)

7-9-2- ارزيابي ريسك و جنبه هاي زيست محيطي
در جهت ارزيابي نتايج حاصله از شناسايي خطرات و جنبه‌ها و پيامدهاي زيست‌محيطي و اولويت‌بندي از لحاظ شدت ريسك سازمان از روش ارزيابي ريسك بر مبناي FMEAA استفاده مي‌نمايد ایزو(رجوع شود به روش ارزيابي ريسك بر مبناي FMEA )

7-10 – الزامات قانوني و ساير الزامات
 جهت دستيابي به الزامات قانوني و ساير الزامات ايمني و بهداشت شغلي- زيست‌محيطي و درك سازمان از چگونگي تأثيرپذيري فعاليتهاي خود از الزامات قابل اعمال شركت فعاليت مستمري در اين خصوص انجام مي‌دهد (رجوع شود به روش اجرايي الزامات قانوني )

7-11- خريد
 به منظور حصول اطمينان از كميت و كيفيت مواد، خدمات و كالاهاي خريداري شده با مشخصات مورد نياز شركت روش اجرايي خريد تدوين و جريان يافته است ایزو( رجوع شود به روش اجرايي خريد)

7-12- مقررات ايمني، دولتي، زيست محيطي
 در مورد كليه محصولات خطرناك كه مي‌بايد از مقررات دولتي و محدوديت‌هاي ايمني پيروي نمايند ضروري است تا به هنگام دريافت گواهينامه‌هاي انطباق آنها با مقررات دولتي و ايمني اخذ شود ایزو

7-13 – ارزيابي پيمانكاران و تأمين‌كنندگان
 ارزيابي تأمين‌كنندگان فرعي با استفاده از اطلاعات بازرسي مواد تحويلي- بررسي مواد عودت داده شده و ارزيابي در كل و بررسي عملكرد تحويل‌دهي و صلاحيت ايمني و بهداشت پيمانكاران و رعايت جنبه‌ها و پيامدهاي بارز زيست‌محيطي مرتبط صورت مي‌گردد ایزو
 فهرست تأمين‌كنندگان معتبر پس از انجام بررسي‌ها فوق تهيه و سفارشات خريد و تأمين مواد از تأمين كننده مندرج در اين فهرست انجام مي‌شود ایزو(رجوع شود به روش اجرايي ارزيابي پيمانكاران )

7-14 – داده‌هاي خريد
داده‌هاي خريد كه ميتواند شامل استانداردمحصول ، و طرح کيفيت اقلام ، برگه‌هاي MSDSS و سايرمدارك كه تعيين كننده مشخصات كالا يا خدمات مي‌باشد در اختيار تأمين كنندگان قرار مي‌گيرد، در صورتيكه هر يك از مدارك عنوان شده در داده‌هاي خريد بازنگري گردند آخرين شماره بازنگري آن در اختيار تأمين كننده قرار خواهد گرفت و بازنگري قبلي آن اخذ و طبق رويه كنترل اسناد و مدارك با آن برخورد مي‌گردد ایزو ( رجوع شود به روش اجرايي خريد)

7-15- كنترل اقلام تدارك شده توسط مشتري
 اقلام تدارك شده توسط مشتري در سازمان خالص سازان روي زنجان موضوعيت ندارد

7-16 – رديايي و شناسايي
در کليه مراحل پديد آوري محصول ( ازانبار مواد اوليه تا انبار محصول نهايي ) ، محصولات قابل رديابي بوده و براي شناسايي محصول نهايي کارت شناسايي محصول صادر مي شود ایزو
7-17 – كنترل فرآيند
 كليه فرآيندهايي كه بركيفيت محصول توليدي تاثير مي‌گذارند تحت كنترل دقيق قرار دارند ایزو برنامه‌ريزي توليد- دستورالعمل‌هاي كاري- بازرسي و آزمون حين فرآيند- مشخصات فني- نگهداري و تعميرات- تنظيم دستگاه

7-18- دستورالعمل‌هاي كاري
 در شركت خالص سازان روي زنجان روش‌هاي توليد و كليه فرآيندهاي تاثير گذار بر كيفيت در قالب دستورالعمل‌هاي توليد مستند مي‌گردد ایزو اين دستورالعمل‌ها در محل‌هاي كاري در دسترس مي‌باشند ایزو( رجوع شود به روش اجرايي كنترل اسناد و مدارك و استاندارد محصول )

7-19- كنترل عمليات
 فعاليتهاي مرتبط با جنبه هاي زيست محيطي و ريسكهاي ايمني و بهداشت با استخراج جنبه ها و خطرات شروع مي گردد ایزودر اين راستا با تهيه قوانين و ساير الزامات مرتبط نسبت به تعيين جنبه هاي بارز و ريسكهاي غير قابل تحمل اقدام گرديده و مطابق با آن اهداف و برنامه هاي اجرايي هر يك از اهداف در جهت كنترل جنبه هاي بارز و ريسكهاي غير قابل تحمل تعيين مي گردد ایزوهمچنين كليه فعاليتهاي داراي جنبه زيست محيطي بارز و ريسكهاي غير قابل تحمل از طريق دستورالعملهاي مربوطه تحت كنترل مي باشند ایزو
 در خصوص كنترل عمليات بروي فعاليتهاي تامين كنندگان مرتبط نيز دستورالعمل تهيه شده است كه در محل تردد آنها نصب گرديده است و درحين خريد خدمات از تامين كنندگان اين دستورالعملها به عنوان پيوست قراداد در اختيار آنها قرار داده ميشود كه ملزم به رعايت آنها مي باشند ایزو همچنين بمنظور حصول اطمينان از استفاده صحيح و عاري از آلودگي از مواد شيميايي ، برگ اطلاعات ايمني مواد براي هر يك از مواد شيميايي مورد استفاده ، تهيه شده است ایزو

7-20 – بازرسي و آزمون
 كليه آزمايشات و بازرسي‌ها به ترتيبي كه در دستورالعمل‌هاي مدون مشخص شده است بوسيله افراد آموزش ديده و ماهر و با استفاده از ابزار آزمون مشخص شده كه دائماً تحت كنترل نظام كاليبراسيون قرار دارند انجام مي‌شوند ایزو (رجوع شود به روش اجرايي بازرسي و آزمون)

7-20-1- بازرسي اقلام ورودي
 كليه اقلام ورودي مشخص شده در طرح کيفيت استاندارد محصول كه بر كيفيت محصول نهايي اثر مستقيمي دارند بر اساس روش‌هاي اجرايي مدون بازرسي و آزمون بازرسي و كنترل مي‌گردند ایزو

7- 20-2 – بازرسي و آزمون حين توليد
 در حين فرآيند توليد، بازرسي و آزمون در مراحل مختلف انجام مي‌گردد ایزو اقلام نامنطبق شناسايي شده و تعيين تكليف مي‌گردند ایزو(رجوع شود به روش اجرايي بازرسي و آزمون)

7-20-3 – بازرسي و آزمون نهايي
 كليه محصولات نهايي قبل از ارسال مورد آناليزقرار مي‌گيرند ایزو پس از انجام آناليز و ثبت سوابق ، محصولات با تأييد مدير كيفيت به همراه برگه آناليز اجازه ارسال براي مشتري خواهد داشت ایزو

7-21- كنترل تجهيزات بازرسي و آزمون
 كليه تجهيزات بازرسي و آزمون و اندازه‌گيري مورد استفاده براي انجام آزمايشات و بازرسي‌ها در استاندارد محصول مربوطه مشخص گرديده است به منظور اطمينان از وضعيت كاليبراسيون اين ابزار و تناسب آنها براي استفاده نيز روش‌هاي مكتوبي تهيه و تدوين شده است ایزو سوابق كاليبراسيون انجام شده شامل شرح نتايج كاليبراسيون مرجع صادر کننده گواهي كاليبراسيون، تواتر آنها ثبت و نگهداري مي‌گردند ایزو تواتر انجام كاليبراسيون براساس شرايط استفاده براي هر ابزار مشخص شده است ایزوبراي اطمينان بيشتر وضعيت كاليبراسيون هر يك از ابزار بر روي خود وسيله مشخص مي شود ایزو( رجوع شود به روش اجرايي كاليبراسيون)

-11- جابجايي، نگهداري، انبارش، بسته‌بندي و تحويل
 چگونگي انجام فعاليت‌هاي مربوطه به جابجايي، نگهداري و بسته بندي محصولات مكتوب و مدون گرديده است در روش جابجايي چگونگي انجام اين كار به نحوي كه مانع بروز نقص در كالا يا خسارت شود تشريح گرديده است ایزو همچنين چگونگي نگهداري كالا به منظور حفظ سطح كيفيت و جلوگيري از بروز عيب در زمان تحويل و انتظار جهت ارسال براي استفاده مشخص و مدون مي‌باشد ایزو

8- اندازه گيري و تحليل داده ها

8-1- رضايت مشتري
 مدير بازرگاني وظيفه راهبري فعاليتهاي مربوط به سنجش ميزان رضايت مشتري و جمع‌آوري اطلاعات مربوطه جهت مشخص كردن ميزان رضايت مشتري را بر عهده دارد نتايج حاصل از سنجش رضايت مشتري در جلسات بازنگري مديريت مورد بررسي قرار مي‌گيرد ایزو به منظور آگاهي از عملكرد محصولات توليدي شركت در اين خصوص روش مكتوبي تدوين و به مرحله اجرا گذاشته شده است ایزو مدير بازرگاني در مقاطع زماني مشخص اقدام به ارسال فرض نظرخواهي به مشتريان نموده و پس از دريافت نتايج حاصله اقدامات اصلاحي مناسب مشخص و در جلسات بازنگري مديريت مطرح مي‌گردد ایزو (رجوع شود به دستورالعمل ارزيابي نظرات مشتريان)

8-2- مميزي داخلي
بررسي كاركرد نظام مديريت IMSS به صورت مستقل و مستند و سيستماتيك تحت عنوان رويه مميزي داخلي در شركت در تمامي سطوح نظام كيفيت حداقل سالي يك مرتبه صورت مي‌گيرد ایزو اين مميزي براساس روش اجرايي مكتوب انجام شده و نتايج حاصله ثبت و به مديريت عامل گزارش مي‌شود ایزو در جلسات بازنگري مديريت نيز به عنوان يكي از ورودي‌ها محسوب شده و بررسي مي‌گردد ایزو مميزي توسط افرادي مستقل از واحد فعاليت مورد مميزي قرار مي‌گيرد ایزو درانتخاب تيم مميزي صلاحيت مميزان بايد به طريق ذيل مورد بررسي قرارگيرد ایزو
1- گذراندن دوره مميزي داخلي سيستم مورد مميزي
2- بي طرف بودن مميز
3- حداقل سابقه 66 ماه كار در سازمان و همچنين حداقل يك دوره مميزي را داشته باشد ( رجوع شود به روش اجرايي مميزي داخلي)

8-3- پايش و اندازه گيري فرآيند
 براي كليۀ فرآيندهاي سازمان شاخصهاي كمي تعريف شده است و مسئولين فرآيندها موظف مي‌باشند ميزان تحقق شاخصهاي كمي را در فواصل تعيين شده مورد ارزيابي و پايش قرار داده و ضمن ارائه گزارش اقدامات انجام شده ، تحليل مناسبي روي نتايج انجام خواهد شد و جهت تصميم‌گيري و بررسي نهايي به جلسة بازنگري مديريت ارائه مي‌گردد ایزو( شناسنامه‌هاي فرآيند و جدول تجزيه‌و‌تحليل داده ها)

8-4- پايش و اندازه گيري :
 سنجش ها و اندازه گيري ها در سيستم مديريت زيست محيطي وايمني و بهداشت شغلي در نقاط مختلف به خصوص در نقاطي كه داراي جنبه هاي زيست محيطي بارز و ریسكها غير قابل تحمل مي باشند و يا پتانسيل آن وجود دارد، صورت ميگيرد ایزونتايج اندازه گيري ها با قوانين مرتبط مقايسه شده و در هنگام وجود انحراف موارد عدم انطباق ثبت گرديده و اقدامات لازم در خصوص آنها صورت مي پذيرد ایزوپايش و اندازه گيري اهداف و برنامه هاي مديريتي سازمان نيز از طريق مسئولين تعيين شده صورت پذيرفته و نتايج ثبت ميگردد ایزوعملكرد ايمني و بهداشت شغلي نيز در طي بازديدهاي صورت گرفته و چك ليست هاي تعيين شده مورد پايش و اندازه گيري قرار مي گيرد (رجوع شود به روش اجرايي پايش و اندازه گيري )
8-5- ارزيابي انطباق
 مسئول محيط زيست و ايمني بهداشت ا، بصورت ساليانه با جمع آوری الزامات قانونی و سايرالزامات و انطباق آنها با عملکرد های زيست محيطی در سرتاسر سازمان از قبيل نتايج اندازه گيری آلاينده ها، چک ليست ها و نتايج مميزی های داخلی،اهداف و برنامه های زيست محيطی، شناسايی و ارزيابی جنبه ها و … به بررسی و ارزيابی انطباقها پرداخته و در صورت مشاهده هر گونه عدم انطباق مطابق روش اجرائی اقدامات اصلاحی / پيشگيرانه عمل می نمايد ایزو

8-6- كنترل محصول نامنطبق
به منظور اطمينان از كنترل و عدم استفاده سهوي از اقلام نامنطبق( براساس مشخصات و نيازمندي‌هاي تصريح شده)
 روش اجرايي مدوني در اين شركت به مرحله اجرا گذاشته شده است ایزو كليه اقلامي كه براساس دستورالعمل‌هاي بازرسي و آزمون جزو اقلام نامنطبق تشخيص داده مي‌شوند طبق رويه وضعيت بازرسي و آزمون سوابق آنها ثبت مي‌گردند ایزو همچنين اين اقلام تا تعيين تكليف تحت كنترل قرار مي‌گردند ایزو(رجوع شود به روش اجرايي كنترل محصول نامنطبق)
8-7 بهبود مستمر
عملكرد كيفي و كمي فرآيندها با توجه به اهداف كيفي- اهداف كلان OHSASS و اهداف كلان و خرد زيست‌محيطي به‌طور پيوسته به منظور كشف فرصتهاي مناسب براي ايجاد بهبود تحت نظارت قراردارد ایزو بهبود در سيستم مديريت سازمان شامل برنامه‌هاي آموزشي- ارتباطات- فرآيندها- كنترل‌هاي ريسك روشهاي اندازه‌گيري و پايش مي‌باشد ایزو از كليه افراد سازمان خواسته شده كه عقايد و نظرات خود را براي بهبود محصول ، فرآيندها، سيستم بهره‌وري و محيط كار ارائه دهند ایزو نماينده مديريت مسئول ايجاد هماهنگي برنامه‌هاي بهبود مستمر مي‌باشد ایزو

8-8- اقدامات اصلاحي و اقدامات پيشگيرانه
 به هنگام بروز عدم تطابق يا عيب و مواجه شدن با محصول نامنطبق يا عدم انطباق در فرآيندي با اطلاع مديريت نسبت به انجام و ثبت اقدام اصلاحي مناسب اقدام خواهد شد ایزو در اين راستا اقدامات زير انجام مي‌گيرد ایزو
• بررسي علت بروز عدم تطابق در محصول يا فرآيند و اقداماتي در جهت رفع عيب
• بررسي علل ريشه‌اي بروز عدم تطابق و اقدامات اصلاحي جهت جلوگيري از تكرار مجدد آن
• بررسي فرآيند، دستورالعمل‌هاي كاري- سوابق كاري- سوابق كيفي- اقلام برگشت داده شده از مشتري و شكايات مشتريان به منظور تشخيص و حذف علل بالقوه ايجاد و محصول نامنطبق
• اجراي اقدامات اصلاحي در فرآيندهاي مشابه در صورت وجود
• اجراي اقدامات پيشگيرانه در برخورد با كليه عدم تطابق‌ها در اين راستا اقدامات انجام گرفته مطابق و متناسب با سطح محصول و مخاطرات مربوطه انتخاب مي‌شود ایزو
• اعمال كنترل به منظور حصول اطمينان از اجرا و موثر بودن اقدامات
• اجرا و ثبت تغييرات در مستندات ناشي از اقدامات
 • قرار گرفتن شرح كليد عدم تطابق‌ها و اقدامات اصلاحي انجام شده پس از تحليل و دسته‌بندي به عنوان ورودي بازنگري مديريت( رجوع شود به روش‌هاي اجرايي اقدامات اصلاحي و اقدامات پيشگيرانه)

8-9- طرح واكنش در شرايط اضطراري
 طرح واكنش در شرايط اضطراري مطابق شناسايي جنبه‌ها و پيامدها و شناسايي خطرات بالقوه در سازمان طرح‌ريزي و بر اين اساس وضعيت هاي اضطراري سازمان مشخص و در مواقع مقتضي با انجام مانور آزمايش مي‌گردد ایزو(رجوع شود به روش اجرايي آمادگي واكنش در شرايط اضطراري)

پيوست‌ها
• نمودار سازمان
• جدول معيارها و شاخص‌هاي فرآيندهاي سازمان و نقشه فرايند ها
• خط مشي سازمان و اهداف
• ليست روش هاي اجرايي نظام مديريت يکپارچه  IMS

1-هدف : هدف ازتدوين اين روش اجرايي شناسايي وضعيتهاي اضطراري براي کسب آمادگيهای لازم، پيشگيري و نحوه واكنش در شرايط اضطراري و حوادثی كه ميتواند منجر به بروز پيامد های ناگوار بر محيط زيست و بحرانهای انسانی گردند، مي باشد كه گروههای مختلف مسئول در سازمان با درنظرگرفتن دستورالعملهای ويژه آمادگي و واکنش در وضعيتهای اضطراری و بحرانی درصورت بروز هريك از حالات اضطراري بتوانند واكنش مناسب نشان دهند و در به حداقل رسانيدن خسارت وارده به سلامتي انسانها و يا محيط زيست نقش موثري ايـفــا نمايند ایزو
2-دامنه كاربرد : دامنه كاربرد اين روش اجرايي شامل کليه فعاليتهاي شركت خالص سازان روي زنجان را در بر مي گيرد ایزو
3-مراجع : استاندادهاي ISO 14001 : 2004 و OHSAS 18001 : 1999
4-تعاريف :
 شرايط اضطراري : حوادثی است که در اثر رخداد و عملکرد های طبيعی و انسانی بطور ناگهانی بوجود می آيد و مشقت، سختی و خساراتی را به يک مجموعه يا جامعه انسانی تحميل می کند و بر طرف کردن آن نياز به اقدامات و عمليات اضطراری دارد ایزو
كليه تعاريف و اصطلاحات بكار رفته در اين روش مطابق با تعاريف مندرج در استاندادهاي ISO 14001 : 2004 و OHSAS 18001 : 1999 مي باشد ایزو
5-روش اجرا و مسئوليت ها :
5-1- شناسايي وضعيت هاي اضطراري :
 – سرپرست ايمني بهداشت درخصوص شناسايي موارداضطراري كليه مكانها ، ساختمان هاي مجموعه خالص سازان و هر نوع شرايط اضطراري مرتبط با فعاليت هاي شركت كه مي تواند منجر به بروز پيامد هاي زيست محيطي و ايمني بهداشت شغلي گردد اقدام نموده و طرحهاي مقابله با هر يك را تدوين نمايد ایزو
5-2-تهيه نقشه هاي شرايط اضطراري:
نقشه هاي شرايط اضطراري شركت مي بايست شامل موارد ذيل باشند:
– نقاط خطرناكي كه به طور بالقوه منجر به بروز شرايط اضطراري در هر يك از واحد ها می شود در نقشه مشخص مي گردد ایزو(بطور مثال،خطر آتش سوزي، انفجار، سقوط ، برق گرفتگي…)
– نقاط امن (Meeting Points) که در شرايط اضطراري، پرسنل بتوانند به آن مكانها پناه ببرند ایزو
– نقشه كپسول هاي اطفا، ایزو
5-3- اعــلام وضعــيت اضطــراري :
– هرگونه وضعيت اضطراري نظير بروز آتش سوزي ،‌زلزله ،حملات هوايي …از طريق پيج و تلفن و يا ساير وسايل ارتباطی به اطلاع كليه كاركنان (جهت پناه بردن به مناطق امن) مي رسد ایزو
5-4-آمادگي و واكنــش در وضعــيت اضــطراري :
– اقدامات لازم جهت مقابله با هريك از شرايط اضطراري مطابق طرح هاي مقابله كه در پيوست همين روش اجرايي وجود دارد صورت مي گيرد ایزو
– ليست تلفنهاي اضطراري شامل تلفن هاي درون سازماني و برون سازماني تهيه و در دسترس كليه پرسنل قرار گرفته است ایزو
 – جهت كسب اطمينان ازآمادگي ، آگاهي و صحــت ارتباطــات در وضعيتهاي اضطراري حداقل سالي يكبار مانورهاي لازم انجام گرفته و ارزيابي هايي از عملكرد و ميزان آمادگي كاركنان درشرايط اضطراري به عمل آمده و نتايج آن در واحد ايمني بهداشت مطرح شده و موارد لازم به واحدهاي مختلف ( درصورت نياز) ابلاغ ميگردد ایزو
 – قبل از انجام مانور توسط واحد ايمني بهداشت ، سناريوي انجام مانور تهيه و پس از انجام مانورها گزارشي تهيه و درصورت وجود نواقص ، موارد درجلسات كميته حفاظت فني و بهداشت كار مطرح خواهد شد ایزو
– ازكليه حوادث انساني و شرايط اضطراري اتفاق افتاده در سيستم مديريت زيست محيطي و ايمني بهداشت شغلي (طي فرم گزارش حادثه و شبه حادثه به شماره F-OE-4-25/11) توسط مدير يا سرپرست واحد، گزارش تهيه شده تا بررسی هاي لازم در خصوص آن توسط واحد ايمني بهداشت صورت گيرد ایزو
– كليه پرسنل آموزشهاي مقدماتي اطفاء حريق و كمكهاي اوليه را ديده و بنا به صلاحديد نماينده مديريت نسبت به استمرار اين آموزشها اقدام ميگردد ایزو
 – کليه پرسنل با توجه به جدول تجهيزات فردی و عنوان شغلی خود تمامی تجهيزات حفاظت فردی تعيين شده در جدول مذکور را دريافت نموده و طی دريافت تجهيزات فردی، تعهد خود را جهت استفاده از اين تجهيزات و حفظ سلامت خود و نگهداري صحيح اقلام اعلام می نمايند ایزو
– اولين اقدامي كه هر يك از پرسنل در مواجهه با شرايط اضطراري بايد انجام دهند اطلاع رساني سريع و به موقع به انتظامات مي باشد
 – جهت داشتن آمادگي كامل در مقابل حوادث كاري و كنترل عوامل زيان آور و بيماري هاي ناشي از كار لوازم حفاظت فردي مناسب براي هر قسمت توسط واحد ايمني بهداشت در فرم هاي جداول وسايل حفاظتي فردي به شماره F-OE-4-21/1 پيشبيني شده و بر اساس كاردكس تحويل وسايل حفاظت فردي به شماره F-OE-4-22/1 و فرم دريافت وسايل حفاظت فردي از انبار به شماره F-OE-4-23/1 تحويل پرسنل مي گردد ایزو
6- سوابق : كليه سوابق ناشي از اجراي اين دستور العمل مطابق با روش اجراي كنترل سوابق و مدارك نگهداري مي شود ایزو
7- مستندات :
1-7- دستورالعمل مقابله با آتش سوزي به شماره W-OE-4-07/1
2-7- دستور العمل مقابله با نشت به شماره W-OE-4-08/1
3-7- دستور العمل مقابله با زلزله به شماره W-OE-4-11/1
4-7-دستور العمل مقابله با حملات هوايي به شماره W-OE-4-09/1
5-7- دستور العمل مقابله با بيماري هاي اپيدمي ، عفوني و مسري به شماره W-OE-4-10/1
6-7- دستور العمل مقابله با اسيد سوزي ، سوختگي بخار به شماره W-OE-4-12/1
8- پيوست ها :
1-8- ليست وضعيت هاي اضطراري سازمان به شماره F-OE-4-24/1
2-8- نقشه هاي مربوط به شرايط اضطراري به شماره F-OE-4-40/1
3-8- فرم گزارش حادثه و شبه حادثه به شماره F-OE-4-25/1
4-8- كار دكس تحويل وسايل حفاظت فردي به شماره F-OE-4-22/1
5-8 فرم بازديد كپسول هاي اطفاء حريق به شماره F-OE-4-17/1
6-8 فرم آماري كپسول هاي اطفاء حريق به شماره F-OE-4-18/1
7-8 ليست لوازم جعبه كمك هاي اوليه به شماره F-OE-4-26/1
8-8- فرم تحويل وسايل كمك هاي اوليه به شماره F-OE-4-27/1
9-8- ليست استفاده كنند گان از وسايل كمك هاي اوليه به شماره F-OE-4-28/1
10-8- ليست شماره تلفن هاي داخلي و اضطراري به شماره F-OE-4-41/1
99- تغييرات : بازنگري صفر

1-هدف : هدف از تدوين اين روش اجرايي شناسايي و دستيابي به الزامات قانوني و ساير الزامات قابل اعمال به جنبه هاي زيست محيطي و خطرات و ريسكهاي ايمني و بهداشت شغلي مي باشد اجرایی
2-دامنه كاربرد : دامنه كاربرد اين روش اجرايي كليه فعاليت ها و خدمات و محصولات شركت خالص سازان روي زنجان را در بر مي گيرد اجرایی
3-مراجع: استاندارد هاي ISO 14001 : 2004 و OHSAS 18001 : 1999
4-تعاريف :
كليه تعاريف و اصطلاحات بكار رفته در اين روش مطابق با تعاريف مندرج در استانداردهاي ISO 14001 : 2004 و OHSAS 18001 : 1999 مي باشد اجرایی
5-روش اجرا و مسئوليتها :
5-1- شناسايي الزامات قانوني و ساير الزامات
 سرپرست ايمني بهداشت در دوره هاي يك ساله اقدام به شناسايي الزامات و قوانين از مراجع قانون گذار زيست محيطي و ايمني و بهداشت شغلي مي نمايد اجرایی در هنگام شناسايي قوانين از مراجع ذيل اطلاعات جمع آوري مي نمايد:
 سازمان حفاظت محيط زيست ، وزارت كار ، اداره كل محيط زيست استان ، بيمه و تامين اجتماعي ، اداره كل بهداشت حرفه اي و محيط استان ، وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشكي ، اداره استاندارد و تحقيقات صنعتي ايران و ساير مراجع قانون گذار اجرایی
5-2- دستيابي به الزامات قانوني و ساير الزامات
5-2-11- جهت دستيابي و بدست آوردن قوانين و مقررات مرتبط و قابل اجرا به جنبه ها و ريسكهاي فعاليتها ، محصولات ، خدمات سازمان ، سرپرست واحد ايمني و بهداشت از طريق مكاتبه يا مراجعه حضوري به مراكز فوق و مراجع قانون گذار كليه قوانين و مقررات مربوطه و شناسايي شده بصورت مكتوب تهيه مي نمايند تا از طريق روش اجرايي كنترل مدارك بشماره
P-4-01/1 اجراییتحت كنترل قرار گيرد و در فهرست اصلي مدارك معتبر به شماره ……… و همچنين ليست قوانين و آئين نامه ها به شماره F-OF-4-37/11 ثبت نموده و يك نسخه از ليست و قوانين تهيه شده در واحد ايمني و بهداشت نگهداري مي شود اجرایی
5-2-22- در صورتيكه هرگونه تغيير در عمليات ، روشها يا مواردي كه مي تواند در قوانين و مقررات يا خط مشي تاثير بگذارد ، اعمال گردد ، سرپرستان واحدها سريعاً موارد را به اطلاع نماينده مديريت رسانده تا در پي آن قوانين و مقررات جديد و مربوطه تهيه گردند و در اختيار پرسنل و واحدهاي مربوطه قرار گيرد اجرایی
5-3- ابلاغ الزامات قانوني و ساير الزامات به پرسنل
5-3-11- سرپرست واحد ايمني و بهداشت كليه قوانين مرتبط با هر واحد را مشخص و تفكيك نموده و به واحدهاي مربوطه ابلاغ مي نمايد اجرایی توزيع اين قوانين پس از تفكيك برحسب واحدها از طريق مكانيزم كنترل مدارك اجرا مي گردد اجرایی
5-3-2- كليه پرسنل موظف هستند كه قوانين ابلاغ شده را به صورت كامل رعايت نمايند اجرایی
5-4- ارزيابي انطباق با الزامات قانوني و ساير الزامات
5-4-11- ارزيابي نحوه اثر اين قوانين و مقررات بر روي جنبه ها و ريسكهاي فعاليتها ، محصولات و خدمات از طريق بازديدهاي دوره اي و نيز ماهيانه توسط سرپرست ايمني و بهداشت انجام شده و نتايج در قالب گزارشات تجزيه و تحليل و چك ليستهاي پايش تهيه و پس از بررسي و برگزاري جلسات با سرپرستان واحد ها(در صورت لزوم) تصميمات لازم از طريق اقدام اصلاحي و پيشگيرانه به شماره F-8-01/1 اتخاذ و اجرا مي شود اجرایی
6-سوابق:كليه سوابق ناشي از اجراي اين دستورالعمل مطابق با روش كنترل سوابق و مدارك نگهداري مي شود اجرایی
7-مستندات: ندارد اجرایی
8-پيوست ها:ليست قوانين و آيين نامه ها به شماره F-OE-4-37/1
9-تغييرات : باز نگري صفر
11-هدف : هدف از تدوين اين روش اجرايي شناسايي و ارزيابي كليه ريسكها و خطرات ايمني و بهداشت و جنبه هاي زيست محيطي است كه سازمان بايد تحت كنترل داشته باشد و همچنين ثبت و نگهداري آنها به جهت بهبود عملكرد سيستم مديريت محيط زيست و ايمني و بهداشت شغلي خود و حصول اطمينان از انطباق با خط مشي سازمان مي باشد اجرایی
2-دامنه كاربرد : دامنه كاربرد اين روش اجرايي كليه فعاليت ها و خدمات و محصولات شركت خالص سازان روي زنجان را در بر مي گيرد اجرایی
3-مراجع : استاندارد هاي ISO 14001 : 2004 و OHSAS 18001 : 1999
4-تعاريف :
كليه تعاريف و اصطلاحات بكار رفته در اين روش مطابق با تعاريف مندرج در استاندادهاي ISO 14001 : 2004 و OHSAS 18001 : 1999 مي باشد اجرایی
5-روش اجرا و مسئوليت ها :
 – نمايندگان واحدها (كميته اجرايي) با همكاري نماينده مديريت در امور ايمني بهداشت و محيط زيست (سرپرست ايمني و بهداشت ) شركت نسبت به شناسايي جنبه هاي زيست محيطي و ريسكهاي ايمني و بهداشت واحد مربوطه در دوره هاي يكساله اقدام مي نمايد اجرایی اين عمل از طريق آناليز فعاليت و تعيين ورودي و خروجي آن در هر واحد يا امور و استفاده از ماتريس شناسائي خطرات ( پيوست 1 ) و ماتريس جنبه هاي زيست محيطي ( پيوست 2 )، در فرم تعيين و ثبت و امتياز دهي جنبه ها و ريسك خطرات ( پيوست 3 ) ثبت مي گردد اجرایی شناسايي جنبه ها و ريسك ها در سه حالت فعاليتهاي نرمال ، غير نرمال صورت مي گيرد اجرایی
پس از شناسايي كليه جنبه ها و ريسكهاي شناسايي شده، از طريق روش FMEAA كه در انتهاي اين روش به آن اشاره شده است، توسط نماينده واحد مربوطه مورد ارزيابي قرار گرفته و امتياز كسب شده براي هر مورد در فرم ( پيوست 3 ) ثبت مي گردد اجرایی
– نتايج ارزيابي جنبه ها و ريسكها توسط نماينده مديريت مورد تجزيه و تحليل قرار گرفته و سطح جنبه بارز و سطح تحمل ريسك در سازمان تعيين مي گردد اجرایی
 نمايندگان واحدها با در نظر گرفتن سطح جنبه بارز و سطح تحمل تعيين شده براي ريسك ، جنبه هاي بارز و ريسكهاي غير قابل تحمل را در فرم ثبت جنبه هاي بارز و ريسكهاي غير قابل تحمل ثبت مي نمايند (پيوست 4) اجرایی
 سپس سرپرستان واحدها با همكاري نماينده مديريت با در نظر گرفتن جنبه هاي بارز و ريسكهاي غير قابل تحمل نسبت به ارائه اهداف و برنامه هاي پيشنهادي جهت كنترل جنبه هاي بارز زيست محيطي و ريسكهاي ايمني و بهداشت غير قابل تحمل اقدام نموده و اهداف و برنامه هاي پيشنهادي را در فرم فهرست اهداف و برنامه ها ( پيوست 5 ) و فرم تخصيص فعاليتها به تفكيك برنامه (پيوست 6) ثبت مي نمايند و تحويل نماينده مديريت قرار مي گيرد اجرایی
 كليه اهداف و برنامه هاي پيشنهادي واحدها در جلسه كميته راهبري مطرح گرديده و پس از تاييد و تخصيص بودجه جهت اجرا هر يك ، مسئولين اجرا و پايش و مهلت اجراي هر برنامه تعيين گرديده و جهت اجرا به افراد مرتبط ابلاغ می گردد اجرایی
تبصره : در خصوص جنبه ها و ريسكهايي كه داراي الزام قانوني مي باشند بدون در نظر گرفتن امتياز نهايي، جنبه بارز و يا ريسك غير قابل تحمل در نظر گرفته مي شوند اجرایی
 هرگاه فعاليت ، تجهيزات و خدمات سازمان در پي گسترش و توسعه سازمان تغيير يابد، كليه جنبه ها و ريسكهاي جديد توسط نمايندگان واحدهاي مربوطه (كميته اجرايي )خارج از دوره شناسايي و ارزيابي شده و تحت كنترل قرار مي گيرند اجرایی
روش شناسايي و ارزيابي جنبه ها و ريسكهاي ايمني و بهداشت :
ارزيابي ريسكها و جنبه ها با استفاده از روش FMEA و مطابق با مراحل زير صورت مي گيرد اجرایی
پس از انجام تعيين وروديها و خروجيهاي هر فعاليت در سازمان، امتيازاتي براي كليه خطرات و جنبه هاي شناسايي شده براساس چهار پارامتر1- شدت ،2- دامنه انتشار و نسبت افراد در معرض 33- احتمال وقوع 4- قابليت كشف و كنترل ، مطابق با جداول زير تعلق مي گيرد اجرایی
قابليت كشف و كنترل × احتمال وقوع× دامنه انتشار يا نسبت افراد در معرض × شدت = RPN
6- سوابق : كليه سوابق ناشي از اجراي اين دستور العمل مطابق با روش اجرايي كنترل سوابق و مدارك نگهداري مي شود اجرایی
7- مستندات : ندارد
8-پيوست ها :
8-1- ماتريس شناسايي خطرات به شماره F-OE-4-30/1
8-2- ماتريس جنبه هاي زيست محيطي به شماره F-OE-4-31/1
8-3- فرم تعيين و ثبت و امتياز دهي جنبه ها و ريسك خطرات به شماره F-OE-4-16/1
8-4- فرم ثبت جنبه هاي بارز و ريسكهاي غير قابل تحمل به شماره F-OE-4-29/1
8-5- فرم فهرست اهداف و برنامه ها به شماره F-OE-4-35/1
8-6- فرم تخصيص فعاليتها به تفكيك برنامه به شماره F-OE-4-36/1
99-تغييرات : بازنگري صفر





:: برچسب‌ها: دستورالعمل ایزو بخش دوم ,
:: بازدید از این مطلب : 248
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : دو شنبه 6 دی 1395 | نظرات ()
مطالب مرتبط با این پست
لیست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: